• ESG News

    ΙΚΕΑ: Γιατί μπαίνει στην αγορά πράσινης ενέργειας-prosumers σε όλες τις αγορές ως το 2025

    ΙΚΕΑ: Γιατί μπαίνει στην αγορά πράσινης ενέργειας-prosumers σε όλες τις αγορές ως το 2025

    Jonas Carlehed, Επικεφαλής Βιωσιμότητας της IKEA Sweden


    Στην προμήθεια πράσινης ενέργειας επεκτείνεται η ΙΚΕΑ στο πλαίσιο της πολιτικής της βιωσιμότητας και με στόχο να παρέχει καθετοποιημένες και ανταγωνιστικές υπηρεσίες στους πελάτες της.

    Όπως ανακοίνωσε, στοχεύει οι πελάτες της να «χρησιμοποιούν και να παράγουν» ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε «όλες τις αγορές του Ομίλου Ingka» μέχρι το 2025. Ετσι θα καταφέρει να ευθυγραμμιστεί με το στόχο ESG που αφορά τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα σε όλη την αλυσίδα αξίας της, αλλά και ενδεχομένως θα αυξήσει τα έσοδά της.

    “Η IKEA“, όπως αναφέρει, “θέλει να δημιουργήσει το μεγαλύτερο κίνημα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μαζί με πελάτες και συνεργάτες σε όλο τον κόσμο, για να βοηθήσει στην από κοινού αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.”

    Η IKEA, επεκτείνεται στην πώληση ενέργειας από ΑΠΕ  σε νοικοκυριά, ξεκινώντας τον Σεπτέμβριο από τη δική της αγορά, τη σουηδική. Ουσιαστικά, η εταιρεία αξιοποιεί το θεσμό των prosumers των καταναλωτών που είναι και παραγωγοί ενέργειας, διαμεσολαβώντας ανάμεσα στο μεγάλο πελατολόγιό της και εταιρείες παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ. Οι καταναλωτές χρηματοδοτούν την ανάπτυξη ΑΠΕ -συμμετέχοντας στην παραγωγή- και εξαφαλίζουν ενέργεια σε ανταγωνιστική τιμή.

    Η Ingka Group, η ιδιοκτήτρια των IKEA,τόνισε πως τα νοικοκυριά θα είναι σε θέση να αγοράζουν φθηνή πράσινη ενέργεια από ηλιακά και αιολικά πάρκα, αλλά και να παρακολουθούν την κατανάλωση τους μέσω μιας εφαρμογής σε κινητό. Η πώληση θα γίνεται μέσω της συνδρομητικής υπηρεσίας Strömma, έναντι τιμήματος και ο πελάτης της ΙΚΕΑ που θα εγγραφεί θα μπορεί να λαμβάνει πιστοποιημένη πράσινη ενέργεια.

    Θα συνεργάζεται με τη Svea Solar, η οποία παράγει ηλιακά πάνελ για την IKEA, θα αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια από το χρηματιστήριο ενέργειας nord Pool και θα τη μεταπουλά χωρίς επιπλέον χρέωση.

    «Θέλουμε να κάνουμε την πράσινη ενέργεια προσιτή για όλους», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

    Ο Jonas Carlehed, επικεφαλής βιωσιμότητας στην IKEA Σουηδίας, δήλωσε στο Reuters ότι ελπίζει να η προώθηση πράσινης ενέργειας να πάει τόσο καλά όσο και η πώληση ηλιακών πάνελ της IKEA σε όλες τις αγορές.

    Μάλιστα η εταιρεία σχεδιάζει να προσφέρει ηλεκτρική ενέργεια από ηλιακά και αιολικά πάρκα ηλικίας πέντε ετών και κάτω, ως ένας τρόπος ενθάρρυνσης της κατασκευής περισσότερων πάρκων.

    Η  ΙΚΕΑ στοχεύει η δραστηριότητά της, να είναι «θετική για το κλίμα» – μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά περισσότερο από ό, τι προβλέπεται από ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της, από την παραγωγή πρώτων υλών έως τη διάθεση των επίπλων τους από τους πελάτες – έως το 2030.

    Επίσης όπως τόνισε η επικεφαλής βιωσιμότητας της ΙΚΕΑ,  η προμήθεια πράσινης  ενέργειας στους πελάτες θα συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στόχου, ενώ αποτελεί μια πιθανή νέα ροή εσόδων.

    “Θα συμβάλει έμμεσα (στον στόχο μείωσης αποτυπώματος στην αλυσίδας αξίας). Η χρήση των προϊόντων μας από τους πελάτες μας αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του συνολικού κλιματικού αποτυπώματος του ΙΚΕΑ – από συσκευές, φωτισμό και ηλεκτρονικά όπως ηχεία κ.ο.κ.”

    Ολοκληρωμένη Στρατηγική βιωσιμότητας

    Το ΙΚΕΑ έχει μια δυναμική και πολυσχιδή στρατηγική βιωσιμότητας. . Σταμάτησε να πουλά λάμπες που δεν είναι LED και σύντομα θα σταματήσει και τις αλκαλικές μπαταρίες που δεν μπορούν να επαναφορτιστούν. Σχεδιάζει ακόμη και να μετατρέψει μια σουηδική πόλη σε μια βιώσιμη κοινότητα, ενώ έχει ξεκινήσει και την ανακύκλωση επίπλων.

    Διαβάστε επίσης

    Hege Saebjornsen (ΙΚΕΑ): Η Ikea αξιοποιεί το trend της αγοράς μεταχειρισμένων

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