• City Stories

    Ταξίδι στις πιο μαγικές χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης


    Τα Χριστούγεννα είναι ένα γιορτινό ταξίδι, σε έναν κόσμο πιο παραμυθένιο, πιο ανάλαφρο, πιο χαρούμενο.

    Οι στολισμοί, τα έθιμα, οι μουσικές στους δρόμους, οι οικογενειακές συναντήσεις, τα δώρα, το σκηνικό που δημιουργείται αυτή την ιδιαίτερη περίοδο του χρόνου στο σύνολό του είναι υπεραρκετά για να συνθέσουν ένα κλίμα ευφορίας. Οι άνθρωποι γίνονται πιο χαρούμενοι, πιο χαμογελαστοί και όλα, αυτές τις ημέρες, κυλούν με ένα κλίμα απόλυτα εορταστικό.

    Μέσα σε εκείνες τις ονειροπολήσεις που συνήθως χανόμαστε αυτές τις ημέρες, υπάρχουν και οι σκέψεις για ένα ταξίδι, μία σύντομη απόδραση, για να κάνουμε τα Χριστούγεννά μας ακόμη πιο ξεχωριστά. Οι φήμες, άλλωστε, για παραμυθένια τοπία και πανέμορφες χριστουγεννιάτικες αγορές μας κάνουν να παίρνουμε εύκολα την απόφαση να μπούμε σε μία σελίδα και να κλείσουμε γρήγορα εισιτήρια για κάποιον από τους πολλούς όμορφους χειμερινούς προορισμούς της Ευρώπης.

    Ετοιμάστε λοιπόν βαλίτσα, πάρτε τα σκουφιά, τα κασκόλ και την καλύτερή σας διάθεση και φύγαμε για τους καλύτερους ευρωπαϊκούς χριστουγεννιάτικους προορισμούς!

    Χριστουγεννιάτικη αγορά της Βιέννης, Αυστρία

    Όταν κανείς σκέφτεται τα Χριστούγεννα, αυτομάτως το μυαλό του πηγαίνει στην παραμυθένια πόλη της Βιέννης. Εκεί, το κρύο, ο χριστουγεννιάτικος στολισμός, αλλά και τα πολυάριθμα παλάτια που βρίσκονται στην καρδιά της πόλης συνθέτουν το απόλυτο σκηνικό των Χριστουγέννων. Την εικόνα αυτή έρχεται να ολοκληρώσει και η χριστουγεννιάτικη αγορά, που αποτελεί ίσως μία από τις διασημότερες της Ευρώπης.

    Η χριστουγεννιάτικη αγορά της Βιέννης απλώνεται γύρω από την πλατεία Δημαρχείου, ή αλλιώς Rathausplatz και ανοίγει την αγκαλιά της κάθε χρόνο για να υποδεχθεί τους περισσότερους από μισό εκατομμύριο επισκέπτες που καταφθάνουν εκεί ετησίως. Μία κατασκευή, αποτελούμενη από περισσότερους από 100 πάγκους δημιουργούν την γιορτινή ατμόσφαιρα της αγοράς. Εκεί, μπορεί κανείς να κάνει βόλτα και να ανακαλύψει το ενδιαφέρον περιεχόμενο των πάγκων, που εναλλάσσεται μεταξύ παραδοσιακών λιχουδιών, όπως τα καραμελωμένα φρούτα, ψητά μήλα και κάστανα αλλά και χειροποίητων κατασκευών για δώρα και αναμνηστικά, όπως αρωματικά κεριά από κερί μέλισσας.

    Η βόλτα στην χριστουγεννιάτικη αγορά της Βιέννης ολοκληρώνεται με μία κούπα ζεστό κρασί, ποτό που ανήκει, άλλωστε, δικαιωματικά στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, την οποία μπορείτε να απολαύσετε υπό τους μελωδικούς ήχους από τις τρομπέτες.

    Η χριστουγεννιάτικη αγορά της Βιέννης λειτουργεί έως τα τέλη του Δεκεμβρίου.

    Βιέννη

    Winter Wonderland, Hyde Park, Λονδίνο

    Το Λονδίνο είναι αναμφισβήτητα ένας από τους προορισμούς- ορόσημα για την περίοδο των Χριστουγέννων, καθώς καταφέρνει κάθε χρόνο να πρωταγωνιστεί σε στολισμό και δρώμενα, με τις εικόνες από τις στολισμένες συνθέσεις στις βιτρίνες των μεγάλων οίκων μόδας να κάνουν το γύρο του κόσμου, εντυπωσιάζοντας κάθε φορά.

