• Οι εγκαταστάσεις της Sunlight στην Ξάνθη

    Οι εγκαταστάσεις της Sunlight στην Ξάνθη

    Business

    Sunlight Group: Πάνω από 1 δισ. τζίρο με μία κίνηση – Μεγάλες νέες προοπτικές

    • NewsRoom

    Γιγαντώνεται η Sunlight Group και γίνεται παγκόσμιος ηγέτης στην αγορά μπαταριών με μια κίνηση ματ, αποκτώντας το 51% των μετοχών της γερμανικής Triathlon Holding GmbH.

    Το mega deal αυτό αλλάζει διαστάσεις στην ελληνική εταιρεία, μέλος του Olympia Group, και ταυτόχρονα επαναπροσδιορίζει το τοπίο στις βιομηχανικές μπαταρίες μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου, δημιουργώντας ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης και επέκτασης – πάντα με έμφαση στις ανάγκες των πελατών.

    Η Sunlight μπορεί πλέον να διεκδικήσει ακόμη πιο κομβικό ρόλο στις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ, συμβάλλοντας στην απεξάρτηση από τον άνθρακα και στην ενεργειακή ασφάλεια, χάρη στη δυνατότητα της εταιρείας να αυξάνει την παραγωγική της δυναμικότητα και να αναπτύσσει καινοτομία στις τεχνολογίες μπαταριών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.

    Σε μια εποχή που από την καινοτομία στην μπαταρία εξαρτώνται αγορές αιχμής, όπως η ενέργεια, δύο πρωταθλητές υψηλής τεχνολογίας του κλάδου –η Sunlight και η Triathlon– ενώνουν τις δυνάμεις τους αυξάνοντας τη δυναμική του ευρωπαϊκού κλάδου μπαταριών, ενός κρίσιμου βιομηχανικού κλάδου.

    Οι εγκαταστάσεις της Sunlight στο Greensboro της Βόρειας Καρολίνας στις ΗΠΑ
    Οι εγκαταστάσεις της Sunlight στο Greensboro της Βόρειας Καρολίνας στις ΗΠΑ

    Νέα μεγέθη νέα δεδομένα

    Αποκτώντας την ισχυρή γερμανική εταιρεία που διαθέτει παραγωγικές μονάδες στη Γερμανία και τις ΗΠΑ, η Sunlight εκτοξεύει τον τζίρο της που σε ενοποιημένη βάση θα ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ, από 271 εκ. ευρώ το 2021. Παράλληλα, ενισχύει την παρουσία της σε όλο τον κόσμο και κυρίως πολλαπλασιάζει τη δυνατότητά της να παράγει υψηλή τεχνολογία.

    Η εστίαση και η αφοσίωση των δύο εταιρειών στην Έρευνα & Ανάπτυξη δημιουργεί ένα ισχυρό πυρήνα καινοτομίας και αναμένονται εντυπωσιακά αποτελέσματα κλίμακας από τους 200+ έμπειρους ειδικούς ερευνητές, μηχανικούς και άλλους επιστήμονες που απασχολούνται στους δύο οργανισμούς.

    Οι δύο Ευρωπαίοι πρωταθλητές της υψηλής τεχνολογίας και της καινοτομίας, εστιάζουν πλέον στην οικοδόμηση μιας ολοκληρωμένης αλυσίδας αξίας, από στοιχεία έως ολοκληρωμένες μπαταρίες και ολοκληρωμένα συστήματα, μεταβαίνοντας σε ένα πλήρως κυκλικό μέλλον αναγεννητικών διαδικασιών παραγωγής – τόσο στην τεχνολογία μολύβδου-οξέος, όσο και στην τεχνολογία ιόντων λιθίου.

    Ενώνοντας τις δυνάμεις τους οι δύο κορυφαίες εταιρείες του κλάδου, επεκτείνουν την παραγωγική τους ικανότητα και προσφέρουν μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών, σε ευρύτερη γεωγραφική εμβέλεια. Η συνένωση αυτή ανοίγει το δρόμο για μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως, μειωμένο λειτουργικό κόστος μέσω οικονομιών κλίμακας και δημιουργεί ευκαιρίες ανάπτυξης σε νέες αγορές.

