• ESG Today

    Mie Holstad (Norges Bank): Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων πρέπει να προσαρμοστεί στο στόχο μηδενικών εκπομπών

    • ESG Team
    Mie Holstad (Norges Bank): Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων πρέπει να προσαρμοστεί στο στόχο μηδενικών εκπομπών

    Mie Holstad, Chief Real Assets Officer της Norges Bank Investment Management


    Tο κρατικό fund της Νορβηγίας Norges Bank στοχεύει να διασφαλίσει ότι το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του αξίας 30 δισ. δολαρίων ανταποκρίνεται στους στόχους ουδετερότητας άνθρακα που αναφέρονται στη Συμφωνία του Παρισιού.

    Η Mie Holstad, Chief Real Assets Officer της Norges Bank Investment Management σημειώνει: “Αυτό που δουλεύουμε τώρα είναι μια ξεχωριστή, βελτιωμένη στρατηγική βιωσιμότητας, η οποία μας προετοιμάζει για να οδηγηθούμε στην εποχή των μηδενικών εκπομπών”, καθώς και νέοι νόμοι και κανονισμοί σχετικά με τις εκπομπές άνθρακα, είπε.

    Η πίεση ασκείται στους asset managers και στους επενδυτές  να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα, καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο χρόνος τελειώνει αν θέλουμε να αποτραπεί μια καταιγιστική αύξηση των θερμοκρασιών παγκοσμίως. Μια πρόσφατη έκθεση του νορβηγικού fund έδειξε ότι η ακίνητη περιουσία του είναι ένας τομέας που κρύβει κρυμμένους κλιματικούς κινδύνους, εντοπίζοντας επίσης ασάφειες για το επίπεδο του κλιματικού κινδύνου στον τραπεζικό και  ασφαλιστικό τομέα.

    Η Holstad δήλωσε ότι το fund με έδρα το Όσλο έχει καθορίσει στρατηγικές ESG και δηλώνει βέβαιη ότι το χαρτοφυλάκιο ακινήτων είναι ήδη προετοιμασμένο για τους μελλοντικούς κινδύνους. “Πριν από οποιαδήποτε εξαγορά, το ταμείο εξετάζει τους στόχους για κινδύνους ESG”, είπε.

    Παρόλο που η Νορβηγία δεν έχει υπογράψει επίσημα δέσμευση για  μηδενικούς στόχους στο fund,  η Carine Smith Ihenacho, επικεφαλής  Eταιρικής Διακυβέρνησης, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι «ως ταμείο, είναι σαφώς προς το συμφέρον μας να επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού και αυτό περιλαμβάνει καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050».



    ΣΧΟΛΙΑ