F

City Stories

Πέντε ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για αυτή την Πέμπτη (18 Οκτωβρίου)


Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην Αθήνα αυτή την περίοδο, πολλές από τις οποίες αφορούν διαλέξεις, παραστάσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα.

Δείτε παρακάτω τέσσερις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο αυτή την Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018, σε διάφορα μέρη της Αθήνας, από νωρίς το απόγευμα μέχρι και το βράδυ.

1. “Claude Debussy: η πρωτοπορία που άλλαξε τη μουσική και η διαχρονική γοητεία” στο Μέγαρο Μουσικής

Ομιλία Νίκου Χριστοδούλου
Αφιέρωμα στο έτος Debussy 2018 (100 χρόνια από το θάνατό του)

O Νίκος Χριστοδούλου, διευθυντής ορχήστρας και συνθέτης, μιλά για την πρωτοπορία και τη ριζοσπαστική καινοτομία, στην αρμονία και τη μορφή, της μουσικής του Debussy, με τον οποίο αλλάζει η εξέλιξη της μουσικής ιστορίας και εγκαινιάζεται η νεότερη και σύγχρονη μουσική. Θα παρουσιαστούν μεγάλα έργα του για ορχήστρα και για πιάνο, όπως Η θάλασσα και τα Πρελούδια.

Με την ομιλία συνδυάζεται μικρή συναυλία με τραγούδια και τη Σονάτα για βιολί και πιάνο του Debussy, με την μεσόφωνο Λένια Ζαφειροπούλου, τον Γιώργο Μάνδυλα, βιολί και τον Ν. Χριστοδούλου στο πιάνο.

Πότε:
Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018
18.00

Πού:
Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος “Λίλιαν Βουδούρη”
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη, Κέντρο Αθήνας

Πληροφορίες

Είσοδος ελεύθερη.

2. Περίπατος στον περίβολο της Βουλής

Την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου πάμε για έναν “Περίπατο στον περίβολο της Βουλής”!

Το κοινό ανακαλύπτει τις αθέατες πλευρές του κτηρίου της Βουλής των Ελλήνων με ξεναγήσεις στον περίβολο του κτηρίου, ακολουθώντας μια διαδρομή με στάσεις σε σημεία ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Διοργάνωση: Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων με την υποστήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων.
Χώρος: Είσοδος στον προαύλιο χώρο της Βουλής από την Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας

Ώρα: 18:30 και 19:00 (διάρκεια ξενάγησης 60’).

Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας “Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης” της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων.

Πότε:
Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018
18.30 και 19.00

Πού:
Προαύλιος χώρο της Βουλής
Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 11, Κέντρο Αθηνών

Πληροφορίες

Συμμετοχή ελεύθερη κατόπιν κράτησης στο info@athens2018.gr.
Ανώτατος αριθμός συμμετοχής 30 άτομα ανά ομάδα (απαραίτητη η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας).

3. Εγκαίνια – Χρόνης Μπότσογλου έκθεση “Σταθμοί” στη Γκαλερί Σκουφά

Μια σειρά μνημειακών έργων από την πλούσια καλλιτεχνική πορεία του Χρόνη Μπότσογλου πρόκειται να εκτεθεί στην αίθουσα τέχνης “Σκουφά”. Ο σημαντικός δάσκαλος της ΑΣΚΤ κι από τους κορυφαίους εν ζωή Έλληνες δημιουργούς, παρουσιάζει στη γκαλερί αντιπροσωπευτικά έργα μιας παραστατικής ζωγραφικής, που τον καθιέρωσε στη σύγχρονη, καλλιτεχνική ιστορία του τόπου.

Με άξονα το ανθρώπινο σώμα, η έκθεση ιχνηλατεί την αναμέτρηση του Χρόνη Μπότσογλου με διαχρονικά ερωτήματα, όπως ο έρωτας και η έννοια του βιωμένου χρόνου, ο κύκλος της ζωής και του θανάτου. Μέσα από τρεις ενότητες, που αποτέλεσαν σταθμούς στη γόνιμη παραγωγή του Μπότσογλου, ο ζωγράφος βυθίζεται μνημονικά ως άλλος μύστης στον κόσμο των “δικών” του για να αναγνωρίσει αγαπημένες φωνές και σκιές. Ο καλλιτέχνης παρουσιάζεται μάλιστα ως Νεκρομάντης, που ανακαλεί στη μνήμη του τους νεκρούς (δάνειο έργο της συλλογής Σωτήρη Φέλιου από την περίφημη “Νέκυια”).

