• ESG Today

    Energean: “Πρασίνισε” την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιεί στο Ισραήλ και στην Ιταλία. 

    • ESG Team
    Ο πρόεδρος του ΔΣ της Energean Oil & Gas, κ. Μαθιός Ρήγας

    Ο πρόεδρος του ΔΣ της Energean Oil & Gas, κ. Μαθιός Ρήγας


    Πράσινη είναι πλέον η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιεί η Energean τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Ιταλία, όπως ενημέρωσε με τα  ετήσια αποτελέσματά της για το 2021, κάνοντας ακόμη ένα βήμα στην ευθυγράμμισή της με τα  ESG.
    Ήδη από το 2020, η Energean είχε υπογράψει με τη ΔΕΗ συμφωνία για τη  χρησιμοποίηση ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται το συγκρότημα του Πρίνου (τόσο το χερσαίο εργοστάσιο επεξεργασίας και αποθήκευσης υδρογονανθράκων στη Νέα Καρβάλη όσο και οι θαλάσσιες εξέδρες παραγωγής) σε ποσοστό 100% προερχόμενης από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.  Με αυτόν τον τρόπο, η εταιρεία μηδένισε τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου του Scope 2, δηλαδή της ενέργειας που αγοράζεται και χρησιμοποιείται για ιδιοκατανάλωση.
    Σύμφωνα με την ενημέρωση στην οποία προχώρησε την Πέμπτη το πρωί προς τα Χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ η διοίκηση του ομίλου, η πολιτική της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται κατά 100% από ΑΠΕ επεκτάθηκε στο σύνολο των εγκαταστάσεων που λειτουργεί η Energean, δηλαδή τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Ιταλία. Σε όλες αυτές τις εγκαταστάσεις μηδενίστηκαν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια της διετίας 2020-2021, αποφεύχθηκε η έκλυση άνω των 50.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα.

    Η πολιτική  net zero της Energean

    Όπως ανέφερε μάλιστα ο Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, στη διάρκεια του 2021 η εταιρεία μείωσε κατά περισσότερο από 8% τη συνολική εκπομπή αερίων θερμοκηπίου από τις εγκαταστάσεις της ακολουθώντας, πέρα από τη χρήση της “πράσινης” ηλεκτρικής ενέργειας, και πολιτική μηδενικής καύσης αερίων, με εξαίρεση μόνο έκτακτες περιπτώσεις (zero flare routine). Συνολικά, η μείωση των εκπομπών έχει φτάσει το 70% σε σχέση με το 2019 με πρώτο στόχο να φτάσει το 85% το 2025, στα επίπεδα των 7,7 κιλών διοξειδίου του άνθρακα ανά παραγόμενο βαρέλι ισοδυνάμου πετρελαίου, με φόντο τον στόχο για επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου (net zero) το αργότερο έως το 2050, όπως έχει δεσμευθεί η Energean.
    Στο πλαίσιο της πολιτικής net zero εντάσσονται και οι δύο νέες μεγάλες επενδύσεις ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ που έχουν σχεδιαστεί για τον Πρίνο της Καβάλας και οι οποίες αφορούν την Σύλληψη και Αποθήκευση Άνθρακα (Carbon Capture and Storage) και την Παραγωγού Καθαρού Υδρογόνου (EcoH2, με διακράτηση εκπομπών της τάξης του 99%). Για την πρώτη επένδυση, η Energean ενημέρωσε επισήμως ότι εντός του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η Τεχνικής Προμελέτης Σχεδιασμού και Εφαρμογών (PreFront-End Engineering Design -pre-FEED) με προοπτική έναρξης λειτουργίας από το 2025.



    ΣΧΟΛΙΑ