• Volvo C40

    Efficient Cars 2024: C-SUV Electric

    Το C40 και η Google!

    • Τάκης Πουρναράκης

    Το Volvo Car Group είναι η πρώτη εταιρεία που διαθέτει στα σύστημα infotainment με Android εφαρμογές και υπηρεσίες Google.

    Αισθάνεσαι σα να λειτουργείς το τηλέφωνό σου σε μεγάλη οθόνη. Δεν ξέρω αν θυμάστε μια όχι και τόσο μακρινή εποχή όπου ο κάθε κατασκευαστές κινητού (Nokia, Motorola, blackberry) είχε το δικό του λογισμικό και το δικό του φορτιστή.

    Από τότε ως σήμερα άλλαξαν όλα, έχουμε ενιαίο φορτιστή type C και μόλις δυο κυρίαρχα συστήματα λογισμικού τα Android και iOs. Αυτό γίνεται σταδιακά και στα αυτοκίνητα με τη Volvo να επιλέγει Google.

    Στόχος να αποκομίζουν οι χρήστες την ίδια εμπειρία, με την οποία είναι εξοικειωμένοι και στα τηλέφωνα τους, αλλά προσαρμοσμένη για hands-free αλληλεπίδραση κατά την οδήγηση.

    Tο C40 Recharge συνοδεύεται από ένα από τα καλύτερα συστήματα ψυχαγωγίας στην αγορά, που αναπτύχθηκε από κοινού με την Google παρέχοντας εφαρμογές και ενσωματωμένες υπηρεσίες της κορυφαίας εταιρίας τεχνολογίας στον κόσμο, όπως Χάρτες Google, Βοηθός Google και εφαρμογές στο Google Play.

    Volvo C40

    Το πακέτο ψηφιακών υπηρεσιών περιλαμβάνει πρόσβαση σε εφαρμογές και υπηρεσίες Google (που διαμορφώνονται ανάλογα με την αγορά), την εφαρμογή Volvo On Call και τον ασύρματο φορτιστή τηλεφώνου, καθώς και το σύνολο των δεδομένων που απαιτείται για να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες.

    Οι υπηρεσίες και εφαρμογές Google εμπλουτίζουν την λειτουργικότητα του βασισμένου στο Android συστήματος, προσφέροντας βοήθεια φωνητικού ελέγχου από το Google Assistant, την καλύτερη πλοήγηση στην κατηγορία μέσω του Google Μaps, καθώς κι ένα ευρύ οικοσύστημα από ειδικά προσαρμοσμένες in-car εφαρμογές μέσω του Google Play.

    Με το Google Assistant, οι οδηγοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη φωνή τους για να χειριστούν λειτουργίες, ενώ διατηρούν την προσοχή τους στο δρόμο. Μεταξύ άλλων, μπορούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία, να ορίσουν έναν προορισμό, να παίξουν μουσική και podcast και να στείλουν μηνύματα, έχοντας σε όλες τις περιπτώσεις τα χέρια τους στο τιμόνι.

    Οι εφαρμογές μουσικής και media, βελτιστοποιημένες και προσαρμοσμένες για χρήση σε αυτοκίνητα, θα διατίθενται μέσω του Google Play, ενώ το Google Maps θα μπορεί να παρέχει ενημερωμένα δεδομένα για τους χάρτες και την κυκλοφορία.

    Volvo C40

    Εκτός από το νέο σύστημα infotainment, το C40 διαθέτει και την πλατφόρμα ασφαλείας της εταιρείας, Advanced Driver Assistance Systems (ADAS). Πρόκειται για ένα σύγχρονο, σπονδυλωτό σύστημα ενεργητικής ασφάλειας που περιλαμβάνει μια σειρά από ραντάρ, κάμερες και αισθητήρες υπερήχων.

    Η τεχνολογία των αυτοκινήτων αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς και ανάμεσα στις νέες προσθήκες που φέρνει είναι και αυτή των ασύρματων ενημερώσεων, γνωστές και ως over-the-air.

    Όπως έγινε γνωστό η Volvo κατάφερε να σπάσει το φράγμα των 1.000.000 ενημερώσεων. Οι ασύρματες αναβαθμίσεις είναι μία σημαντική τεχνολογία που βοηθά στην υλοποίηση του στόχου να κάνει συνεχώς τα αυτόκινητά της καλύτερα. Μέσω των ασύρματων αναβαθμίσεων χρειάζεται πλέον επίσκεψη σε κάποιο συνεργείο για την ενημέρωση με το πιο πρόσφατο λογισμικό, κάτι που είναι ιδιαίτερα βολικό.

