• City Stories

    Τρεις εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για αυτή την Τετάρτη (28 Νοεμβρίου 2018)


    Οι εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο που μπορεί να βρει κανείς στην Αθήνα συνεχίζονται.

    Προβολές, εκθέσεις, παρουσιάσεις και πολλά άλλα μπορούν να μας προσφέρουν μια εναλλακτική διασκέδαση και έναν τρόπο να περάσουμε όμορφα και δημιουργικά, το απόγευμα ή το βράδυ μας.

    Παρακάτω συγκεντρώσαμε τρεις τέτοιες δωρεάν εκδηλώσεις για την Τετάρτη (28 Νοεμβρίου 2018) και σας τις παρουσιάζουμε αναλυτικά:

    1. Προβολή “Μια μέρα είδα 10.000 ελέφαντες” στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

    To Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, η Πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα και η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζουν τον Κύκλο Σύγχρονου Ισπανικού Κινηματογράφου 2018.

    Αυτή την Τετάρτη θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ “Μια μέρα είδα 10.000 ελέφαντες”.

    2014, Σκηνοθέτες: Álex Guimerà και Juan Pajares, Ντοκιμαντέρ, Διάρκεια: 76΄
    Ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω των 7 ετών.

    Ο Ανγκόνο Μπα, ένας ογδοντάχρονος από τη Γουινέα, θυμάται από το σαλόνι του σπιτιού του την αποστολή στην οποία συμμετείχε για τον μαδριλένο κινηματογραφιστή Μανουέλ Ερνάντεθ Σανχουάν και την ομάδα του (Hermic Films) ως μεταφορέας: μεταξύ του 1944 και του 1946 τους βοήθησε να διατρέξουν την ισπανική Γουινέα καταγράφοντας τη ζωή στην αποικία και αναζητώντας μια μυστηριώδη λίμνη στην οποία μπορούσε κανείς, σύμφωνα με έναν αφρικανικό μύθο, να δει 10.000 ελέφαντες μαζί. Από την εμμονή του Ισπανού κινηματογραφιστή να βρει τη λίμνη, από τις περιπέτειες που χαρακτηρίζουν μια αποστολή σε μια άγνωστη χώρα και από τα αντικρουόμενα συναισθήματα και των δύο πρωταγωνιστών γεννιέται αυτή η ιστορία της σαγήνης της Αφρικής, του παρελθόντος και της μνήμης.

    Πότε:
    Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018
    19.30

    Πού:
    Ελληνοαμερικανική Ένωση
    Μασσαλίας 22, Κολωνάκι

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    2. Εγκαίνια – Ανέστης Πρωταίος έκθεση ζωγραφικής “Ελλάδα του Βορρά” στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη

    Την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου στις 20.00 εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής του Ανέστη Πρωταίου με τίτλο “Ελλάδα του Βορρά” στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη. Διάρκεια έκθεσης, από 28 Νοεμβρίου έως 20 Δεκεμβρίου 2018.

    Ο ζωγράφος Ανέστης Πρωταίος στη νέα του έκθεση με τίτλο “Ελλάδα του Βορρά” μάς προσκαλεί σε ένα οδοιπορικό στην Ελλάδα, στην Ελλάδα του βορρά. Στο οδοιπορικό αυτό υπάρχουν σταθμοί – μνήμες. Οι σταθμοί αυτοί είναι αυτοί που ο καλλιτέχνης επέλεξε να κάνει για να μας παρουσιάσει μέσα από τη δική του ματιά την Ελλάδα του βορρά. Από τον Όλυμπο στη Θράκη, από τη Θράκη στη θάλασσα του Θερμαϊκού, από τον Θερμαϊκό στον Έβρο, από τον Έβρο στο δάσος της Δαδιάς. Από τη Δαδιά στο σπήλαιο του Αγγίτη στη Δράμα, από τη Δράμα στο Παγγαίο…

    Στο οδοιπορικό αυτό ο ζωγράφος μας σταματά σε μια ροδιά, σε δέντρα που άνθισαν στους πρόποδες βουνών, σε μονοπάτια που πέρασαν στρατηλάτες, σε χώματα που διεκδικήθηκαν αλλά παρέμειναν Ελλάδα. Σταθμοί που είναι εκεί για να μας θυμίζουν μέσα από την απλότητα τους θέματα μεγάλα και σπουδαία.

