• City Stories

    Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν «παίζει» με τη μυθολογία

    Προμηθέας Δεσμώτης


    Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν συμμετέχει στη φετινή δράση Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός που σχεδίασε το υπουργείου Πολιτισμού με πρωτοβουλία της Λίνας Μενδώνη, με σκοπό τη στήριξη του καλλιτεχνικού κόσμου (ειδικά των παραστατικών τεχνών) που πάσχει εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.

    Το Θέατρο παρουσιάζει δύο δρώμενα που σχεδιάστηκαν και δημιουργήθηκαν ειδικά για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία αντλώντας έμπνευση από την ελληνική μυθολογία.

    Το έργο Πλάθοντας τον Προμηθέα επικεντρώνεται στον τιτάνιο πλάστη του ανθρώπινου γένους με ένα μεικτό θέαμα που αποτελεί συναρμογή αφήγησης, μουσικής και θεατρικής δράσης. Επιχειρείται ένας καλλιτεχνικός περίπατος στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου αλλά και του Βυζαντινού μουσείου μέσα από έργα μουσικά και φιλολογικά τα οποία έχουν βασιστεί στον μύθο του Προμηθέα από την αρχαιότητα έως σήμερα. Απαύγασμα όλων βέβαια, ο Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου.

    Η παράσταση περνάει από την αφήγηση στη θεατρική δράση πατώντας σε αποσπασματικά στοιχεία από την ιστορική παράσταση του αισχύλειου δράματος που είχε ανεβάσει ο Κάρολος Κουν με το Θέατρο Τέχνης στο Φεστιβάλ της Επιδαύρου το 1984 (σε μετάφραση Παναγιώτη Μουλλά, σκηνικά-κοστούμια Διονύση Φωτόπουλου, μουσική Μιχάλη Χριστοδουλίδη και τον Γιώργο Λαζάνη στον ομώνυμο ρόλο). Στη σημερινή παράσταση πρωταγωνιστεί ο Νίκος Αλεξίου.

    Ένα απόσπασμα από το κλασικό κείμενο:

      Προμηθέας:    Γλίτωσα τους θνητούς από το φόβο του θανάτου.

       Χορός:            Τι φάρμακο για την αρρώστια αυτή τους βρήκες;

       Προμηθέας:    Μέσα τους έβαλα τυφλές ελπίδες.

       Χορός:            Σπουδαίο το δώρο σου για τους ανθρώπους.

       Προμηθέας:    Τους έκανα κι ένα άλλο δώρο: τη φωτιά.

       Χορός:            Κι έχουν δική τους οι άνθρωποι τη φλόγα της φωτιάς;

       Προμηθέας:    Απ’ όπου αμέτρητες τέχνες θα μάθουν…

    Ενσωματωμένη εικόνα

    Στην παράσταση Ρεμπέτικο αρχαιοελληνικό συμπόσιο, ο Βασίλης Μαυρογεωργίου διασκευάζει και σκηνοθετεί κείμενο του Νίκου Τσιφόρου που με ευθύβολο πολιτικό χιούμορ σχολιάζει τη σύγχρονη πραγματικότητα μέσα από τη μυθολογική κοσμογονία: οι μάχες με τους ρέμπελους Τιτάνες και τα «κουτσαβάκια» τους Ολύμπιους θεούς, τα νυχτοπερπατήματα του Διός και η οργή της Ήρας που την κατατρώει η ζήλια, ο Προμηθέας ο φιλάνθρωπος, η σχέση του με την ΔΕΗ και η επανάστασή του ενάντια στους μεγάλους. Τίποτα δεν αφήνει όρθιο. Η ρεμπέτικη κομπανία εμφανίζεται ζωντανεύει ανάγλυφα τον κόσμο της αδικίας που ταλανίζει την ελληνική ιστορία από την προϊστορία ως σήμερα: στο περιθώριο, ο μεροκαματιάρης, ο ανθρωπάκος που σηκώνει στις πλάτες τους τα χρέη των θεών.

    Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης: «Τα κείμενα του Νίκου Τσιφόρου σε μαγεύουν. Ξεκινάς να δουλεύεις πάνω τους και τελικά ξεχνιέσαι και καταλήγεις να τα διαβάζεις σαν παιδί. Ένας κόσμος με μυθικούς ήρωες και ιστορίες από την αρχαιότητα, γραμμένες με τόση μαεστρία και αγάπη για τον άνθρωπο, γεμάτες εικόνες από τα γεννοφάσκια του σύμπαντος που έρχονται σαν δροσερός άνεμος στην φαντασία και την ξεσηκώνουν. Όλα ειπωμένα σε μια γλώσσα απλή, μια ρεμπέτικη, μάγκικη διάλεκτο που δεν φαίνεται καθόλου «φορεμένη» πάνω στην αρχαία ελληνική μυθολογία, αντιθέτως, ταιριάζει απόλυτα και ενώνει όλη την ελληνική ιστορία και την κάνει να φαίνεται σαν μια στιγμή. Σε τι διαφέρουν οι βόμβες κοβαλτίου από τους κεραυνούς του Δια και σε τι ο φουκαράς του τότε με τον φουκαρά του σήμερα; Στην παράσταση, η ρεμπέτικη κομπανία μας με τα όργανα της, παίζει ζωντανά παλιές ρεμπέτικες μουσικές, τραγουδά και αφηγείται». 

    Τα δύο δρώμενα ανατέθηκαν στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν από την Εθνική Λυρική Σκηνή, στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας τους. Συμμετέχουν σταθεροί συνεργάτες του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν αλλά και ηθοποιοί και μουσικοί που επιλέχθηκαν μέσα από ανοιχτή ακρόαση.

    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

    ΠΛΑΘΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΡΟΜΗΘΕΑ

    24-25 Ιουλίου, ώρα 19.30, Λύκειο Αριστοτέλους

    12-13 Σεπτεμβρίου, ώρα 21.00, Βυζαντινό Μουσείο

    Σύλληψη- σύνθεση κειμένων: Μαριάννα Κάλμπαρη

    Σκηνοθετική-μουσική επιμέλεια αφηγηματικού μέρους/ αφήγηση: Νέστωρ Κοψιδάς

    Μετάφραση: Παναγιώτης Μουλλάς

    Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γράμψας

    Μουσική: Μιχάλης Χριστοδουλίδης

    Σκηνικά – Κοστούμια: Χριστίνα Κωστέα

    Μουσική διδασκαλία: Μαρίνα Χρονοπούλου

    Κίνηση: Χρυσηίδα Λιατζιβίρη

    Βοηθός σκηνοθέτη: Σουζάνα Λιάτσου

    Διεύθυνση παραγωγής: Μαριλένα Μόσχου

    Φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης

    Παίζουν:

    Προμηθέας: Νίκος Αλεξίου.

    Χορός Ωκεανίδων: Ειρήνη Αλεξάκη, Χριστίνα Βλάχου, Κατερίνα Δημάτη, Πηνελόπη Κουρεντή,  Χριστίνα Κωστέα, Εριέττα Μανούρη, Λήδα Μανούσου.

    ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ»

    20-21 Αυγούστου, ώρα 21.00, Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών

    5-6 Σεπτεμβρίου, ώρα 21.00, Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά

    Ταυτότητα παράστασης

    Κείμενο: Νίκος Τσιφόρος

    Σκηνοθεσία – διασκευή: Βασίλης Μαυρογεωργίου

    Σκηνικά – Κοστούμια: Νίκος Μαραμαθάς

    Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Φουντούκος

    Eπιμέλεια κίνησης: Πάρης Μαντόπουλος

    Φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης

    Παίζουν (αλφαβητικά):

    Παυλίνα Ζάχρα, Μιχάλης Κουτσκουδής, Πέτρος Μάλαμας, Ιωάννα Μαυρέα, Μαριλένα Μόσχου, Σωτήρης Τσακομίδης, Γιώργος Φουντούκος

    Πληροφορίες

    Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

    Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο, όπου υπάρχει.

    Προκρατήσεις στο digitalculture.gov.gr/

    Η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων στηρίζει αφιλοκερδώς τις εκδηλώσεις Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.



    ΣΧΟΛΙΑ