• City Stories

    Τέσσερις εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για αυτή την Τετάρτη (21 Νοεμβρίου 2018)


    Οι εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο που μπορεί να βρει κανείς στην Αθήνα συνεχίζονται και αυξάνονται.

    Σπουδαίες δράσεις και πρωτοβουλίες λαμβάνουν χώρα σε διάφορους πολιτιστικούς φορείς και ιδρύματα της πρωτεύουσας, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ποικίλες θεματικές.

    Προβολές, συζητήσεις, παρουσιάσεις και πολλά άλλα μπορούν να μας προσφέρουν μια εναλλακτική διασκέδαση και έναν τρόπο να περάσουμε όμορφα και δημιουργικά, το απόγευμα ή το βράδυ μας.

    Παρακάτω συγκεντρώσαμε τέσσερις τέτοιες δωρεάν εκδηλώσεις για την Τετάρτη (21 Νοεμβρίου 2018) και σας τις παρουσιάζουμε αναλυτικά:

    1. Παρουσίαση βιβλίου “Ο τελευταίος μοναχός των Στροφάδων. Αναφορά από ένα άγνωστο νησί του Ιονίου” στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

    «Ο τελευταίος μοναχός των Στροφάδων. Αναφορά από ένα άγνωστο νησί του Ιονίου» (εκδ. Παττάκη) είναι το συναρπαστικό βιβλίο που συνυπογράφουν η δημοσιογράφος Κατερίνα Λυμπεροπούλου και ο φωτογράφος Ρόμπερτ Μακ Κέιμπ. Συνδέεται με την επικαιρότητα και με τον σεισμό της 26ης Οκτωβρίου 2018 που προκάλεσε μεγάλες ζημιές στο βυζαντινό καστρομονάστηρο, το οποίο παρ’ όλα αυτά στέκει ακόμη όρθιο στη νήσο Σταμφάνη του συμπλέγματος των Στροφάδων κοντά οκτώ αιώνες, παρά τους σεισμούς, τις φωτιές και τις πειρατικές επιδρομές που έχει υποστεί. Χτισμένη μεσοπέλαγα, η μονή θεωρείται μοναδικό μνημείο για την ορθόδοξη μοναστική αρχιτεκτονική. Το αίτημα για αναστήλωσή της, που προκύπτει μέσα από το βιβλίο, εμφανίζεται τώρα επιτακτικότερο από ποτέ.

    Τις φωτογραφίες συνοδεύουν μαρτυρίες του πατέρα Γρηγόρη -τελευταίου μοναχού που έμεινε σχεδόν ολομόναχος φύλακάς του για 38 ολόκληρα χρόνια, σε σειρά συνεντεύξεών του λίγο πριν φύγει από τη ζωή, ο οποίος «ξεναγεί» τον αναγνώστη σε αυτό το ιστορικό μοναστήρι -στα παρεκκλήσια του, την τραπεζαρία, τους μύλους, τους φούρνους και τις κατοικίες- αλλά και στις φυσικές ομορφιές του νησιού, όπως απεικονίζονται μέσα από τις υπέροχες φωτογραφίες του Robert McCabe. Επιπλέον, οι μαρτυρίες του βαρκάρη που έφερνε προμήθειες στον πατέρα Γρηγόρη, καθώς και του τελευταίου φαροφύλακα που κάποτε ήταν ο μόνος σύντροφός του στο νησί «ντύνουν» με λόγο αυτές τις φωτογραφίες, όπως και τα δοκίμια για την ιστορία, τη γεωλογία, το φυσικό περιβάλλον, την αρχιτεκτονική των Στροφάδων, αλλά και τα σχέδια που παρουσιάζουν τις φάσεις κατασκευής του μοναστηριού.

    Ο τόμος «Ο τελευταίος μοναχός των Στροφάδων. Αναφορά από ένα άγνωστο νησί του Ιονίου» θα παρουσιαστεί στις 21 Νοεμβρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4), στις 12:00. Ομιλητές ο αρχιτέκτων, αναστηλωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Σταύρος Μαμαλούκος, η διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Χριστίνα Μερκούρη, το μέλος του ΔΣ του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, Χαρίκλεια Μινώτου, ο μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος και οι συγγραφείς του βιβλίου.

    Την εκδήλωση προλογίζει η πρόεδρος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Σάντρα Μαρινοπούλου.

    Πότε:
    Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018
    12.00

    Πού:
    Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
    Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    2. “Περί Ωραίου” – Ο Κώστας Καζαμιάκης συνομιλεί με τον Γιώργο Μήλιο στον Ιανό

    Από το 2015 που ξεκίνησε ο κύκλος συζητήσεων «Από το Αμπέλι στο Θέατρο», ο Κώστας Καζαμιάκης έχει συνομιλήσει με πλήθος εικαστικών καλλιτεχνών, φιλοσόφους, συγγραφείς, αρχαιολόγους καθώς και ανθρώπους του θεάματος στο Cafe του ΙΑΝΟΥ.

    Σε συνέχεια αυτών των επιτυχημένων κύκλων, το Σεπτέμβριο 2018 ξεκινά ο νέος κύκλος συζητήσεων με τίτλο: «Περί Ωραίου. Συζητήσεις για την Τέχνη, τη Λογοτεχνία, τη Φιλοσοφία, την Αρχαιογνωσία».

