• ESG Today

    Μπιλ Γκέιτς: Επενδύει στο κλιματιστικό Blue Frontier που έχει 85% μειωμένες εκπομπές

    Μπιλ Γκέιτς

    Μπιλ Γκέιτς


    Το fund καθαρής τεχνολογίας του Μπιλ Γκέιτς, η Breakthrough Energy Ventures, ηγείται στον κύκλο χρηματοδότησης 20 εκατ. δολ. της Blue Frontier,  μιας σταρταπ παραγωγής κλιματιστικών.

    Το Blue Frontier χρησιμοποιεί το ένα τρίτο έως το ένα πέμπτο της ποσότητας ψυκτικών υγρών που θα απαιτούνταν για ένα συμβατικό σύστημα και επειδή η κατασκευή του μηχανήματος είναι διαφορετική από ένα συμβατικό κλιματιστικό, μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα ηπιότερο ψυκτικό.

    «Το συνδυασμένο αποτέλεσμα είναι μια μείωση 85% έως 87% στη συμβολή στην υπερθέρμανση του πλανήτη», δήλωσε στο CNBC ο διευθύνων σύμβουλος Daniel Betts.
    Το κλιματιστικό της Blue Frontier χρησιμοποιεί ένα διάλυμα αλατιού ως υγρό  για να κάνει τόσο τις εργασίες ψύξης όσο και αφύγρανσης που πραγματοποιούνται από ψυκτικά μέσα σε συμβατικές μονάδες κλιματιστικών.
    Αυτό είναι το κλειδί γιατί τα ψυκτικά είναι επιβλαβή για το περιβάλλον και επίσης το διάλυμα αλατιού μπορεί να αποθηκεύει και ενέργεια, η οποία εξομαλύνει την αυξημένη ζήτηση ενέργειας στις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού, για παράδειγμα.

    Για την VoLo Earth Ventures, έναν άλλο επενδυτή  που συμμετείχε στον γύρο χρηματοδότησης,   η χωρητικότητα αποθήκευσης είναι επίσης ένας βασικός λόγος για τον οποίο η λύση της Blue Frontier είναι ελκυστική.

    «Η τεχνολογία του Blue Frontier  είναι game changer τόσο για την απανθρακοποίηση της ψύξης όσο και για την αποδοτικότητα του δικτύου», δήλωσε   ο Kareem Dabbagh, συνιδρυτής της VoLo Earth Ventures. «Ο συνδυασμός  της νέας τεχνολογίας ψύξης και της αποθήκευσης ενέργειας δίνει νέες ευκαιρίες για την κάμψη των αιχμών της ζήτησης ψύξης, εξοικονομώντας χρήματα για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας».

    Ο κλιματισμός ευθύνεται για σχεδόν το 4% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων

    Επί του παρόντος, ο κλιματισμός ευθύνεται για σχεδόν το 4% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με ανάλυση επιστημόνων από το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας και το Ερευνητικό Κέντρο Palo Alto της Xerox που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο. Αυτές οι εκπομπές αναμένεται να αυξηθούν, καθώς περισσότεροι άνθρωποι εγκαταστούν κλιματιστικά, ειδικά στην Ινδία, την Κίνα και την Ινδονησία, σύμφωνα με κοινή δήλωση της NREL και της Xerox PARC.

    Ο κλιματισμός είναι απαραίτητος, καθώς η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να κάνει τον πλανήτη πιο ζεστό. Η συμβατική τεχνολογία κλιματισμού, όμως, χρησιμοποιεί πολλή ενέργεια, που σημαίνει ότι συμβάλλει ακόμη περισσότερο στην κλιματική αλλαγή — και η επίδραση αυξάνεται, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται κλιματιστικά για να ζουν άνετα ή ακόμα και για να επιβιώσουν.

    «Είναι καλό και κακό», δήλωσε ο Τζέισον Γουντς, ανώτερος ερευνητής μηχανικός της NREL και συγγραφέας της νέας μελέτης, σε μια δήλωση σχετικά με την έρευνα. «Είναι καλό που περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να απολαμβάνουν αυτή την άνεση, αλλά σημαίνει επίσης ότι χρησιμοποιείται πολύ περισσότερη ενέργεια και αυξάνονται οι εκπομπές άνθρακα».



    ΣΧΟΛΙΑ