• Architecture & Design

    Ring House: Μία μοναδική κατοικία-όαση στο Ρέθυμνο

    • NewsRoom


    Στην Αγία Γαλήνη, στο Ρέθυμνο της Κρήτης, το αρχιτεκτονικό γραφείο decaARCHITECTURE κατάφερε να δημιουργήσει μία μοναδική κατοικία, αρμονικά ενταγμένη σε ένα άκρως απαιτητικό τοπίο. Στη νότια ακτή της Κρήτης, μόλις 165 ναυτικά μίλια από την έρημο της Σαχάρας, το ιδιαίτερο «Ring House» είναι μια προσπάθεια αποκατάστασης του φυσικού τοπίου, το οποίο στο παρελθόν είχε κακοποιηθεί από την αυθαίρετη και τυχαία χάραξη δρόμων, αποτελώντας και το ίδιο πρότυπο περιβαλλοντικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.

    Δύο δοκοί από εμφανές σκυρόδεμα δημιουργούν ένα δακτύλιο, ακολουθώντας περιμετρικά τη μορφολογία του εδάφους στην κορυφή ενός λόφου.

    Ο δακτύλιος δημιουργεί ζώνες σκίασης, διαμπερώς αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους και επιφάνειες για ηλιακούς συλλέκτες. Προστατεύει, επίσης, έναν εσωτερικό κήπο με ποικιλία εσπεριδοειδών και βοτάνων.

    Ο σχεδιασμός της κατοικίας και του άμεσου περιβάλλοντός της διαμορφώνει ένα μικροκλίμα, μια όαση μέσα σε ένα έντονα όμορφο, αλλά σωματικά απαιτητικό, τοπίο, όπως φαίνεται καθαρά και από τις φωτογραφίες του έργου.

    Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο έργο τιμήθηκε με το Βραβείο & Βραβείο Συναδέλφων στην κατηγορία «Καλύτερο πραγματοποιημένο έργο των ετών 2013-2017» στα 9α αρχιτεκτονικά Βραβεία ΔΟΜΕΣ 2018.



    ΣΧΟΛΙΑ