• ESG Today

    Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων: Νέο Fund 75 εκατ. ευρώ για έργα ενεργειακής απόδοσης και κυκλικής οικονομίας στην Ισπανία

    O Διευθύνων Σύμβουλος του EIF, Alain Godard


    Κατά τη διάρκεια της COP 27 στην Αίγυπτο, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF), που υποστηρίζεται από το πρόγραμμα InvestEU, και το Suma Capital Climate Impact Fund III ανακοίνωσαν μια συμφωνία  ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ για την αύξηση της χρηματοδότησης για έργα ενεργειακής απόδοσης και κυκλικής οικονομίας στην Ισπανία.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος του EIF, Alain Godard και ο CEO του  Suma Capital Climate Impact Fund III, Enrique Tombas υπέγραψαν τη συμφωνία σε μια διαδικτυακή εκδήλωση υπογραφής, κατά τη διάρκεια της COP 27 στο Sharm El-Sheikh της Αιγύπτου.

    Το Fund θα στοχεύει να πραγματοποιήσει  10-15 επενδύσεις με ύψος κάθε επένδυσης στα  10-50 εκατ. ευρώ σε έργα ενεργειακής μετάβασης και κυκλικής οικονομίας. Θα επικεντρωθεί σε έργα στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ενεργειακής απόδοσης και της έξυπνης κινητικότητας, καθώς και στον τομέα της κυκλικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων έργων διαχείρισης βιομάζας, βιοαερίου, αποβλήτων και υδάτων. Το νέο Κεφάλαιο θα επενδύσει κυρίως στην Ισπανία με στόχο να επεκταθεί περαιτέρω ευκαιριακά σε άλλες αγορές της ΕΕ όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία. Με τη δέσμευση του ΕΤΕ το Ταμείο θα φτάσει σε κεφάλαια τα 200 εκατ. ευρώ  το Δεκέμβριο του 2023.

    Η επένδυση του ΕΤΕ είναι μία από τις πρώτες στην Ισπανία στο πλαίσιο του νέου προγράμματος InvestEU, το οποίο παρέχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση κρίσιμη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση μέσω της μόχλευσης σημαντικών ιδιωτικών και δημόσιων κεφαλαίων για την υποστήριξη μιας βιώσιμης ανάκαμψης. Θα βοηθήσει επίσης στην κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων για προτεραιότητες πολιτικής της ΕΕ, όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και η ψηφιακή μετάβαση.

    Ο Γενικός Διευθυντής Επενδύσεων του ΕΤΕ, Alessandro Tappi, δήλωσε: «Η αύξηση της πράσινης χρηματοδότησης για να γεφυρωθεί το χρηματοδοτικό χάσμα για έργα υποδομής για το κλίμα είναι βασικός στόχος για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. Η στρατηγική του Suma Capital Climate Impact Fund III είναι ευθυγραμμισμένη με τους στόχους του Ομίλου ΕΤΕπ για υποστήριξη της δράσης για το κλίμα και τις μειώσεις εκπομπών CO2, καθώς επενδύει στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ενεργειακής απόδοσης και της κυκλικής οικονομίας. Η υπογραφή αυτής της συμφωνίας ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ κατά τη διάρκεια της COP 27, επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας για την ανάπτυξη ενός πολύ ευρύτερου καινοτόμου, πράσινου και βιώσιμου οικοσυστήματος».

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος, του Suma Capital Climate Impact Fund III, Enrique Tombas δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε την υποστήριξη του ΕΤαΕ  για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Αναπτύσσουμε αυτή τη δραστηριότητα τα τελευταία δέκα χρόνια, με σταθερό σκοπό μας να δεσμευτούμε να οικοδομήσουμε το μέλλον στο οποίο πιστεύουμε, πιο περιεκτικό και απελευθερωμένο από τον άνθρακα».

    Ο Πάολο Τζεντιλόνι, Επίτροπος για την Οικονομία, δήλωσε: «Η υλοποίηση της πράσινης μετάβασης θα απαιτήσει μια τεράστια πρόσθετη επενδυτική προσπάθεια τα επόμενα χρόνια. Το InvestEU διαδραματίζει τον ρόλο του και ήδη συμβάλλει στην πραγματοποίηση βιώσιμων επενδυτικών σχεδίων σε ολόκληρη την ΕΕ. Χαίρομαι που, με αυτή τη συμφωνία, η InvestEU θα υποστηρίξει περαιτέρω τα έργα ενεργειακής μετάβασης και κυκλικής οικονομίας στην Ισπανία».



    ΣΧΟΛΙΑ