• ESG Πρόσωπα

    Ιωάννης Κουφοπάνος (ElvalHalcor): Η πιστοποίηση ASI Chain of Custody Standard είναι Διαβατήριο στη βιωσιμότητα

    Ιωάννης Κουφοπάνος (ElvalHalcor): Η πιστοποίηση ASI Chain of Custody Standard είναι Διαβατήριο στη βιωσιμότητα

    Ιωάννης Κουφοπάνος, Sustainability Director της ElvalHalcor


    Το 2021, o τομέας έλασης αλουμινίου της ElvalHalcor πέτυχε την επόμενη πιστοποίηση της Εταιρείας σύμφωνα με το πρότυπο ASI Chain of Custody Standard. Αποτελεί μία σημαντική πιστοποίηση, καθώς θα επιτρέψει την παραγωγή και διάθεση ASI υλικού στους πελάτες της ElvalHalcor.

    Η ElvalHalcor, ήταν η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που το 2019 ένωσε τις δυνάμεις της με την Πρωτοβουλία Aluminium Stewardship Initiative – ASI (μαζί με τις κορυφαίες εταιρείες παραγωγής και επεξεργασίας αλουμινίου, οργανισμούς και κοινωνικούς φορείς που την απαρτίζουν.

    Τον Ιούλιο του 2020 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πιστοποίηση της ElvalHalcor (αφορά στο σύνολο της παραγωγικής δραστηριότητας του τομέα έλασης αλουμινίου) στο πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης της εφοδιαστικής αλυσίδας του αλουμινίου, το ASI Performance Standard. Το πρότυπο αυτό, πιστοποιεί την εγκατάσταση και επιβεβαιώνει την επίδοση της εταιρείας στην υπεύθυνη παραγωγή αλουμινίου σε σχέση με τους τρεις πυλώνες ESG. Το πρότυπο ASI Chain of Custody Standard πιστοποιεί το παραγόμενο υλικό, αφού πρώτα εξετάσει και πιστοποιήσει με αυστηρότητα τον τρόπο που διακινείται το υλικό από τη μία εγκατάσταση στην άλλη, στο κάθε στάδιο παραγωγής και σε όλο το φάσμα του κύκλου αξίας του αλουμινίου, από την εξόρυξη έως και την παραγωγή του τελικού προϊόντος.

    Ο κ. Ιωάννης Κουφοπάνος, Sustainability Director της Elval (τομέας έλασης αλουμινίου της ElvalHalcor), μας εξηγεί τι σημαίνει για την εταιρεία η πιστοποίηση με το πρότυπο ASI Chain of Custody Standard και τι αλλάζει στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της.

    Το ASI Chain of Custody Standard πιστοποιεί την υπεύθυνη εφοδιαστική αλυσίδα, δηλαδή τη διαδικασία στην οποία ο κάθε κρίκος και το κάθε στάδιο της παραγωγής επεξεργασίας ή ανακύκλωσης αλουμινίου πληροί τα ίδια κοινά κριτήρια ESG, με τέτοιο τρόπο που μπορούν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητους φορείς.

    Ουσιαστικά δεν είναι απλά ένα πιστοποιητικό. Είναι ένα ολόκληρο σύστημα, ένα διευρυμένο και αυστηρό πλαίσιο που καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας. Είναι ένας μηχανισμός, ένα εργαλείο που σφραγίζει τον τρόπο με τον οποίο παράγεται το υλικό διασφαλίζοντας ότι η παραγωγή αλλά και η προμήθεια και όλες οι λειτουργίες στον κύκλο αξίας του αλουμινίου ικανοποιούν 49 συγκεκριμένα κριτήρια.

    Δηλαδή αν το ASI Performance Standard πιστοποιεί μία εγκατάσταση, το πρότυπο ASI Chain of Custody Standard εξετάζει και πιστοποιεί τον τρόπο που διακινείται το υλικό από τη μία εγκατάσταση στην άλλη, στο κάθε στάδιο εξόρυξης, κατεργασίας ή παραγωγής. Θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις που εφόσον πληρούνται σε κάθε κρίκο της εφοδιαστικής αλυσίδας, τελικά πιστοποιεί το τελικό προϊόν ως προς την υπεύθυνη παραγωγή του.

    Τι σημαίνει το ASI Chain of Custody Standard για το τελικό προϊόν;

    Αυτό που ονομάζεται πιστοποιημένο ASI υλικό, είναι το υλικό που σε όλα τα στάδια και σε όλη του τη διαδρομή έχει τύχει κατεργασίας από εγκαταστάσεις που η κάθε μία πληροί τα ίδια αυστηρά κριτήρια βιωσιμότητας. Δηλαδή από την εξόρυξη του βωξίτη, μέχρι την παραγωγή αλουμίνας, την παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου και τη μεταποίησή του, από την ElvalHalcor αλλά και την τελική διαμόρφωσή του από τον πελάτη της ElvalHalcor, πληρούνται τα ίδια κριτήρια βιωσιμότητας και οι ίδιες προϋποθέσεις.

