Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκκίνησε διαδικασίες επί παραβάσει (infrindgment) κατά 17 κρατών μελών επειδή δε μετέφεραν πλήρως την Οδηγία για την Αναφορά της Εταιρικής Αειφορίας (CSRD) στην εθνική τους νομοθεσία. Αυτές οι χώρες περιλαμβάνουν το Βέλγιο, την Τσεχία, τη Γερμανία, την Εσθονία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Κύπρο, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, τις Κάτω Χώρες, την Αυστρία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και τη Φινλανδία.
Η CSRD (Οδηγία (ΕΕ) 2022/2464), μέρος των Οδηγιών Λογιστικής, Διαφάνειας και Ελέγχου, έχει αλλάξει το παιχνίδι για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας στην Ευρώπη. Από την 1η Ιανουαρίου 2024, οι μεγάλες εταιρείες και οι εισηγμένες εταιρείες (εξαιρουμένων των μικροεπιχειρήσεων) θα πρέπει να αποκαλύπτουν πώς οι δραστηριότητές τους επηρεάζουν τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Αυτή η διαφάνεια είναι ζωτικής σημασίας για να μπορέσουν οι επενδυτές και τα ενδιαφερόμενα μέρη να αξιολογήσουν αποτελεσματικά τις επιδόσεις βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.
Xωρίς την κατάλληλη μεταφορά αυτών των νέων κανόνων, η επίτευξη συνεπούς και εναρμονισμένης υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας σε ολόκληρη την ΕΕ δεν επιτυγχάνεται. Οι επενδυτές θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην ενσωμάτωση θεμάτων βιωσιμότητας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, κάτι που αποτελεί βασικό στόχο της CSRD.
Η προθεσμία μεταφοράς της Οδηγίας έληξε στις 6 Ιουλίου 2024 και η Επιτροπή έδωσε πλέον προθεσμία δύο μηνών σε αυτά τα 17 κράτη μέλη για να απαντήσουν και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να συμμορφωθούν. Σε αντίθετη περίπτωση ενδέχεται να εκδοθεί αιτιολογημένη γνώμη από την Επιτροπή.
Επιτάχυνση αδειδότησης των ΑΠΕ
Επίσης, η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να μεταφέρουν τους συμφωνηθέντες κανόνες για να επιταχύνουν τις διαδικασίες αδειοδότησης για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και απέστειλε επιστολή σε 26 κράτη μέλη μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει αποστέλλοντας προειδοποιητική επιστολή σε 26 κράτη μέλη επειδή δεν μετέφεραν πλήρως στο εθνικό δίκαιο τις διατάξεις της αναθεωρημένης οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που σχετίζονται με την απλούστευση και την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης.
Η αναθεωρημένη RED (οδηγία 2023/2413 που τροποποιεί την οδηγία 2018/2001) τέθηκε σε ισχύ τον Νοέμβριο του 2023 και ορισμένες διατάξεις έπρεπε να μεταφερθούν στο εθνικό δίκαιο έως την 1η Ιουλίου 2024.
Αυτές οι διατάξεις περιλαμβάνουν μέτρα για την απλούστευση και την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης τόσο για έργα ανανεώσιμης ενέργειας και για τα απαραίτητα έργα υποδομής για την ενσωμάτωση της πρόσθετης ανανεώσιμης ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα.
Περιλαμβάνουν επίσης σαφή χρονικά όρια για τις διαδικασίες χορήγησης αδειών που στοχεύουν σε συγκεκριμένες τεχνολογίες ή τύπους έργων, την ενίσχυση του ρόλου του ενιαίου σημείου επαφής για τις αιτήσεις και την υπόθεση ότι τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και οι σχετικές δικτυακές υποδομές έχουν πρωταρχικό δημόσιο συμφέρον. Μέχρι σήμερα, μόνο η Δανία έχει κοινοποιήσει την πλήρη μεταφορά αυτών των διατάξεων μέχρι τη νόμιμη προθεσμία της 1ης Ιουλίου 2024.
Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητικές επιστολές στο Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Γερμανία, την Εσθονία, την Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Κροατία , Ιταλία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Μάλτα, Ολλανδία, Αυστρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Φινλανδία και Σουηδία. Τώρα έχουν δύο μήνες για να απαντήσουν και να ολοκληρώσουν τη μεταφορά τους. Εάν δεν υπάρξει ικανοποιητική απάντηση, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να εκδώσει αιτιολογημένη γνώμη.