• ESG Today

    Έμμα Ευμορφίδη (EF 93): Χειροποίητα, ανακυκλώσιμα και οικολογικά παπούτσια από τα ρετάλια της Cocomat

    Νεφέλη Ζωγράφου, Εμμα Ευμορφίδη


    H επανάσταση της βιωσιμότητας απαιτεί κάθε δραστηριότητα και κάθε προϊόν να επανεφευρεθεί και να παράγεται με νέους τρόπους (ή να επιστρέψουμε στους παλιούς τρόπους) και νέα υλικά ανακυκλώσιμα, μεγάλης αντοχής, φιλικά προς το περιβάλλον, αξιοποιώντας πόρους από τη φύση. Στο πλαίσιο αυτό, τα παπούτσια ξαναγίνονται χειροποίητα, τα καλαπόδια ξύλινα και τα υλικά για να φτιαχτούν φυσικά, οικολογικά και ανακυκλώσιμα και όχι πια συνθετικά και πλαστικά.

    Ο Πωλ Ευμορφίδης της Cocomat μιλούσε για τη σημασία της αειφορίας από τη δεκαετία του ’90, όταν επέλεξε τον κοκοφοίνικα σαν πρώτη ύλη για τα στρώματα που κατασκεύαζε. H κόρη του Πωλ, Έμμα Ευμορφίδη, στα 28 της σήμερα, είναι πίσω από το brand EF93 και σχεδιάζει και κατασκευάζει χειροποίητα, οικολογικά και φιλικά προς το περιβάλλον παπούτσια.

    Η ιδέα ξεκίνησε για να μη φοράει… άσχημα παπούτσια από κοκοφοίνικα ο πατέρας της, αλλά και επειδή στην περσινή καραντίνα είχε πολύ χρόνο για να σχεδιάσει, να παίξει με τα υφάσματα και να ξεκινήσει την κατασκευή χειροποίητων σανδαλιών.

    Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τα παπούτσια;

    Τυχαία. Το χειμώνα μέσα στην καραντίνα, είδα τον πατέρα  μου (Πωλ Ευμορφίδη) να φοράει κάτι παπούτσια από κοκοφοίνικα που είχε φτιάξει για τον εαυτό του. Δεν μου άρεσαν ούτε τα σχέδια ούτε τα χρώματα που είχε επιλέξει. «Σχεδίασέ μου εσύ τότε ένα, μου είπε» και, κάπως έτσι, ξεκινήσαμε με τη φίλη μου Νεφέλη Ζωγράφου, τον χειμώνα της καραντίνας, να δοκιμάζουμε τον σχεδιασμό σανδαλιών.

    Μαζί με τη φίλη μου τη Νεφέλη, που έχει καταστήματα με ρούχα στην Πάρο, το είδαμε σαν παιχνίδι, σχεδιάζαμε, δοκιμάζαμε χρώματα, ράβαμε για να περνάμε την ώρα μας στην καραντίνα και τελικά φτιάξαμε μια κολεξιόν σε τέσσερις αποχρώσεις.

    Ποια είναι τα οικολογικά τους χαρακτηριστικά;

    Τα παπούτσια EF 93 είναι 100% οικολογικά, από βαμβακερά υφάσματα πλενόμενα, με πάτο από κοκοφοίνικα και σόλα από φελλό και ανακυκλώσιμο πλαστικό. Τώρα θέλουμε να τη φτιάξουμε έτσι ώστε να μην έχουν καθόλου πλαστικό οι σόλες και δοκιμάζουμε μια καινούργια σόλα με ξύλο ώστε να γίνει 99% ανακυκλώσιμο το παπούτσι.

    Πολλές εταιρείες ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιούν ανακυκλώσιμα υλικά αλλά τελικά δεν ξέρεις αν είναι πράγματι. Για αυτό εμείς αφήσαμε ένα μικρό κενό για να φαίνεται ο κοκοφοίνικας μέσα στη σόλα.

    Το δεξί και αριστερό είναι διαφορετικά χρώματα; 
    Ναι, τα σανδάλια μας είναι πάντα διαφορετικά χρώματα. Θέλουμε να προάγουμε την διαφορετικότητα. Είμαστε όλοι διαφορετικοί, όπως και τα σανδάλια μας. 

    Πού μπορεί κανείς να βρει τα EF93;

    Σήμερα πωλούνται ήδη μέσω συνεργασιών σε Νέα Υόρκη, Κέιπ Τάουν, Πόρο και Πάρο.

    Στο Κέιπ Τάουν θα τα πάρει το κατάστημα Cocomat αλλά θα μπορούν να τα βρουν και σε καταστήματα με ρούχα.

    Θα διοχετεύσουμε τη συλλογή και μέσω του σάιτ και του eshop που ετοιμάζεται.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     



    ΣΧΟΛΙΑ