• City Stories

    Ταινίες: Ένα αγαπημένο παραμύθι και μια σκανδαλώδης ιστορία επιστρέφουν αυτή την εβδομάδα

    σινεμά


    Αυτή η κινηματογραφική εβδομάδα ξεκινά πολύχρωμα, με την επιστροφή του πιο αγαπημένου παιχνιδο-παραμυθιού και με επιλογές ταινιών, που ξεκινούν από την παιδική ηλικία και φτάνουν να αφηγούνται ρομαντικές ιστορίες ανθρώπων της τρίτης ηλικίας. Ακόμη, η ιστορία ενός παθιασμένου έρωτα ανάμεσα σε δύο γυναίκες, έρχεται να ξαναταράξει τα νερά των κοινωνικών δεδομένων, που δεν άλλαξαν τόσο, όσο θα έπρεπε, από την εποχή, κατά την οποία διαδραματίζεται η ταινία.

    «Τoy Story 4»

    Σκηνοθεσία: Τζος Κούλεϊ
    Με τις φωνές των: Τομ Χανκς, Τιμ Αλεν, Ανι Ποτς | (στα ελληνικά) Άλκη Κούρκουλου, Γιώργου Λιάντου, Μαρίας Πλακίδη, Φοίβου Ριμένα

    Το τέταρτο μέρος της δημοφιλούς σειράς ταινιών καρτούν της Pixar, μετά το «Toy Story 3» (2010), συναντά τον καουμπόη Γούντι και την παλιοπαρέα του, με τον Μπαζ Λαϊτγίαρ και τα υπόλοιπα παιχνίδια να βρίσκονται στο δωμάτιο της μικρούλας Μπόνι, χωρίς πλέον τον Άντι, που τα δώρισε φεύγοντας για το κολέγιο. Την πρώτη ημέρα της μικρής στο νηπιαγωγείο, ο Γούντι, παραπεταμένος από τη νέα του ιδιοκτήτρια, αλλά με αίσθημα ευθύνης, την ενθαρρύνει, πασάροντάς της ανακυκλώσιμα υλικά από τον σκουπιδοτενεκέ, τα οποία και θα αποφέρουν μια αυτοκαταστροφική πλαστική κουταλοπιρουνο-χειροτεχνία, τον Φόρκι! Στην προσπάθεια του να τον διαπαιδαγωγήσει, κατά τη διάρκεια μιας οικογενειακής εκδρομής, ο Γούντι κινδυνεύει να βρεθεί σε μια αντικερί, που όμως θα τον επανασυνδέσει με την αγαπημένη του, περιπετειώδη, πορσελάνινη Λόλα.

    Είκοσι τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση του αγαπημένου παιχνιδο-παραμυθιού, η πολυαναμενόμενη επιστροφή ενός από τα πιο αγαπημένα κινηματογραφικά παραμύθια κινουμένων σχεδίων, που έχει κερδίσει μικρούς και μεγάλους, έρχεται να προσθέσει τη συνέχεια στην ιστορία των αγαπημένων ηρώων, μια συνέχεια που αναμένεται να συναρπάσει το κινηματογραφικό κοινό.

    Στη νέα ταινία, εισάγονται και νέοι χαρακτήρες, αρμονικά ενταγμένοι στο σενάριο, εκπροσωπώντας τις ιδέες περί ενδυνάμωσης της ατομικότητας και της διαφορετικότητας.

    «Ο έρωτας της Βιρτζίνια Γουλφ» («Vita & Virginia»)

    Σκηνοθεσία: Τσάνια Μπάτον
    Παίζουν: Τζέμα Αρτερτον, Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι

    Στο Λονδίνο του 1920, η δημοφιλής συγγραφέας, μέλος της υψηλής κοινωνίας και διαβόητη για τα εξωσυζυγικά της τερτίπια, Βίτα Σάκβιλ Γουέστ παθιάζεται με την θρυλική Βιρτζίνια Γουλφ, την οποία θα κατακτήσει σταδιακά, εξωθώντας την σε αναμετρήσεις με τους δικούς της δαίμονες, αλλά και στη συγγραφή ορισμένων εμβληματικών έργων της, όπως το «Ορλάντο», το οποίο και ενέπνευσε. Βασισμένη στην αλληλογραφία των δύο επώνυμων προσωπικοτήτων, που σκανδάλισαν και κόντραραν τα ταμπού της εποχής με τον απαγορευμένο έρωτα τους.