    Έτσι και το τελικό προϊόν που θα παραχθεί από το υλικό αυτό και από μία εγκατάσταση που και η ίδια υλοποιεί τις ίδιες αυστηρές πρακτικές, θα μπορεί να χαρακτηριστεί συνακόλουθα ως πιστοποιημένο ASI υλικό, προϊόν υπεύθυνης παραγωγής, καθότι θα έχει τύχει υπεύθυνης επεξεργασίας από κάθε προηγούμενη εγκατάσταση από την οποία πέρασε. Βέβαια οι εγκαταστάσεις, δεν παράγουν κατ’ ανάγκη στο 100% προϊόντα ΑSI , αλλά μόνο ένα ποσοστό από όσα παράγουν. Αυτόν ακριβώς το μηχανισμό, που διασφαλίζει ότι υπάρχει ένα αξιόπιστο σύστημα που καταγράφει, πιστοποιεί και επιτηρεί τη διακίνηση του ASI υλικού μεταξύ διαδοχικών εγκαταστάσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα του αλουμινίου, παρέχει και πιστοποιεί το ASI Chain of Custody.

    Με τον τρόπο αυτό, οι εταιρείες που έχουν πιστοποιηθεί για την υψηλή τους επίδοση στα ζητήματα ESG και συμμετέχουν στο σύστημα αυτό, τεκμηριώνουν τη συμμετοχή τους σε υπεύθυνες εφοδιαστικές αλυσίδες και μπορούν να προσφέρουν αντίστοιχα ASI υλικό, εκδίδοντας γι’ αυτό τα αντίστοιχα πιστοποιητικά που το αποδεικνύουν.

    Γιατί έχει μεγαλύτερη αξία ένα προϊόν που είναι πιστοποιημένο ως ASI υλικό, σύμφωνα με το πρότυπο ASI Chain of Custody;

    Η πιστοποίηση ενός προϊόντος ως ASI υλικό, προσφέρει σε αυτό πρόσθετη αξία και δη, τη διασφάλιση ότι το προϊόν έχει τύχει υπεύθυνης προμήθειας, παραγωγής και κατεργασίας σε όλα τα στάδια από τα οποία πέρασε. Και βέβαια δεν μπορεί μια εγκατάσταση που δεν έχει αποκτήσει το πρώτο πιστοποιητικό ASI Performance Standard να ζητήσει για τα προϊόντα της το δεύτερο πιστοποιητικό σύμφωνα με το ASI Chain of Custody Standard που συνδέει τις καλές πρακτικές μεταξύ διαφορετικών εγκαταστάσεων.

    Τι αλλάζει για την ElvalHalcor η απόκτηση του ASI Chain of Custody Standard;

    Η Εταιρεία θα μπορεί να διαθέσει στους πελάτες της προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας σε όρους βιωσιμότητας, τα οποία απαιτεί όλο και περισσότερο η αγορά σήμερα, και λίγοι μόνον μπορούν να τα προσφέρουν. Αυτό είναι εξαιρετικής σημασίας, τόσο για τους πελάτες της ElvalHalcor, με σκοπό την υλοποίηση των δικών τους προγραμμάτων βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και την ανάπτυξη καινοτόμων νέων προϊόντων που ασπάζονται τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, αλλά και για τους ίδιους τους καταναλωτές των τελικών προϊόντων που έχουν παραχθεί με ASI υλικό της ElvalHalcor, καθότι θα γνωρίζουν ότι συμβάλλουν στην υποστήριξη υπεύθυνων πρακτικών βιωσιμότητας, που είναι ίσως το μεγαλύτερο ζητούμενο των καιρών μας.

    Συνολικά, όλο το εγχείρημα της πρωτοβουλίας Aluminium Stewardship Initiative και των προτύπων που έχει δημιουργήσει, επιφέρει πλέον μία αλλαγή στον κλάδο του αλουμινίου, τέτοια που οδηγεί στην αύξηση της ζήτησης για προϊόντα που έχει πιστοποιηθεί η παραγωγή τους από μια αλυσίδα διαδικασιών και εγκαταστάσεων που πληρούν τις βέλτιστες ESG πρακτικές. Και η τάση αυτή, αφορά όλο τον κόσμο και όχι μόνο την Ευρώπη.

    Τι αποδεικνύει για την ElvalHalcor η απόκτηση του ASI Chain of Custody Standard; Έπειτα από την πρώτη πιστοποίηση (Ιούλιος 2020) της Εταιρείας μας με το πρότυπο ASI Performance Standard, που τεκμηρίωσε την υλοποίηση των πλέον υπεύθυνων πρακτικών ESG στο παραγωγικό της μοντέλο, η πρόσφατη πιστοποίηση (Ιούλιος 2021) στο πρότυπο ASI Chain of Custody τοποθετεί την ElvalHalcor στον κλειστό πυρήνα των κορυφαίων εταιρειών σε παγκόσμιο επίπεδο, που μπορούν να διαθέσουν στους πελάτες τους ASI υλικό.

    Έτσι, προσδίδει στα προϊόντα της πρόσθετη αξία και εξασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα της Εταιρείας στο παρόν και στο μέλλον, καλύπτοντας τους πελάτες της με τις νέες τάσεις της αγοράς, για πιστοποιημένα προϊόντα αλουμινίου και υποστηρίζοντας στην πράξη την υπεύθυνη παραγωγή αλουμινίου.

    Διαβάστε επίσης

    ElvalHalcor: Η πρώτη ελληνική βιομηχανία που πιστοποιεί τις εγκαταστάσεις της σύμφωνα με το πρότυπο ASI Chain of Custody

    Ακολουθήστε mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση 



    ΣΧΟΛΙΑ