Την έκθεση επιμελείται ο ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς.

Πότε:
Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018
19.30

Πού:
Γκαλερί Σκουφά
Σκουφά 4, Κολωνάκι

Πληροφορίες

Είσοδος ελεύθερη.

4. Performance “Frolic ready to launch” από την oμάδα Frolic στο ΚΕΤ

Η εικαστική ομάδα Frolic θα βρίσκεται στο ΚΕΤ στις 18/10 με την κολεξιόν “KOSMOS” εμπνευσμένη από την αστρονομία, τις επιστήμες και την εξερεύνηση του διαστήματος. Πάνω στις διαστημικές συνθέσεις των Frolic αυτοσχεδιάζουν, για μια βραδιά, ο μουσικός Στέφανος Χυτήρης και οι χορεύτριες Θεανώ Ξυδιά, Ειρήνη Οικονομίδη και Δέσποινα Σανιδά.

Η συλλογή “KOSMOS” είναι φορέσιμοι μεταξωτοί καμβάδες εμπνευσμένοι από την εξερεύνηση του σύμπαντος, εξωτερικού και εσωτερικού, καθώς και τη συνάρτηση αυτής με την ανθρώπινη φύση.

Συντελεστές:
Ομάδα Frolic: Βίλη Χισκάκη, Αλεξία Ψαραδέλη, Κατερίνα Ψαραδέλη
Μουσική: Στέφανος Χυτήρης
Χορογραφία/performance: Θεανώ Ξυδιά, Ειρήνη Οικονομίδη, Δέσποινα Σανιδά
Βίντεο/έντυπα: Frolic

Πότε:
Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018
20.00

Πού:
Πολυχώρος Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
Κύπρου 91Α και Σικίνου, Κυψέλη

Πληροφορίες

Είσοδος ελεύθερη.

5. Συνάντηση με τον Αύγουστο Κορτώ στην Αθήνα

Το Public και οι Εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αύγουστου Κορτώ «Σκυλίσια ψυχή» στο Public Café Συντάγματος την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου στις 21:00.

Ο Αύγουστος Κορτώ είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους και καταξιωμένους Έλληνες συγγραφείς και τα βιβλία του αναμένονται κάθε φορά με μεγάλο ενδιαφέρον από το αναγνωστικό κοινό.

Πόση αγάπη μπορεί να χωρέσει σε μια καρδιά δοσμένη στο μίσος; Πόση σκληρότητα χρειάζεται για να προφυλάξεις αυτό που λατρεύεις; Και πόσες φορές μπορεί κανείς να επιβιώσει και να συνεχίσει να λέγεται άνθρωπος;

Η Έστερ Κλάιν, εβραιοπούλα στη δίνη του Γ΄ Ράιχ, θα ζήσει τη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης και θα βγει ζωντανή – όμως μπλεγμένη σε μια απίστευτη περιπέτεια, με πρωταγωνιστή μια αθώα ψυχή σαν τη δική της – και μέσα απ’ τις περιπλανήσεις της θα δοκιμάσει το θαύμα της ζωής στον πάτο της Κόλασης.

Πότε:
Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018
21.00

Πού:
Public Συντάγματος
Καραγιώργη Σερβίας 1, Σύνταγμα

Πληροφορίες

Είσοδος ελεύθερη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Opening party για το νέο χειμερινό μπαρ της ταράτσας του BIOS!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μια εναλλακτική βόλτα γεμάτη από τη μαγεία του κινηματογράφου στην Τεχνόπολη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Mama Roux: Γεύσεις, μυρωδιές και μουσικές στο απόλυτο Street Food Party της Αιόλου!

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: C-Loud FEST: Το πιο ονειρικό φεστιβάλ της πόλης έρχεται στο Ρομάντσο!ΣΧΟΛΙΑ