LIFE&STYLE

Sergei Polunin: Το “κακό παιδί” του μπαλέτου που στα 26 του χρόνια είναι ήδη θρύλος (video)

Sergei Polunin

Sergei Polunin


Ο μεγαλύτερος εν ζωή χορευτής είναι μόλις 26 ετών και θεωρείται διάδοχος του Ρούντολφ Νουρέγιεφ. Ο λόγος για τον Ουκρανό Sergei Polunin, το παιδί θαύμα που στα 19 του χρόνια, έγινε ο νεαρότερος σε ηλικία -πρώτης γραμμής- χορευτής στην ιστορία του βασιλικού μπαλέτου του Λονδίνου. Τεράστιο ταλέντο αλλά και αντισυμβατικός χαρακτήρας, καθηλώνει με την πλαστικότητα του το κοινό.

«Ο χορευτής», το ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Στίβεν Κάντορ, που ήδη προβάλλεται και στις ελληνικές αίθουσες, πραγματεύεται την ιστορία του Sergei Polunin, ενώ στις 2 και 3 Δεκεμβρίου, ο καλλιτέχνης θα εμφανιστεί στις Παλλάς για να παρουσιάσει μαζί με τη σύντροφό του στη ζωή και στη σκηνή Ναταλία Οσίποβα, το πρώην μεγάλο αστέρι των Μπολσόι, μια παράσταση που συγκεντρώνει εγκωμιαστικά σχόλια κοινού και κριτικών και φέρει την υπογραφή του περίφημου Sadler’s Wells του Λονδίνου.

Sergei Polunin
Sergei Polunin

Ο Sergei Vladimirovich Polunin και γεννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου του 1989 στην πόλη Kherson της Ουκρανίας. Από τα 4 μέχρι και τα 8 του χρόνια ασχολήθηκε με τη γυμναστική και ύστερα φοίτησε για τέσσερα χρόνια στο Χορογραφικό Ινστιτούτο του Κιέβου. Το ταλέντο του αναγνωρίζεται γρήγορα και ο Sergei πρέπει να συνεχίσει τις σπουδές του στη πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Η οικογένειά του δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τον στηρίξει. Όμως ο πατέρας του, που πίστευε τόσο πολύ στο γιο του, μετανάστευσε στην Πορτογαλία για να εξασφαλίσει τα χρήματα που χρειάζονται. Ταυτόχρονα κι η γιαγιά του ήρθε ως μετανάστης στην Ελλάδα για να συνδράμει κι αυτή με τη σειρά της στα όνειρα του εγγονού της.

Στα 13 του ο νεαρός φοιτά στη Βρετανική Ακαδημία Μπαλέτου με υποτροφία του Ιδρύματος Νουρέγιεφ. Τον συνοδεύει η μητέρα του, Γκαλίνα. Ο ίδιος λέει ότι θα θυσίαζε τη ζωή της για χάρη του. Οι κόποι τους ανταμείβονται και το 2009, στα 19 του χρόνια, γίνεται ο νεαρότερος σε ηλικία πρώτος χορευτής στην ιστορία του βασιλικού μπαλέτου.

Sergei Polunin
Sergei Polunin

Παρότι φιλόδοξος, μετά από δύο επιτυχημένα χρόνια, δεν δίστασε να εγκαταλείψει το Royal Ballet, δηλώνοντας ότι “ο καλλιτέχνης μέσα μου πέθαινε”. Το ίδιο αιφνιδιαστικά εγκατέλειψε στη συνέχεια τα δυο ρώσικα θέατρα που τον κάλεσαν, τα θέατρα Στανισλάφσκι και Νοβοσιμπίρσκ, ενώ το 2013, μια μόλις εβδομάδα πριν την πρεμιέρα της παράστασης “Εξπρές του Μεσονυχτίου”, στο Λονδίνο, απλώς εξαφανίστηκε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC το Μάιο του 2013 δήλωσε ότι παρόλο που ήταν όνειρο ζωής για εκείνον να γίνει ο κύριος χορευτής του βασιλικού μπαλέτου της Βρετανίας, ένιωσε ότι δεν έβρισκε ελευθερία στην έκφραση και ότι περιοριζόταν η δημιουργικότητά του. Αποφασίζει τότε να εγκαταλείψει το χορό και να διοχετεύσει τη δημιουργικότητά του στο μόντελινγκ και στις φωτογραφίσεις. Γίνεται εξώφυλλο σε μεγάλα περιοδικά και εμφανίζεται σε επιδείξεις μόδας. Αλλά ο Polunin δεν είναι γεννημένος γι’ αυτό.

Μαζί με ένα φίλο του φτιάχνει ένα βίντεο, όπου χορεύει το «Τake me to church». Σε χρόνο ρεκόρ γίνεται viral στο ίντερνετ και κάνει εκατομμύρια προβολές. Ο Polunin είναι πια διάσημος σε όλο τον κόσμο. Από τότε προσπαθεί να επεκτείνει τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες, όμως συνεχίζει να χορεύει.ΣΧΟΛΙΑ