    Υπερσύγχρονος και αυτοματοποιημένος εξοπλισμός
    Υπερσύγχρονος και αυτοματοποιημένος εξοπλισμός

    Μετά την εξαγορά, η Sunlight Group διαθέτει πια περισσότερες από 35 εγκαταστάσεις (βιομηχανίες και αποθήκες, κόμβους Έρευνας & Ανάπτυξης, γραφεία πωλήσεων και εξυπηρέτησης πελατών) σε 12 χώρες και απασχολεί συνολικά 3.050 άτομα σε όλο τον κόσμο. Οι πελάτες των δύο εταιρειών θα επωφεληθούν από τα καλά τοποθετημένα δίκτυα διανομής και την ευρύτερη κάλυψη υπηρεσιών μετά την πώληση, την αυξημένη παραγωγική ικανότητα και την ενισχυμένη ικανότητα καινοτομίας.

    Η συνεργασία της Sunlight με την Triathlon, που οδήγησε σε αυτή τη συμφωνία, χρονολογείται εδώ και 20 χρόνια και σήμερα μαζί δημιουργούν έναν πραγματικό παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα των μπαταριών – ειδικά στην αναπτυσσόμενη αγορά μπαταριών λιθίου για βιομηχανικές εφαρμογές και αποθήκευση ενέργειας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Η Triathlon Holding GmbH έχει δεκαετίες εμπειρίας στην ανάπτυξη και συναρμολόγηση μπαταριών μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου για τις αγορές intralogistics και αποθήκευσης ενέργειας, προσφέροντας καινοτόμα προϊόντα για ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικών οχημάτων. Με έδρα στο Fürth της Βαυαρίας, έχει μια υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής στο Glauchau της Σαξονίας και επίσης λειτουργεί δύο ακόμη εγκαταστάσεις παραγωγής και Έρευνας & Ανάπτυξης στη Γερμανία, καθώς και ένα εργοστάσιο συναρμολόγησης μπαταριών μολύβδου στο Ντάλας των ΗΠΑ.

    Οι διεθνείς δραστηριότητες του Triathlon εκτείνονται στην Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, με γραφεία πωλήσεων και υπηρεσιών για μπαταρίες, φορτιστές και αξεσουάρ.

    Martin Hartmann, Διευθύνων Σύμβουλος της Triathlon Holding GmbH
    (από αριστερά) Martin Hartmann, Διευθύνων Σύμβουλος της Triathlon Holding GmbH και Λάμπρος Μπίσαλας, Διευθύνων Σύμβουλος της Sunlight Group

    Νέα δυναμική μεγάλες προοπτικές

    Η Sunlight Group μέλος του ομίλου Olympia, πλέον αποκτά μια νέα δυναμική και μεγάλες προοπτικές και είναι έτοιμη να ανοίξει νέους δρόμους αξιοποιώντας τα μεγάλα πλεονεκτήματα που εξασφάλισε.

    Θα αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι εγκαταστάσεις που η Sunlight Group θα λειτουργεί πλέον σε τρεις ηπείρους. Θα επεκταθεί σημαντικά η παραγωγική της δυναμικότητα. Και θα ενισχυθεί η προσπάθεια για πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής. Επίσης, ενισχύεται το χαρτοφυλάκιο προϊόντων με νέες κατηγορίες και εφαρμογές, το δίκτυο υπηρεσιών after sales καθίσταται το μεγαλύτερο παγκοσμίως στον κλάδο, και διευρύνεται η γεωγραφική κάλυψη και, κατά συνέπεια, η διάθεση προϊόντων πιο κοντά στον πελάτη.

    Με την εξαγορά, η Sunlight Group αναδεικνύεται σε μία πραγματική παγκόσμια δύναμη στις μπαταρίες για εκτός δρόμου βιομηχανικά οχήματα που εξυπηρετεί τον πολύ σημαντικό κλάδο της ενδοεφοδιαστικής αλυσίδας (intralogistics), με μπαταρίες για περονοφόρα, παλετοφόρα, ανυψωτικά και αυτοματοποιημένα καθοδηγούμενα οχήματα (AGVs), αλλά και ρομποτικά συστήματα.

    Οι Sunlight και Triathlon δραστηριοποιούνται επίσης στην ανάπτυξη και παραγωγή συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.

    Τα συστήματα μπαταριών, δηλαδή, τα οποία χρησιμοποιούνται για να αποθηκεύουν την ενέργεια που παράγεται από τις ανανεώσιμες πηγές για τη σταθεροποίηση των δικτύων διανομής, αλλά και για οικιακή χρήση.