• Table for Two

    Χρήστος Μπεγλέρης, Star Bulk: Πώς 8 πλοία γίνονται 128

    • Κατερίνα Δαφέρμου, Σάντυ Τσαντάκη

    H Star Bulk, μια ιστορία συγχωνεύσεων, όπως εξηγεί στο Table for Two ο Χρήστος Μπεγλέρης.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στα γραφεία της εταιρείας στο Μαρούσι, ο co CFO της Star Bulk εξηγεί στις Κατερίνα Δαφέρμου και Σάντυ Τσαντάκη πώς χτίζεται αυτός ο ισχυρός στόλος.

    Ο Χρήστος Μπεγλέρης κατάγεται από την Άνδρο. Ως απόφοιτος του Imperial και του Harvard πιστεύει στο timing και στο στοιχείο της τύχης, «αν και μ’αρέσει η φράση ότι “τύχη είναι όταν μια καλή προετοιμασία συναντά μια ευκαιρία”».

    Ως co-CFO της Star Bulk, βρίσκεται επικεφαλής ενός στόλου που απασχολεί, όπως λέει στο Τable for Two, 400 άτομα στη στεριά και 5000 στα καράβια.

    Εισηγμένη ή ιδιωτική;

    «To φαινόμενο των εισηγμένων ναυτιλιακών εταιριών έχει εμφανιστεί τα τελευταία 20 χρόνια», λέει ο Χρήστος Μπεγλέρης της Star Bulk.

    «Και σαφέστατα υπάρχουν πολλά υπέρ. Για παράδειγμα, το 2015, χρειάστηκε να αντλήσουμε κεφάλαια γιατί είχαμε μια δύσκολη ναυτιλιακή αγορά κι αυτό βοήθησε στην επιβίωση μας. Μια εισηγμένη ναυτιλιακή εταιρία σου δίνει πειθαρχία στη δομή, στο θέμα του reporting, oπότε αυτό βοηθάει στην όλη δομή της εταιρίας. Φυσικά πρέπει να δίνεις λόγο σε πολλούς επενδυτές».

     

    Μονόδρομος η μείωση ρύπων

    Καθώς με τα καράβια μεταφέρεται το 80-90% του παγκόσμιου εμπορίου, όπως εξηγεί ο co-CFO της Star Bulk, τα πλοία εκπέμπουν το 2.5% των παγκόσμιων ρύπων.

    «Η ναυτιλία by far είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να μεταφερθούν προϊόντα με την ελάχιστη εκπομπή ρύπων. Παρ’όλ’αυτά η μείωση ρύπων είναι μονόδρομος».

    Στόχος η δημιουργία πράσινης λωρίδας

    Ως η μεγαλύτερη εταιρία στο ξηρό φορτίο, στο αμερικάνικο χρηματιστήριο, «οφείλουμε να δίνουμε το καλό παράδειγμα», διευκρινίζει ο Χρήστος Μπεγλέρης.

    Και κάπως έτσι, θα μιλήσουμε για τη μεσοπρόθεσμη στρατηγική της εταιρίας, το research and development, σύμφωνα συνεργασίας, προκλήσεις, ακόμη και τη δημιουργία μιας πράσινης λωρίδας, «ενός green corridor, στον οποίο, ουσιαστικά θα έχουμε πλοία με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

    Εμπορική συνδιαχείριση

    Η ιστορία της Star Bulk είναι μια ιστορία συγχωνεύσεων, επισημαίνει στο Τable for Two ο Χρήστος Μπεγλέρης.

    «Λόγω μεγέθους μπορούμε και συνεργαζόμαστε με άλλες μεγάλες εταιρίες, για την εμπορική συνδιαχείριση πλοίων. Όπως βέλγικες αλλά και μία εταιρία με έδρα της το Μονακό. Οπότε μαζί διαχειριζόμαστε περίπου το 10% των πλοίων στο συγκεκριμένο segment».

    Ο παράγοντας Κίνα

    H Kίνα, ως υπεύθυνη για περίπου το 50% της ζήτησης ξηρών φορτίων, θεωρείται πλέον σημαντικός παράγοντας.

    «Η Κίνα μειώνει τους ρυθμούς ανάπτυξης», λέει ο Χρήστος Μπεγλέρης. Για να προβλέψει πως το δεύτερο τρίμηνο του 2022 είναι πιθανό να δούμε την Κίνα σε ύφεση.

    Ποια θεωρείται όμως η μεγαλύτερη πρόκληση για τη ναυτιλία με περιβαλλοντική συνείδηση; Η συνέχεια στο Table for Two.

    Διαβάστε επίσης:

    Ηλίας Κοκοτός: Τα μυστικά με τον Ανδρέα Παπανδρέου και την Σαρλίζ Θερόν, το deal με τους Φεραγκάμο και η Ελούντα των σταρ

    Άννα Πατάκη: Η κληρονόμος, τα μπεστ σέλερ, τα οικογενειακά τραπέζια

    Κυριάκος και Ηλέκτρα Σουτζόγλου: Όταν το μυστικό δεν είναι στην πώληση, αλλά στην αγορά