• City Stories

    Ταινίες τη εβδομάδας: Το πολιτικό στοιχείο πρωταγωνιστεί

    σινεμα


    Με πέντε νέες εισόδους ξεκινά η καινούρια κινηματογραφική εβδομάδα, που θα εκτυλιχθεί ανάμεσα στη Σαρλίζ Θερόν ως Υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, την επιστροφή του Κιάνου Ριβς ως «Τζον Γουίκ», αλλά και ένα ελληνικό εγχείρημα, απόλυτα επίκαιρο, καθώς αναδεικνύει το θέμα των εκλογών στην Ελλάδα.

    «Μια απίθανη σχέση» («Long Shot»)

    Σκηνοθεσία: Τζόναθαν Λέβιν
    Παίζουν: Σαρλίζ Θέρον, Σεθ Ρόγκεν, Αλεξάντερ Σκάρσγκααρντ, Αντι Σέρκις

    Ένας περιθωριακός δημοσιογράφος, με «βαρύ» ιστορικό στο μάχιμο ρεπορτάζ, χάνει τη δουλειά του, όταν η ανεξάρτητη εφημερίδα που δουλεύει εξαγοράζεται από μεγιστάνα των media. Πάνω στην κακοτυχία του, ξανασυναντά τον εφηβικό του έρωτα, που δεν είναι άλλος από την πανέμορφη και επίσης ιδεαλίστρια Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, η οποία και θα τον εμπιστευτεί ως γραφιά των πολιτικών της λόγων, έχοντας βάλει στόχο να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

    Μια επιτυχημένη παρωδία των Σεθ Ρόγκεν και Έβαν Γκόλντμπεργκ στους Αμερικανούς πολιτικούς, αλλά και τους μεγιστάνες των Μέσων, που διατηρεί, ωστόσο, σε ορισμένα σημεία στοιχεία χοντροκομμένης παραδοξότητας στις χιουμοριστικές ατάκες.

    «John Wick 3: Κεφάλαιο 3» («John Wick: Chapter 3 – Parabellum»)

    Σκηνοθεσία: Τσαντ Σταχέλσκι / **/1,5
    Παίζουν: Κιάνου Ριβς, Χάλι Μπέρι

    Επικηρυγμένος, με έπαθλο ένα αμύθητο ποσό, αφού σκότωσε μέλος της διεθνούς ένωσης επαγγελματιών δολοφόνων, ο υπερ-δολοφόνος Τζον Γουίκ προσπαθεί να βρει συμμάχους στην προσπάθειά του ν’ αποδράσει από τη Νέα Υόρκη, ενώ σε κάθε βήμα του καραδοκούν εχθροί.

    Πρόκειται για το τρίτο μέρος μιας σειράς ταινιών, που ανέδειξαν την καλλιτεχνική υπόσταση του Κιάνου Ριβς ως ηθοποιού, μετά την τεράστια επιτυχία που σημείωσε με το «Matrix». Η ταινία επιτυγχάνει να αποδώσει με χιουμοριστικό τρόπο το μοτίβο της «καταραμένης» περσόνας του πρωταγωνιστή, του δολοφόνου «με τιμή και ήθος», που οι όμοιοι του δεν αφήνουν να αποσυρθεί.

    «Μπέργκμαν: Ένας αιώνας» («Searching For Ingmar Bergman»)

    Σκηνοθεσία: Μαργκαρέτε φον Τρότα

    Η Μαργκαρέτε φον Τρότα, πνευματικό παιδί του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, μας παίρνει από το χέρι, σε μια εξερεύνηση της κινηματογραφικής κληρονομιάς και των προσωπικών παθών του θρυλικού Σουηδού σκηνοθέτη, που έθρεψαν τις ταινίες του, μέσα από συνεντεύξεις με στενούς συνεργάτες του, τα παιδιά του και προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου, που συνδέθηκαν μαζί του ακόμα και μετά τον θάνατό του (Λιβ Ούλμαν, Ζαν Κλοντ Καριέρ). Η ταινία αποτελεί πρωτίστως ένα θερμό «ευχαριστώ» της σκηνοθέτιδος προς τον εμβληματικό δημιουργό, που καθόρισε τον μεταπολεμικό κινηματογράφο, πλούσιο σε πληροφορίες ως προς την προσωπική του ζωή και καλλιτεχνική κοσμοθεωρία όσο και αξία. Επιπλέον, όμως, αποτελεί και ένα ταξίδι, μια προσπάθεια να ερμηνευθούν τα ερεθίσματα του σπουδαίου εικονοπλάστη. (2018)

    «Sugartown: Για μια χούφτα ψήφους»

    Σκηνοθεσία: Κίμων Τσακίρης

    Ο έκπτωτος, λόγω ανοιχτών ζητημάτων με την ελληνική δικαιοσύνη, δήμαρχος Ζαχάρως, Πανταζής Χρονόπουλος, καταφέρνει, μια εβδομάδα πριν τις δημαρχιακές εκλογές του 2014, να θέσει ξανά υποψηφιότητα. Αποφασισμένος να νικήσει οριστικά τους αντιπάλους του, ρίχνεται στην προεκλογική μάχη, επιστρατεύοντας τα μέσα που διαθέτει για την προσέλκυση ψηφοφόρων, πεπεισμένος ότι η επανεκλογή του στο πολιτειακό αξίωμα, που κρατά επί 12 χρόνια, θα είναι περίπατος.

    Ο Κίμων Τσακίρης, διατηρώντας την αιχμηρή του ματιά απέναντι στη νεοελληνική πραγματικότητα, συνδυάζει, τα στοιχεία του γουέστερν, με πινελιές γκανγκστερικού δράματος, σε μια προσπάθεια να αναδείξει τις ομοιότητες που εντοπίζει μεταξύ της ελληνικής πραγματικότητας και του Φαρ Ουέστ. Η ταινία αποτελεί ουσιαστικά μια κωμική απεικόνιση, με έντονα στοιχεία παρατηρητικότητας των γεγονότων, της ασύγκριτης σχέσης του Έλληνα πολίτη με την ελληνική πολιτεία.

    «Μια αγάπη ανέφικτη» («Un Amour Impossible»)

    Σκηνοθεσία: Κατρίν Κορσινί
    Παίζουν: Βιρζινί Εφιρά, Νιλς Σνάιντερ, Κοραλί Ρασιέρ

    Τέλη της δεκαετίας του ’50. Η Ρασέλ, εβραϊκής καταγωγής υπάλληλος γραφείου στη γαλλική επαρχία, ζει ένα ερωτικό πάθος με τον Φιλίπ, λαμπερό γόνο αριστοκρατικής οικογένειας. Σαγηνευμένη από τον έρωτα που της προσφέρει, η Ρασέλ δέχεται να ζήσει ακόμα και με ψήγματα σχέσης, όταν εκείνος αποφασίζει να φύγει, ενώ γεννά την κόρη τους και την μεγαλώνει μόνη της, αρχίζοντας έναν πεισματικό αγώνα για την αναγνώρισή της από εκείνον.

    Η ταινία ουσιαστικά αποτελεί τη μεταφορά του πολύκροτου, στη Γαλλία, αυτοβιογραφικού μπεστ σέλερ της Κριστίν Ανγκό. Μια ιστορία, που εξετάζει κοινωνικά ζητήματα της μεταπολεμικής εποχής, που φθάνουν έως το το σήμερα, ωστόσο με μια παραπάνω υπερβολή, σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη του πόνου της πρωταγωνίστριας από όσα συμβαίνουν στη ζωή της.



    ΣΧΟΛΙΑ