    Πότε:
    Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018
    20.00

    Πού:
    Πινακοθήκη Γρηγοριάδη
    Μαρίνου Αντύπα 18, Ηράκλειο Αττικής

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    3. Παρουσίαση βιβλίου του Γιώργου Σταυριανού μετά μουσικής στον Ιανό

    Οι εκδόσεις Μετρονόμος παρουσιάζουν στον ΙΑΝΟ το βιβλίο Απαγορευμένες περιοχές του Γιώργου Σταυριανού.

    Για το βιβλίο θα μιλήσει η δρ. φιλολογίας-κριτικός λογοτεχνίας Ανθούλα Δανιήλ.

    Αποσπάσματα θα διαβάσει ο ηθοποιός Χάρης Μαυρουδής.

    Θα συντονίζει ο συγγραφέας-διευθ. του diastixo.gr Μάκης Τσίτας.

    Θα ακουστούν τραγούδια του Γιώργου Σταυριανού από τους Κώστα Παρίσση, Σοφία Παπάζογλου, Πάνο Παπαϊωάνου και άλλους.

    Λίγα λόγια για το βιβλίο:

    «Δεν είναι λοιπόν η νοσταλγία που οδηγεί τη θύμηση, αλλά η άσβεστη εκείνη δίψα που καλεί τα σωθικά και τον νου και που δεν σβήνει όσο κι αν προσπαθείς να την ξεγελάσεις. Η πηγή που αναζητάς δεν βρίσκεται εύκολα, δεν ξέρεις καν αν υπάρχει… Κι αν ακόμα βρεθεί, κανείς δεν μπορεί να το ισχυριστεί πως θα σε ξεδιψάσει…»

    Στη φράση αυτή, (σελ.72) από το γοητευτικό βιβλίο του Γιώργου Σταυριανού που κρατάτε στα χέρια σας συμπυκνώνεται νομίζω η σύνολη προβληματολογία του συγγραφέα. Θα πρόσθετα και μιαν άλλη , εξίσου σημαντική: «Συνειδητοποιείς πως η μνήμη, άγνωστο γιατί, επιμένει, πως επανέρχεται δριμύτερη και απαιτεί μια δεύτερη ανάγνωση όσο προχωράς στο καλντερίμι του χρόνου… Αρχίζει μια πορεία παράξενης επιστροφής. Δεν επιστρέφεις, όμως, οπουδήποτε». (…)

    Το βιβλίο του Σταυριανού ακολουθεί την ηλικιακή ωρίμανση του κεντρικού αφηγητή, που δεν έχει όνομα, και που απευθύνεται ως τρίτος προς τον εαυτό του με τη γενική. «Εσύ που πας στα ξένα…» Ξεκινά από ένα χωριό της Κρήτης στο νομό Ηρακλείου κι εξακτινώνεται σαν την πολύχρωμη ουρά του αρσενικού παγωνιού, σιγά-σιγά, στον κόσμο. Από την Ελλάδα στο εξωτερικό. Για να επιστρέψει και να ξαναφύγει.

    Από τον πρόλογο του Βασίλη Βασιλικού

    Πότε:
    Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018
    20.30

    Πού:
    Ιανός
    Σταδίου 24, Κέντρο Αθήνας

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Broadway: Μια μαγική βραδιά κλασικού musical στο ΚΠΙΣΝ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Αθηναϊκή Βιβλιοθήκη»: Το νέο τμήμα της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του δήμου Αθηναίων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Διήμερο σύγχρονου ισπανικού κινηματογράφου: Δωρεάν προβολές στην Ελληνοαμερικανική Ένωση



    ΣΧΟΛΙΑ