    Στο ίδιο κλίμα δημιουργικότητας στήνεται και η χριστουγεννιάτικη αγορά που βρίσκεται στο Hyde Park και καλεί τους χιλιάδες κατοίκους, αλλά και επισκέπτες της βρετανικής πρωτεύουσας να το επισκεφθούν, συμμετέχοντας στο απόλυτα γιορτινό αγγλικό κλίμα. Η χριστουγεννιάτικη αγορά του Hyde Park περιλαμβάνει τρία μοναδικά δρώμενα, όπως το Paddington on Ice, ένα τσίρκο, ένα θεματικό παγωμένο βασίλειο, αλλά και τη μεγαλύτερη ρόδα του κόσμου, με ύψος περίπου 70 μέτρα.

    Παράλληλα, η αγορά φιλοξενεί μία σειρά από παραδοσιακά καλυβάκια, με αξιοπρόσεκτα αντικείμενα και σουβενίρ, ενώ για το κλείσιμο της επίσκεψής του εκεί, μπορεί κανείς να απολαύσει ένα ζεστό κρασί. Στην Αγγλία, μάλιστα, συνηθίζουν να φτιάχνουν ένα τέτοιο κρασί με γεύση πράσινου μήλου.

    Η χριστουγεννιάτικη αγορά του Hyde Park άνοιξε στις 21 Νοεμβρίου και θα είναι ανοιχτή έως τις 5 Ιανουαρίου 2020, 10:00-22:00.

    Winter Wonderland

    Striezelmarkt, Δρέσδη, Γερμανία

    Μία από τις παλαιότερες και πιο παραδοσιακές αγορές της Ευρώπης είναι αυτή που διοργανώνεται στην Δρέσδη. Η Striezelmarkt έχει γίνει ευρέως γνωστή για το Stollenfest, μία γιορτή αφιερωμένη στο Stollen, την γερμανική εκδοχή ενός χριστουγεννιάτικου κέικ με σταφίδες, ξηρά φρούτα και άλλα. Κατά τη διάρκεια του Stollenfest, οι φούρνοι ανάβουν και δουλεύουν πυρετωδώς, για να φτιάξουν το μεγαλύτερο κέικ του κόσμου. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μία τεράστια λιχουδιά, που ζυγίζει περίπου τέσσερις τόνους. Το μεγάλο κέικ κόβεται σε κομμάτια και μεταφέρεται από χιλιάδες ζαχαροπλάστες σε όλη την παλιά πόλη.

    Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι παραδοσιακές κατασκευές που μπορείτε να βρείτε στην αγορά. Κορυφαίο παράδειγμα αποτελούν κατασκευές του Καρυοθραύστη, που είναι φτιαγμένοι από γυαλί της πόλης Τούρινγκεν, ενώ ξεχωριστής ομορφιάς είναι και τα κεραμικά είδη που δημιουργούνται στην Άνω Λουσατία

    Η χριστουγεννιάτικη αγορά της Δρέσδης λειτουργεί έως τα τέλη του Δεκεμβρίου.

    Η χριστουγεννιάτικη αγορά της Δρέσδης

    Χριστουγεννιάτικη αγορά των Βρυξελλών, Βέλγιο

    Στην χριστουγεννιάτικη αγορά των Βρυξελλών, πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι λιχουδιές. Η ατμόσφαιρα της περιοχής γεμίζει με τη μυρωδιά από αχνιστά μύδια και σαλιγκάρια, κορυφαία, ωστόσο, λιχουδιά παραμένει, όπως είναι φυσικό, η φημισμένη για την ποιότητα και την γεύση της βέλγικη σοκολάτα, την οποία μπορείτε να βρείτε σε πολλές μορφές. Το «μενού» των πάγκων με τα εορταστικά εδέσματα συμπληρώνουν τοπικές λιχουδιές, όπως το Klaasjes και το speculoos.

    Για όσους, πάλι, ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν τι άλλο φιλοξενεί η χριστουγεννιάτικη αγορά των Βρυξελλών, θα ανακαλύψει ένα μεγάλο, καλοφτιαγμένο παγοδρόμιο της Place de la Monnaie. Highlight της επίσκεψής σας στη συγκεκριμένη αγορά είναι η κεντρική Grand Place, με τη μεγαλειώδη εμφάνιση και το εντυπωσιακό show με ήχο και φώτα.

    Η χριστουγεννιάτικη αγορά των Βρυξελλών λειτουργεί έως και τις 5 Ιανουαρίου.

