• Οι χρήστες της Mustang έχουν πρόσβαση στο Amazon Alexa μέσω του Alexa Built-in, απευθείας χωρίς smartphone

    Efficient Cars 2024: D-Suv Electric

    Σπίτι Alexa!

    • Τάκης Πουρναράκης

    Οι χρήστες της Mustang έχουν πρόσβαση στο Amazon Alexa μέσω του Alexa Built-in, απευθείας χωρίς smartphone.

    Για παράδειγμα, το Alexa Built-in διευκολύνει τους οδηγούς να μαθαίνουν τις πρωινές ειδήσεις και να ενημερώνονται για την κυκλοφορία καθ’ οδόν προς τη δουλειά τους, ή να διαχειρίζονται εξ αποστάσεως τη θερμοκρασία στο σπίτι συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη μείωση των λογαριασμών ενέργειας.

    Η υπηρεσία προσφέρεται στις χώρες που η Alexa διατίθεται από την Amazon. Η συγκεκριμένη λειτουργία είναι διαθέσιμη μέσω μιας ενημέρωσης λογισμικού Ford Power-Up, η οποία παρέχεται ασύρματα. Το Alexa Built-in είναι ένα από τα πολλά χαρακτηριστικά που παρέχονται μέσω ενημερώσεων λογισμικού Power-Up της Ford για την ευρεία γκάμα οχημάτων που είναι εξοπλισμένα με τα συστήματα επικοινωνίας και ψυχαγωγίας SYNC 4 και SYNC 4A.

    Σε αυτά περιλαμβάνονται τόσο η Ford Mustang Mach-E όσο και η Ford Mustang Mach-E GT, το Focus και το Focus ST.  Η Ford θα προσφέρει δωρεάν συνδεσιμότητα με βασικά χαρακτηριστικά της Alexa. Οι οδηγοί μπορούν να ενημερωθούν για τον καιρό, να ζητήσουν από την Alexa να πει ένα αστείο ή ακόμη και να ρωτήσουν το ύψος του Πύργου του Άιφελ.

    Παραγωγικότητα: οι οδηγοί μπορούν να πραγματοποιούν τηλεφωνικές κλήσεις, να προσθέτουν στοιχεία σε λίστες αγορών και να ελέγχουν ημερολόγια.

    Χειριστήρια οχήματος: οι οδηγοί μπορούν να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του εσωτερικού ή να ζητούν πλοήγηση προς έναν προορισμό

    Έξυπνο σπίτι: οι οδηγοί μπορούν να ελέγχουν εξ αποστάσεως έξυπνες οικιακές συσκευές που πληρούν τις προϋποθέσεις, όπως οι έξυπνοι θερμοστάτες.

    Οι οδηγοί έχουν επίσης τη δυνατότητα πρόσβασης στο Ford Streaming που επιτρέπει απεριόριστο audio streaming, ενημερώσεις ειδήσεων, καθώς και τη δυνατότητα αναπαραγωγής παιχνιδιών μέσω της Alexa. Μια δωρεάν δοκιμή διάρκειας 90 ημερών επιτρέπει στους οδηγούς να ακούνε μουσική, podcasts και audiobooks σε πλατφόρμες συμβατές με την Alexa. Αυτές περιλαμβάνουν τις πλατφόρμες Amazon Music, Audible, Kindle, καθώς και υπηρεσίες τρίτων στις οποίες οι πελάτες μπορεί να είναι ήδη συνδρομητές.

    Οι πιο πρόσφατες ενημερώσεις λογισμικού Ford Power-Up προσφέρουν επίσης διπλή σύζευξη τηλεφώνου στους πελάτες, ώστε να μην χρειάζεται να διαφωνήσουν αναφορικά με το ποιος θα κάνει pairing το τηλέφωνό του με το SYNC 4.

    Οι οδηγοί μπορούν επίσης να τα εναλλάσσουν, ώστε να έχουν πρόσβαση τόσο στα επαγγελματικά όσο και στα προσωπικά τους τηλέφωνα. Η διπλή σύζευξη τηλεφώνου διατίθεται με τα μοντέλα Ford Mustang Mach-E, Mustang Mach-E GT.

    Η τελευταία αναβάθμιση περιλαμβάνει μια σειρά από παιχνίδια για να διασκεδάζουν οι πελάτες της Mustang Mach-E όταν το όχημα φορτίζει ή είναι σταματημένο. Αυτά περιλαμβάνουν sudoku, παζλ και το παιχνίδι οδήγησης Lane Change.

