• ESG News

    Λάμπρος Μπίσαλας (Sunlight): Θα επενδύσουμε 1,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για την παραγωγή στοιχείων λιθίου

    Λάμπρος Μπίσαλας Διευθύνων Σύμβουλος της Sunlight Group

    Λάμπρος Μπίσαλας Διευθύνων Σύμβουλος της Sunlight Group


    Στην πρόθεση της Sunlight να καθετοποιήσει την παρουσία της στο λίθιο, δημιουργώντας στην Ελλάδα το Giga Factory, το πρώτο μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής στοιχείων λιθίου, επένδυσης 1,5 δισ. ευρώ, αναφέρθηκε  ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Λάμπρος Μπίσαλας, μιλώντας στο Delphi Forum.

    Είναι πολύ κρίσιμη μια τέτοια μονάδα, σημείωσε, και θύμισε ότι ήδη έχει προηγηθεί το πιλοτικό εργοστάσιο επένδυσης 130 εκ. ευρώ στην Ξάνθη, για την παραγωγή στοιχείων λιθίου, που είναι πρόδρομος του Giga Factory. Τα στοιχεία λιθίου είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος για την εταιρεία γιατί καθετοποιεί τη δραστηριότητά της.

    “Ζητήσαμε τη βοήθεια του Πρωθυπουργού, σημείωσε, γιατί ένα τέτοιο project πρέπει να είναι Εθνικό project και να διευκολυνθεί στις αδειοδοτήσεις”, ώστε να προχωρήσει χωρίς εμπόδια, σημείωσε.

    Στα επόμενα τρία χρόνια η εταιρεία σχεδιάζει και τη δημιουργία νέου εργοστασίου ανακύκλωσης μπαταριών λιθίου.

    Μπαταρίες λιθίου για αποθήκευση ενέργειας

    Παράλληλα η εταιρεία προχωρά και άλλες επενδύσεις, και θα ανακοινώσει και επένδυση ύψους 100 εκ. ευρώ στο Κιλκίς σε μονάδα παραγωγής μπαταριών λιθίου για αποθήκευση ενέργειας, για μια μονάδα που θα παράγει 12 GWh /έτος σε μπαταρίες λιθίου για αποθήκευση ενέργειας.

    Η εταιρεία θα πραγματοποιήσει την επένδυση μαζί με ένα από τους 5 μεγαλύτερους παγκόσμιους παίκτες στον τομέα energy storage integrator. “Η δέσμευση της εταιρείας να παίξει ένα παγκόσμιο πρωταγωνιστικό ρόλο και στις μπαταρίες για αποθήκευση ενέργειας”, τόνισε ο κ. Λάμπρος Μπίσαλας.

    Με ήδη  15 εργοστάσια, 5 ερευνητικά κέντρα, και 3.100 εργαζόμενους, η εταιρεία αναμένει ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της εταιρείας, η Sunlight είναι ο μεγαλύτερος παίκτης στις μπαταρίες λιθίου για ηλεκτρικά περονοφόρα, από τα οποία προέρχεται το 25% του τζίρου της.



    ΣΧΟΛΙΑ