    Η χριστουγεννιάτικη αγορά των Βρυξελλών

    Χριστουγεννιάτικη αγορά του Tivoli, Κοπεγχάγη, Δανία

    Από αυτή τη λίστα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η παραμυθένια και απόλυτα εναρμονισμένη με την πλούσια φύση της περιοχής χριστουγεννιάτικη αγορά της Κοπεγχάγης στους διάσημους κήπους Tivoli. Το πράσινο τοπίο των κήπων στολίζεται γιορτινά, γεμίζοντας χριστουγεννιάτικα δέντρα και πολύχρωμους πάγκους, που αναδεικνύονται μέσα από έναν υπέροχο φωτισμό.

    Στους πολυάριθμους πάγκους της αγοράς, μπορεί να κανείς να βρει ενδιαφέροντα αναμνηστικά, όπως ξύλινες κούκλες ή κατασκευές από πορσελάνη Κοπεγχάγης, που είναι και παραδοσιακή.

    Από γεύσεις, στην χριστουγεννιάτικη αγορά της Κοπεγχάγης αξίζει να δοκιμάσετε glögg, ένα ζεστό δανέζικο κρασί, αναμεμιγμένο με λικέρ και μπαχαρικά. Παράλληλα, τόσο η αγορά όσο και η γύρω περιοχή φιλοξενεί μία σειρά από πολλές και διαφορετικές επιλογές για διασκέδαση, όπως παγοδρόμιο, ιππασία με πόνυ, αλλά και ένα μπαζάρ, στην καρδιά του οποίου θα συναντήσετε τον χαμογελαστό Άγιο Βασίλη.

    Η χριστουγεννιάτικη αγορά της Κοπεγχάγης λειτουργεί έως και τις 5 Ιανουαρίου.

    Η χριστουγεννιάτικη αγορά της Κοπεγχάγης

    Montepulciano Christmas Market, Τοσκάνη, Ιταλία

    Μία ξεχωριστή χριστουγεννιάτικη αγορά συντίθεται κάθε χρόνο στο μεσαιωνικό τοπίο της πόλης Montepulciano στην Τοσκάνη. Η αγορά φιλοξενείται στην καρδιά της πόλης, την Piazza Grande και απλώνεται στους γύρω δρόμους, μετατρέποντας όλη την πόλη σε ένα χριστουγεννιάτικο σκηνικό. Ένα σύμπλεγμα από περισσότερους από 70 ξύλινους πάγκους, γεμάτους με παραδοσιακά χειροποίητα είδη, γλυκά, δερμάτινα είδη και χριστουγεννιάτικα στολίδια συνθέτει ένα παραμυθένιο χειμερινό σκηνικό που συμπληρώνεται άρτια από την θέα προς τους καταπράσινους λόφους της Val D’ Oria.

    Εκτός από τις αγορές που μπορεί να πραγματοποιήσει κανείς εκεί, αλλά και τη βόλτα στα γύρω στενά, η αγορά φιλοξενεί και ένα πλήθος από δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, όπως καρουζέλ και έναν μικρό στάβλο με πόνυ, ενώ το φρούριο Poliziana που βρίσκεται κοντά στην αγορά μεταμορφώνεται, κάθε Χριστούγεννα, σε Κάστρο του Άγιου Βασίλη, συμπληρώνοντας το παζλ της εορταστικής σύνθεσης.

    Στο Κάστρο, μάλιστα, οι μικροί επισκέπτες της αγοράς έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν τον Άγιο Βασίλη και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και διαδραστικές εκδηλώσεις. Όσο για τους μεγαλύτερους, εκείνοι μπορούν να κάνουν μία θεαματική βόλτα πάνω στα πατίνια τους, στο παγοδρόμιο που υπάρχει έξω από το κάστρο, στον χώρο του κήπου.

    Η χριστουγεννιάτικη αγορά του Montepulciano της Τοσκάνης ξεκινά τη λειτουργία της από νωρίς, τον Νοέμβριο, λειτουργεί, ωστόσο συγκεκριμένες ημερομηνίες κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου. Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να βρει κανείς εδώ.

    Η χριστουγεννιάτικη αγορά του Montepulciano

    Χριστουγεννιάτικη αγορά του Ταλίν, Εσθονία

    Ένας υπέροχος χριστουγεννιάτικος κόσμος δημιουργείται στην ιστορική παλιά πόλη του Ταλίν, στην Εσθονία. Αντικείμενα όλων των ειδών φιλοξενούνται στην μεγάλη αγορά που ανοίγει κάθε Χριστούγεννα και σε καλούν να τα εξερευνήσεις και να τα αγοράσεις ως αναμνηστικά ή ως δώρα στα αγαπημένα σου πρόσωπα. Θα τα βρεις όλα εδώ: Παιχνίδια, χειροποίητα πλεκτά, τσόχινα καπέλα, χειροτεχνίες και κατασκευές, προβιές αλλά και παραδοσιακά εσθονικά φαγητά. Και όλα αυτά σε ένα τοπίο, γεμάτο μουσικές, κάλαντα και εορτασμούς που δεν έχουν τελειωμό.