    Οι ενημερώσεις λογισμικού Ford Power-Up διατηρούν τα οχήματα Ford ενημερωμένα με μια σειρά από βελτιώσεις, νέες λειτουργίες και δυνατότητες. Εγκαθίστανται over‑the‑air είτε μέσω Wi-Fi στο σπίτι είτε μέσω της σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας του οχήματος.

    Μόλις οι πελάτες συναινέσουν στις ενημερώσεις Ford Power-Up στο πλαίσιο της αρχικής διαδικασίας εγκατάστασης, η ενημέρωση που παρέχει το Alexa Bult-in και άλλες ενημερώσεις λογισμικού θα είναι απρόσκοπτη και θα πραγματοποιείται στο παρασκήνιο. Καθώς ορισμένες ενημερώσεις μπορεί να απαιτούν το όχημα να μην χρησιμοποιείται, οι οδηγοί μπορούν να τις προγραμματίσουν την ώρα που τους εξυπηρετεί καλύτερα.

    Η νέα Mustang Mach-E προσφέρεται σε πισωκίνητες (RWD) και τετρακίνητες εκδόσεις (AWD), με έναν και δύο ηλεκτροκινητήρες. H έκδοση της Mustang Mach-E με κίνηση στους πίσω τροχούς και την standard range μπαταρία αποδίδει ισχύ 269 ίππων και μέιστη ροπή 430 Nm, με την αντίστοιχη εκδοχή του μοντέλου με την extended range μπαταρία να αποδίδει 294 ίππους.

    Οι τετρακίνητες εκδόσεις της νέας Mustang Mach-E αποδίδουν 269 και 351 ίππους, με τη μέγιστη ροπή να διαμορφώνεται και στις δυο περιπτώσεις στα 580 Nm. Στην κορυφή των εκδόσεων βρίσκεται η τετρακίνητη έκδοση GT με 487 ίππους και 860 Nm ροπής. Επικοινωνία και ψυχαγωγία με σύνδεση μέσω cloud με οθόνη αφής 15,5 ιντσών, ασύρματες ενημερώσεις λογισμικού (over-the-air updates), αναγνώριση φωνής συνομιλίας, ασύρματη σύνδεση Apple CarPlay & Android Auto και απομακρυσμένη διαχείριση φόρτισης οχήματος.

    Επιπλέον, η προηγμένη πλοήγηση σχεδιάζει έξυπνα στάσεις φόρτισης σε ταξίδια μεγαλύτερης διάρκειας. Το Sync4 προσφέρει επίσης την δυνατότητα της συνεχούς ενημέρωσης του οδηγού κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, συμβουλεύοντάς τον πού και πότε να φορτίσει, αλλά και ενημερώνοντάς τον σε πραγματικό χρόνο για τη διαθεσιμότητα σταθμού φόρτισης, καθώς και για το σχετικό κόστος αυξάνοντας την αυτοπεποίθηση του για την αυτονομία του αυτοκινήτου.

    Για πλήρη ξεγνοιασιά και ευκολία κατά την οδήγηση, η νέα Mustang Mach-E υποστηρίζεται μέσω της εφαρμογής FordPass από ένα κορυφαίο οικοσύστημα που προσφέρει ομαλή πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα σημεία φόρτισης. Το διασυνδεδεμένο σύστημα πλοήγησης του αυτοκινήτου μπορεί να εντοπίζει τα σημεία που βρίσκονται οι δημόσιοι σταθμοί φόρτισης κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού παροτρύνοντας τους οδηγούς της νέας Mustang Mach-E να φορτίσουν στα πιο βολικά για αυτούς σημεία, ώστε να μην ανησυχούν για το υπόλοιπο της αυτονομίας.

    Η συνεισφορά της προηγμένης εφαρμογής FordPass επιτρέπει σε κάθε οδηγό να έχει κυριολεκτικά στα… χέρια του τη νέα Mustang Mach-E ελέγχοντας μέσω του κινητού του τηλεφώνου εύκολα και γρήγορα από απόσταση μια σειρά παραμέτρων του οχήματος – όπως είναι για παράδειγμα η κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας.

    Την ίδια στιγμή, με το Intelligent Range το άγχος της αυτονομίας αποτελεί παρελθόν, καθώς το σύστημα υπολογίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια την υπολειπόμενη αυτονομία με βάση το στυλ οδήγησης και την πρόγνωση του καιρού. Μάλιστα, το συγκεκριμένο σύστημα είναι σε θέση να αξιοποιήσει ακόμα και τη συνδεσιμότητα μέσω cloud για να προβλέψει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στη συνέχεια του ταξιδιού.

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα “Efficient Cars 2024: D-Suv Electric”