• City Stories

    Tα χρώματα της Μεσογείου εμπνέουν το Diptych house στη Σικελία (pics)

    • NewsRoom


    Με θέα στο Ιόνιο Πέλαγος, αυτό το τυπικό σπίτι ψαράδων στο νησί Ortigia, στις Συρακούσες της Σικελίας, μετατράπηκε σε μια κατοικία που έχει τη δυνατότητα να χωριστεί στα δύο ανάλογα με τον αριθμό των επισκεπτών. Η ιδέα πίσω από το σχέδιο αναστήλωσης ήταν η διατήρηση της εκλεκτικής χρήσης των υλικών και η επαναφορά της αρχικής διάταξης. «Όταν βγάλαμε το γυψομάρμαρο των εσωτερικών τοίχων, ανακαλύψαμε ότι το σπίτι έχει κατασκευαστεί σταδιακά, ανά δωμάτιο και όχι σαν ένα ολόκληρο έργο.

    Η οικογένεια των ψαράδων που ζούσαν εδώ μεγάλωνε σταδιακά, όπως και το σπίτι» τονίζουν οι αρχιτέκτονες Francesco Moncada και Mafalda Rangel, ιδιοκτήτες του Moncada Rangel Studio, που επιμελήθηκαν τη ριζική ανακαίνιση. Τα επιλεγμένα υλικά μοιάζουν με τη θάλασσα και το συνεχώς μεταβαλλόμενο χρώμα της. Η παλέτα υλικών δημιουργεί μια κυανή πολυχρωματική ουσία, που δονείται όταν εκτίθεται στο φωτεινό φυσικό φως.

    Στην κύρια κατοικία, που βλέπει σε μια μικρή ιδιωτική αυλή, χρησιμοποιήθηκαν πλακίδια τσιμέντου για να διαμορφώσουν το πάτωμα, φέρνοντας στο μυαλό τα τυπικά μεσογειακά σπίτια με ένα ακανόνιστο κυματιστό σχέδιο, ελαφρά μεταβαλλόμενο σχεδόν κατά λάθος. Ο μόνος νεόκτιστος τοίχος είναι μια γιγαντιαία μαρμάρινη πλάκα calacatta arabescato, που χωρίζει την τουαλέτα από την κρεβατοκάμαρα, σαν ένα αντικείμενο που βρέθηκε σε μια κοντινή παλιά εκκλησία και ξαναχρησιμοποιήθηκε.

    Στο δεύτερο τμήμα του σπιτιού ή στο δευτερεύον υπνοδωμάτιο, οι τοίχοι καλύπτονται από κεραμικά πλακίδια, κατασκευασμένα και ζωγραφισμένα στο χέρι από τοπικούς τεχνίτες, με εμπνευσμένο σχέδιο από το έργο του Ellsworth Kelly, που προσομοιώνει τη θάλασσα. Το λευκό βαμμένο ξύλινο δάπεδο αναφέρεται στα παλιά σκάφη που φαίνονται από το παράθυρο. Το ξύλο έχει επίσης ακανόνιστη επιφάνεια και δεν έχει υποστεί καμία επεξεργασία.

    Ένας καθρέφτης τοίχου αντανακλά τη θέα στη θάλασσα από το παράθυρο, δημιουργώντας μια ψευδαίσθηση του χώρου. Όταν φτάνει κανείς στη βεράντα, μετά τη χρωματιστή μεταλλική σκάλα, η θέα προς τη θάλασσα είναι συγκλονιστική.

    Όλες οι οριζόντιες επιφάνειες καλύπτονται με τον ίδιο αμμώδη ασβεστόλιθο που χρησιμοποιείται στο κοντινό κάστρο, σαν μια εικονική επέκταση του πεζόδρομου “Forte San Giovannello”. Ο τοίχος, που είναι καλυμένος με χειροποίητα πλακάκια από την Caltagirone σε ένα οργανικό μοτίβο κύματος, είναι εμπνευσμένος και πάλι από τα σχέδια του Ellsworth Kelly. Τέλος, ένα υπαίθριο ντους με ένα τεράστιο κόκκινο κύκλο δηλώνει την κατεύθυνση της ανατολής!

    Photograph: Alberto Moncada

    Πηγή: www.glow.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Μια κατοικία στο Ιόνιο που κυριολεκτικά κόβει την ανάσα! (pics)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ένα κουκλίστικο σπίτι στη Σκάλα της Πάτμου σε λευκές και γαλάζιες αποχρώσεις (pics)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Με τροπικά χρώματα, το Waterfront Nikis Apartment έχει μοναδικό interior design (pics)



    ΣΧΟΛΙΑ