    Η χριστουγεννιάτικη αγορά του Ταλίν αποτελεί ίσως ένα από τα πιο παραμυθένια σκηνικά της Ευρώπης, καθώς απλώνεται ανάμεσα στους πανύψηλους πύργους της πόλης, που αναμειγνύονται αρμονικά με τα πολύχρωμα μεσαιωνικά σπίτια, συνθέτοντας ένα κατάλευκο σκηνικό. Οι θερμοκρασίες εκεί κατρακυλούν συχνά κάτω από το μηδέν, δημιουργώντας ένα παγωμένο σκηνικό. Σε αυτό ωστόσο σε αυτό μπορεί να βοηθήσει ένα ποτήρι ζεστό κρασί, η μυρωδιά του οποίου γεμίζει την ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με τα ενδιαφέροντα εσθονικά εδέσματα, που περιλαμβάνουν χοιρινό, ξινολάχανο, λουκάνικα από αίμα, καυτές σούπες, μπισκότα gingerbread, μέλι, γλυκά, ξηρούς καρπούς, και πολλά άλλα. Την ζεστή ατμόσφαιρα της αγοράς ολοκληρώνουν οι χορωδίες με το τραγούδισμά τους.

    Η χριστουγεννιάτικη αγορά του Ταλίν διαρκεί έως την πρώτη ημέρα του νέου έτους.

    Η χριστουγεννιάτικη αγορά του Ταλίν

    Winchester Cathedral Christmas Market, Ηνωμένο Βασίλειο

    Ακόμη μία χριστουγεννιάτικη αγορά που ξεχωρίζει συναντάμε στο Ηνωμένο Βασίλειο και αυτή τη φορά πρόκειται για την αγορά του Winchester. Μπορεί στην Ελλάδα, η συγκεκριμένη ευρωπαϊκή χριστουγεννιάτικη αγορά να μην είναι τόσο γνωστή, ωστόσο αποτελεί πόλο έλξης για περισσότερους από 400.000 επισκέπτες κάθε χρόνο και ο λόγος είναι απλός: Η γιορτινή ατμόσφαιρα που δημιουργείται εκεί δε μοιάζει με καμία άλλη. Η χριστουγεννιάτικη αγορά του Winchester εκτείνεται γύρω από τον Καθεδρικό ναό της πόλης, συνθέτοντας ένα κάδρο από περισσότερα από 100 ξύλινα σπιτάκια, με ευωδιαστές λιχουδιές, γλυκά και, φυσικά, ζεστό κρασί.

    Αν κανείς κάνει μία βόλτα σε αυτό το γιορτινό σκηνικό και καθίσει κάπου για να δοκιμάσει το λαχταριστό ψητό λουκάνικο, πίτες με δυόσμο και stolen, αλλά και μία σειρά από άλλες λιχουδιές, θα νιώσει πραγματικά ότι βρίσκεται σε κάποιο από τα διάσημα σαλέ του κόσμου. Το ατμοσφαιρικό σκηνικό κορυφώνεται μετά τη δύση του ηλίου, όπου ανάβουν τα φώτα του Καθεδρικού, χαρίζοντας μία μοναδική λάμψη, που φωτίζει την χριστουγεννιάτικη αγορά. Ολοκληρώνοντας κανείς την επίσκεψή του εκεί, μπορεί να αφιερώσει λίγο χρόνο, πατινάροντας στο ειδικά διαμορφωμένο παγοδρόμιο που υπάρχει και ξεχωρίζει για το πανύψηλο χριστουγεννιάτικο δέντρο του, που είναι στημένο στη μέση της πίστας του παγοδρομίου.

    Παράλληλα με τα μαγαζάκια και τις δράσεις που φιλοξενεί σταθερά η αγορά του Winchester, πραγματοποιούνται και μία σειρά από έκτακτες εκδηλώσεις, όπως η Παρέλαση με τα Χριστουγεννιάτικα Φανάρια, αλλά και η συναυλία με τα κάλαντα. Γι’ αυτό, όποιος αποφασίσει να επισκεφθεί τη συγκεκριμένη αγορά, καλό θα είναι να έχει συμβουλευθεί από νωρίς το πρόγραμμα εκδηλώσεων, για να επιλέξει αυτές που προτιμά!

