• ESG News

    Δέσμευση Viohalco: Τουλάχιστον ένα κτίριο με πλήρη απεξάρτηση από τον άνθρακα μέχρι το τέλος του 2030

    • ESG Team
    Viohalco

    Viohalco


    Η Viohalco, ως μέλος του SMI Sustainable Buildings Task Force, δεσμεύεται να διαθέτει τουλάχιστον ένα κτίριο με πλήρη απεξάρτηση από τον άνθρακα μέχρι το τέλος του 2030.

    Το SMI Sustainable Buildings Task Force, πρόσφατα δημοσίευσε μια έκθεση «whitepaper» η οποία περιγράφει τις βέλτιστες πρακτικές για την επίτευξη ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος μέσω της υιοθέτησης νέων τεχνολογιών, έξυπνων πολιτικών και καινοτόμων συνεργασιών.

    Δεδομένου ότι ο κλάδος των κτιρίων, συμβάλλει με σχεδόν 40% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα ετησίως, η επίτευξη βιώσιμων κτιρίων είναι  ζωτικής σημασίας στην παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η έκθεση «whitepaper» του Task Force έχει προσδιορίσει ότι οι τεχνολογίες ενεργειακής αποδοτικότητας, ο εξηλεκτρισμός και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι κρίσιμες για τον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα έως το 2050.

    Επιπλέον, το Task Force στο οποίο συμμετείχε η Viohalco, ανακοίνωσε νέες δεσμεύσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από τις σημαντικότερες εταιρίες στον κλάδο των κτιρίων, συμπεριλαμβανομένων των εταιριών  της SMI, οι οποίες δεσμεύονται να διαθέτουν τουλάχιστον ένα κτίριο με πλήρη απεξάρτηση από τον άνθρακα μέχρι το τέλος του 2030, εστιάζοντας σε μορφές θέρμανσης απαλλαγμένες από τον άνθρακα και αναπτύσσοντας δομικά υλικά με εξαιρετικά χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Οι δεσμεύσεις αυτές αποσκοπούν στην αντιμετώπιση ορισμένων από τις μεγαλύτερες προκλήσεις βιωσιμότητας στον κόσμο, εμπνέοντας τη βιομηχανία και την παγκόσμια αλλαγή και δημιουργώντας έναν κόσμο ισότητας χωρίς αποκλεισμούς.

    Ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος, Executive Director  της Viohalco και μέλος του SMI Sustainable Buildings Task Force, δήλωσε: «Πλέον διαθέτουμε τις τεχνολογικές δυνατότητες να χτίσουμε και να λειτουργήσουμε κτίρια με σημαντικά χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα. Η ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών σε μεγάλη κλίμακα θα δώσει τη δυνατότητα για πιο διευρυμένη εφαρμογή στα κτίρια, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό σημαντικά την επιβάρυνση του πλανήτη για τις επόμενες γενιές».

    Σχετικά με τη Viohalco

    Η Viohalco, με έδρα στο Βέλγιο, είναι εταιρία συμμετοχών (holding) σε κορυφαίες βιομηχανικές εταιρίες επεξεργασίας μετάλλων στην Ευρώπη. Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Euronext Βρυξελλών (VIO) και στο Χρηματιστήριο Αθηνών (BIO). Οι θυγατρικές της Viohalco  εστιάζουν στην τεχνολογία και καινοτομία και  εξειδικεύονται στην παραγωγή προϊόντων αλουμινίου, χαλκού, καλωδίων, χάλυβα και σωλήνων χάλυβα και είναι προσηλωμένες στη βιώσιμη ανάπτυξη ποιοτικών και καινοτόμων προϊόντων και λύσεων προστιθέμενης αξίας για τη δημιουργία μιας δυναμικής παγκόσμιας βάσης πελατών. Με παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Βόρεια Μακεδονία, καθώς και συμμετοχές σε εταιρίες με παραγωγικές μονάδες σε Τουρκία, Ρωσία και Ολλανδία, οι εταιρίες της Viohalco έχουν καταγράψει ενοποιημένο ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους 5,37 δισ. ευρώ (2021). Το χαρτοφυλάκιο της Viohalco περιλαμβάνει επίσης έναν κλάδο έρευνας, ανάπτυξης, καινοτομίας και τεχνολογίας. Επιπλέον, η Viohalco και οι εταιρίες της κατέχουν σημαντική ακίνητη περιουσία, κυρίως στην Ελλάδα, που παράγει επιπλέον έσοδα μέσω της εμπορικής αξιοποίησής της. 

    Σχετικά με τη Sustainable Markets Initiative

    Η πρωτοβουλία The Sustainable Markets Initiative (SMI) ξεκίνησε στην Ετήσια Συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ 2020 στο Νταβός, με αποστολή να προχωρήσει δυναμικά τη δράση κατά την επόμενη δεκαετία. Το SMI στοχεύει να ηγηθεί και να επιταχύνει τη μετάβαση της ανθρωπότητας σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον, καθοδηγώντας και προσκαλώντας δημόσιους, ιδιωτικούς και φιλανθρωπικούς τομείς να δημιουργήσουν οικονομική αξία σε ισορροπία με την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Το SMI  Sustainable Buildings Task Force αποτελείται από ηγέτες εταιριών του κτιριακού κλάδου παγκοσμίως, ύστερα από πρόσκληση του Βασιλιά Καρόλου Γ’, στον πρότερο ρόλο του ως Πρίγκιπα της Ουαλίας.



    ΣΧΟΛΙΑ