    «Η ευτυχία» («Le Bonheur»)

    Σκηνοθεσία: Ανιές Βαρντά
    Παίζουν: Ζαν-Κλοντ Ντρουότ, Κλερ Ντρουότ, Μαρί- Φρανς Μπογιέρ

    Ο Φρανσουά, ξυλουργός στο επάγγελμα, ζει αγαπημένα με τη σύζυγό του, Τερέζ, μοδίστρα κατ’ οίκον, και τα δύο μικρά παιδιά τους, σε ένα εργατικό προάστιο του Παρισιού, μοιράζοντας τις ηλιόλουστες καλοκαιρινές μέρες σε εξοχικές εξορμήσεις. Μέχρι που η καθημερινότητα του Φρανσουά μεταλλάσσεται, καθώς γνωρίζει και ερωτεύεται με πάθος την Εμιλί, υπάλληλο ταχυδρομείου. Η Ανιές Βαρντά έφυγε φέτος από τη ζωή, πλήρης ημερών. Η επανέκδοση της «Ευτυχίας», της τρίτης ταινίας της φιλμογραφίας της, μας δίνει την ευκαιρία να θυμηθούμε το διαχρονικό μοντέρνο έργο της, την απελευθερωτική ματιά για τα πράγματα, που εκφράζει μέσα από τις ταινίες της.

    Η ταινία πρωτοπαρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Βερολίνου το 1965 όπου και κέρδισε την Αργυρή Άρκτο. Στην Ελλάδα παρουσιάζεται πρώτη φορά στην ψηφιακά αποκαταστημένη της μορφή σε επιμέλεια της σκηνοθέτη.

    «Μικρά Αθώα Ψέματα 2» («Nous Finirons Ensemble»)

    Σκηνοθεσία: Γκιγιόμ Κανέ
    Παίζουν: Φρανσουά Κλουζέ, Μαριόν Κοτιγιάρ, Ζιλ Λελούς, Μπενουά Μαζιμέλ

    Αποφασισμένος να περάσει ένα μοναχικό σαββατοκύριακο στο εξοχικό του, κουβαλώντας προβλήματα που κρύβει, ο Μαξ έρχεται αντιμέτωπος με την ξαφνική επανεμφάνιση των φίλων του, από τους οποίους είχε απομακρυνθεί, με αφορμή την έκπληξη που του οργανώνουν για τα 60α του γενέθλια. Συνέχεια της εμπορικής επιτυχίας του 2010, δια της σκηνοθετικής ματιάς του Γκιγιόμ Κανέ με την αφρόκρεμα των Γάλλων σταρ να επιστρέφει σε μια κωμικοτραγική ιστορία,  με τη μέση ηλικία να φαντάζει πιο ανολοκλήρωτη στην προσέγγιση των υπαρξιακών αναζητήσεών της, σε σχέση με την πρώτη ταινία.

    «Κόκκινη έκλειψη» («Rojo»)

    Σκηνοθεσία: Μπέντζαμιν Ναϊσάτ

    Παίζουν: Κλαούντιο Μαρτίνεζ Μπελ, Μάρα Μπεστέλι, Αλφρέντο Κάστρο

    Η σταδιακή αποδόμηση της ειδυλλιακής ζωής ενός πετυχημένου δικηγόρου, στην επαρχία της Αργεντινής, στα μέσα της δεκαετίας του ’70, που βρίσκεται μπλεγμένος σε μια απάτη. Ένα κωμικοτραγικό αστυνομικό θρίλερ, με ευθεία αναφορά στην περίοδο των desaparecidos (αγνοουμένων) της αμείλικτης αργεντίνικης χούντας.

    Επιπλέον, στις κινηματογραφικές αίθουσες προβάλλονται ακόμη:

    Με νέες ψηφιακές κόπιες επαναπροβάλλονται στις αίθουσες οι «Άγριες φράουλες» (1957, Wild Strawberries) του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, με τον θρυλικό Σουηδό σκηνοθέτη και ηθοποιό, Βίκτορ Σιόστρομ στο ρόλο του ηλικιωμένου γιατρού, που έρχεται αντιμέτωπος με το παρελθόν του.

    Ακόμη, το κλασικό δημιούργημα του Λουκίνο Βισκόντι, «Θάνατος στη Βενετία» (1971, «Death In Venice»), διασκευή της ομώνυμης νουβέλας του Τόμας Μαν, με τον Ντερκ Μπόγκαρντ στο ρόλο του καταπονημένου συνθέτη, που επιζητά την απομόνωση στο ιταλικό θέρετρο, αλλά ερωτεύεται απελπισμένα έναν έφηβο.

    Τέλος, στις αίθουσες προβάλλεται ξανά και η πολιτική μαύρη κωμωδία «Ο θάνατος ενός γραφειοκράτη« (1966, «Death Of A Bureaucrat») του Κουβανού Τομάς Γκουτιέρεζ Αλέα.



    ΣΧΟΛΙΑ