    Η χριστουγεννιάτικη αγορά του Winchester θα διαρκέσει έως τα τέλη του Δεκεμβρίου.

    Η χριστουγεννιάτικη αγορά του Ουίντσεστερ

    Tuomaan Markkinat, Ελσίνκι, Φινλανδία

    Σε άλλη μία παγωμένη πρωτεύουσα του Βορρά, το Ελσίνκι, συντίθεται ένα γιορτινό τοπίο, η αγορά Tuomaan, αποτέλεσμα της ιδιαίτερης αγάπης που τρέφουν οι Φινλανδοί στα Χριστούγεννα. Η αγορά Tuomaan έχει μακρά και σημαντική ιστορία για τους Φινλανδούς, καθώς αποτελεί την παλαιότερη και μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση που λαμβάνει χώρα στην φινλανδική πρωτεύουσα.

    Πρόκειται για μία χριστουγεννιάτικη αγορά που θα συναντήσετε συνήθως καλυμμένη με χιόνι, δημιουργώντας ένα ολόλευκο τοπίο, που φωτίζεται από τα πολυάριθμα φωτάκια που αναβοσβήνουν πάνω από το Aleksanterinkatu, την επίσημη Χριστουγεννιάτικη οδό της πόλης. Τα φώτα αυτά μάλιστα δεν αποτελούν απλά ένα κομμάτι του γιορτινού στολισμού, αλλά είναι στην πραγματικότητα μια μακρόχρονη παράδοση που πρωτοξεκίνησε το 1949. Τα φώτα της οδού Aleksanterinkatu συμβολίζουν την ελπίδα που ήθελαν οι Φινλανδοί να μεταδώσουν μετά τις βιαιότητες και τις ολέθριες συνέπειες που είχε για τον κόσμο ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

    Στην αγορά, που φιλοξενείται στην πλατεία Senate, θα βρείτε να αγοράσετε όμορφες, ξεχωριστές δημιουργίες, αλλά και μοναδικά παραδοσιακά προϊόντα, όπως ψάρια, κρέατα και μαγειρεμένα φαγητά. Η βόλτα εκεί ολοκληρώνεται με μεγάλο, όμορφο καρουζέλ για παιδιά που προσφέρεται δωρεάν και υπόσχεται μαγικές βόλτες.

    Η χριστουγεννιάτικη αγορά του Ελσίνκι λειτουργεί έως τα τέλη του Δεκεμβρίου.

    Η χριστουγεννιάτικη αγορά του Ελσίνκι

    Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Λιλ, Γαλλία

    Η ούτως ή άλλως μαγευτική πόλη της Λιλ αναδεικνύει την ιδιαίτερη ομορφιά της μέσα από τους χριστουγεννιάτικους στολισμούς, που γεμίζουν την πόλη με φως και χρώμα.

    Μία σύνθεση από 90 ξύλινα σπιτάκια γεννιέται στην Place Rihour, δημιουργώντας ένα κλίμα πλούσιο σε μουσική, μυρωδιές και γιορτινή διάθεση. Όποιος βρεθεί εκεί, αξίζει να αφήσει τον εαυτό του να χαθεί στην γιορτινή Παλιά Πόλη, όπου κάθε δρόμος είναι στολισμένος με πολλές καταπράσινες γιρλάντες, με κόκκινες και χρυσές κορδέλες.

    Το όμορφο τοπίο της χριστουγεννιάτικης αγοράς της πόλης συμπληρώνει η τεράστια ρόδα που διακοσμεί τον χώρο πλησίον της πλατείας, ενώ χαρίζει τέλεια θέα της πόλης από ψηλά, για όποιον αποφασίσει να την επισκεφθεί. Αν θέλει κανείς να συμπληρώσει την περιήγησή του με ένα ακόμη παιχνίδι, ο χώρος φιλοξενεί και ένα μοναδικό καρουζέλ.

    Η βόλτα στην αγορά της Λιλ ολοκληρώνεται με μία δοκιμή της παραδοσιακής, λαχταριστής φρεσκοψημένης βάφλας που θα βρείτε στην αγορά, ενώ αξίζει να δοκιμάσετε και το gingerbread, για το οποίο φημίζεται η αγορά.

    Για αναμνηστικά και δώρα, εδώ θα βρείτε πολύ ενδιαφέροντα κοσμήματα, παιχνίδια, αλλά και χειροποίητες κατασκευές.

    Η χριστουγεννιάτικη αγορά της Λιλ λειτουργεί έως τα τέλη του Δεκεμβρίου.

    Η χριστουγεννιάτικη αγορά της Λιλ



    ΣΧΟΛΙΑ