    Λίγα λόγια για τη συνάντηση στις 21 Νοεμβρίου 2018 στις 18:00:

    Ο Κώστας Καζαμιάκης συνομιλεί με τον ζωγράφο Γιώργο Μήλιο.

    Θέματα συζήτησης:

    -Η ενστικτώδης ζωγραφική είναι μια καλλιτεχνική έκφραση και μια δράση σε εξέλιξη;

    -Ο γρίφος και η απορία στα έργα του Γιώργου Μήλιου.

    -Ζωγραφική in medias res – διαμέσου του πράγματος.

    Η εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά στο ianos.gr

    Πότε:
    Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018
    18.00

    Πού:
    Ιανός
    Σταδίου 24, Κέντρο Αθήνας

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    ιανος

    3. Κύκλος Σύγχρονου Ισπανικού Κινηματογράφου – Προβολή της ταινίας “Συζυγία” στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

    To Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, η Πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα και η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζουν τον Κύκλο Σύγχρονου Ισπανικού Κινηματογράφου 2018.

    Για να ορίσουμε σήμερα τον ισπανικό κινηματογράφο πρέπει να εστιάσουμε στην πολυφωνία των περιεχομένων του και στην ποικιλότητα των σχημάτων και μορφών της παραγωγής του, που αποτελούν διεθνές σημάδι ταυτότητας. Ο Κύκλος Σύγχρονου Ισπανικού Κινηματογράφου 2018, που παρουσιάζεται στην Ελληνοαμερικανική Ένωση για τρίτη συνεχή χρονιά, περιλαμβάνει τρεις ταινίες μυθοπλασίας και ένα ντοκιμαντέρ, τέσσερις πολύ ανόμοιες ταινίες, χαρακτηριστικό πλέον του προγράμματος, οι οποίες, εντούτοις, διαθέτουν μια διόλου θεωρητική, κοινή θεματολογία: το ταξίδι, έτσι όπως γίνεται αντιληπτό μέσω μιας πληθώρας απόψεων.

    Συζυγία (2016)
    Σκηνοθέτης: Ignacio Villar
    Διάρκεια: 99΄. Κατάλληλη για άνω των 12 ετών.
    Ο Σιάο, ηχολήπτης, αναλαμβάνει το έργο να ηχογραφήσει τους μοναδικούς ήχους της Κόστα ντα Μόρτε. Εκεί γνωρίζει την Ολάγια, μια ξεναγό από την περιοχή που μαζεύει φύκια στον Ατλαντικό και που θα τον βοηθήσει να διεισδύσει στην ιδιοσυγκρασία του τόπου. Στο εξής, στη μυθική τοποθεσία του Φινιστέρε, οι ζωές τους θα ξεφύγουν από τον έλεγχό τους σαν παλίρροιες τις οποίες κυβερνά κάποιος ανώτερος νόμος.

    Πότε:
    Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018
    19.30

    Πού:
    Ελληνοαμερικανική Ένωση
    Μασσαλίας 22, Κολωνάκι

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    4. Εκδήλωση για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Γκάντι στο Public Café Συντάγματος

    Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας της UNESCO για 6η συνεχή χρονιά, ο Διεθνής Πολιτιστικός και Φιλοσοφικός Οργανισμός «Νέα Ακρόπολη» διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Μαχάτμα Γκάντι, την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, στις 21:00, στο Public Café Συντάγματος.

    Η θεματική «Η Φιλοσοφία επιστρέφει», αφορά στην ανάγκη επιστροφής της Φιλοσοφίας στον πολιτισμό, την επιστήμη, την παιδεία, τη ζωή: η φιλοσοφία επιστρέφει για να δώσει “κλειδιά” για ανοιχτή σκέψη, δοκιμή και εφαρμογή στην πράξη διαχρονικών μεθόδων για μια ουσιαστική ζωή. Για να προτείνει ένα μονοπάτι εξέλιξης σε εκείνους που θέλουν να ερευνήσουν και να βιώσουν την αλήθεια της ζωής, να βελτιώσουν τον εαυτό τους και τον κόσμο. Για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Μαχάτμα Γκάντι, οι παρουσιάσεις της εκδήλωσης θα εστιαστούν στη συμβολή του Γκάντι στην ανάδειξη της ευθύνης του ατόμου για τη θετική αλλαγή στην κοινωνία και τον κόσμο.

    Θα μιλήσουν οι:

    Δρ. Κώστας Φραντζικινάκης / Ερευνητής, Πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού «Νέα Ακρόπολη» στην Ελλάδα, με τίτλο παρουσίασης «H φιλοσοφία μπορεί ν’ αλλάξει τον κόσμο»

    Δρ. Δημήτρης Βασιλειάδης / Ινδολόγος, Καθηγητής, Συγγραφέας, Πρόεδρος της Ελληνο-Ινδικής Εταιρείας Πολιτισμού & Ανάπτυξης, με τίτλο παρουσίασης «Η Οικουμενική Προσωπικότητα του Μαχάτμα Γκάντι»

    Με την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων θα δοθεί χρόνος για ερωτήσεις και πολλή συζήτηση.

    Πότε:
    Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018
    21.00

    Πού:
    Public Café Συντάγματος
    Καραγιώργη Σερβίας 2, Σύνταγμα

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μικροί και μεγάλοι ζουν τη μαγεία των Χριστουγέννων στο γιορτινό χωριό της Τεχνόπολης!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαλέξεις «Ιστορίας της Τέχνης» στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου με ελεύθερη είσοδο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει!



    ΣΧΟΛΙΑ