    «Χάρη στις ασύρματες αναβαθμίσεις και την ταχέως αναπτυσσόμενη εσωτερική εξέλιξη λογισμικού, μπορούμε να δημιουργούμε και να εφαρμόζουμε νέες λειτουργίες, καθώς και να εμπλουτίζουμε την εμπειρία του πελάτη πολύ πιο σύντομα σε σχέση με το παρελθόν», λέει ο Alwin Bakkenes, Επικεφαλής Εξέλιξης Λογισμικού.

    Το Volvo C40 προσφέρει ελεγχόμενες εντολές μέσω του Google Assistant, που επιτρέπουν απρόσκοπτη συνδεσιμότητα ανάμεσα στις συσκευές Google και το αυτοκίνητο. Οι λειτουργίες περιλαμβάνουν ενέργειες όπως ο έλεγχος του επιπέδου φόρτισης της μπαταρίας, η εκκίνηση του συστήματος κλιματισμού και ο έλεγχος της κατάστασης φόρτισης του αυτοκινήτου ή ακόμη και η έναρξη ή ο τερματισμός της φόρτισης – όλα μέσω μιας απλής, «Hey Google» εντολής στη συσκευή σας.

    Volvo C40

    Με την έναρξη των χειμωνιάτικων κρύων, πλέον οι οδηγοί μπορούν να δώσουν την εντολή «Hey Google, προθέρμανε το αυτοκίνητό μου», χωρίς να χρειαστεί καν να βγάλουν τα γάντια τους. Μια άλλη χρήσιμη τεχνολογία είναι το Care Key που προσφέρει τη δυνατότητα στον οδηγό να περιορίσει εύκολα την μέγιστη ταχύτητα στο αυτοκίνητό, σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα από το ήδη ενσωματωμένο όριο των 180km/h. Είναι χρήσιμο όταν ο κάτοχος πρέπει να δανείσει το Volvo του σε άλλα μέλη της οικογένειας ή λιγότερο έμπειρους οδηγούς.

    Χάρη στο Care Key, θα είναι ήσυχος ότι κινούνται με μία πιο ασφαλή ταχύτητα. Η Volvo χρησιμοποιεί τα σχόλια των πελατών για να βελτιώνει τα αυτοκίνητά της. Κάποιοι πελάτες ζήτησαν να γίνει πιο εύκολη η αφαίρεση μίας συνδεδεμένης συσκευής από το σύστημα infotainment.

    Με την τελευταία ενημέρωση λογισμικού έχει προστεθεί ένα πλήκτρο για να γίνεται αυτό στο μενού με τις συνδεδεμένες συσκευές. Τα απεριόριστα δεδομένα επιτρέπουν απρόσκοπτη συνδεσιμότητα και το C40 Recharge είναι ικανό να λαμβάνει Over-The-Air ενημερώσεις λογισμικού.

    Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσει να βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου, ενσωματώνοντας συνεχώς την τελευταία λέξη software. Την ίδια στιγμή ηχοσυστήματα με τη υπογραφή της Harman/Kardon κάνουν την καμπίνα μια αίθουσα ήχου επιπέδου hi-end!

    Volvo C40

    Εν αρχή ην η ασφάλεια

    Ένα αυτοκίνητο δεν μπορεί ποτέ να είναι αποδοτικό και ασφαλές αν δεν είναι τεχνικά ενήμερο. Ένα σωστά συντηρημένο και τεχνικά άρτιο όχημα μπορεί πολύ εύκολα να εξοικονομήσει ενέργεια και να βοηθήσει τον οδηγό να αποφύγει δυσάρεστες καταστάσεις και να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες ενός ατυχήματος. Πάνω σε αυτόν τον νευραλγικό τομέα τον πιο κρίσιμο ρόλο παίζουν τα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων ή πιο απλά KTEO. Ηγετικό ρόλο στα ΚΤΕΟ της χώρας μας έχει η AUTOVISIOΝ, η οποία όχι μόνο διαθέτει το μεγαλύτερο Δίκτυο τεχνικού ελέγχου οχημάτων, αλλά στηρίζει έμπρακτα την οδική ασφάλεια στη χώρα μας.

     

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα «Efficient Cars 2024: C-SUV Electric»