• City Stories

    Πέντε εκθέσεις με ελεύθερη είσοδο που έχουν εγκαίνια σήμερα Παρασκευή (2 Μαρτίου 2018)


    Αν είστε λάτρεις των εικαστικών – και όχι μόνο τεχνών – μπορείτε να επισκεφθείτε μία από τις παρακάτω, οι οποίες πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο και έχουν εγκαίνια σήμερα, Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018.

    1. Σαράντης Καραβούζης και Γιούλικα Λακερίδου – Έκθεση ζωγραφικής “Μνήμες”

    Το Σάββατο, 2 Μαρτίου, στις 19.00, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Σαράντη Καραβούζη και της Γιούλικας Λακερίδου “Μνήμες” , στη βίλα Ζωγράφου (Γ. Ζωγράφου 13).

    Είναι η πρώτη φορά που τα έργα των δύο καλλιτεχνών, που υπήρξαν σύντροφοι στη ζωή, θα εκτεθούν στον ίδιο χώρο μετά την απώλεια του Σαράντη Καραβούζη.

    Ο Σαράντης Καραβούζης, ήταν ένας από τους ξεχωριστούς Έλληνες εικαστικούς δημιουργούς και θεωρείται ως ο σπουδαιότερος σύγχρονος εκπρόσωπος της μεταφυσικής ζωγραφικής στη χώρα μας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Άνω Ιλίσια όπου διατηρούσε το εργαστήρι του μοιράζοντας το χρόνο του μεταξύ Ζωγράφου – Παρισιού.

    Η Γιούλικα Λακερίδου, με καταγωγή από την Κύπρο, είναι μία καλλιτέχνις που διακρίθηκε από νωρίς για το ταλέντο της. Η ζωγραφική της χαρακτηρίζεται από λιτότητα και συνθετική αυστηρότητα ενώ ο τρόπος που δουλεύει τα χρώματα δημιουργεί τη δική της εικαστική γραφή. Από το 1965, ζει στην πόλη του Ζωγράφου, μία πόλη που την αποχωρίζεται μόνο για το Παρίσι.

    Πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά έκθεση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων από την ίδρυση του Δήμου Ζωγράφου. Με αφορμή την επέτειο, παρουσιάζονται εκθέσεις εικαστικών που έζησαν ή ζουν και δρουν στην πόλη, σε μία προσπάθεια ανάδειξης του σημαντικού έργου τους.

    Πότε:
    Παρασκευή 2 Μαρτίου
    19.00

    Πού:
    Βίλα Ζωγράφου
    Γεωργίου Ζωγράφου 13, Ζωγράφου

    Πληροφορίες

    Μνήμες-Έκθεση-Ζωγραφικής-Σαράντη-Καραβούζη–Γιούλικας-Λακερίδου

    2. Φώτης Γαλανόπουλος – Έκθεση ζωγραφικής “Παγίδες Οριζόντων”

    Ο άνθρωπος ταξιδεύει με οδηγό τον ουράνιο ορίζοντα, ζει παρέα με τον πραγματικό, διαλογίζεται με νοητό και ονειρεύεται με τον αισθητό. Λειτουργεί λοιπόν η ζωή με μια τεραστία εναλλαγή οριζόντων που πάνω στις ράγες που σχηματίζουν ταξιδεύει ο χρόνος της.

    Στιγμή ζωής χωρίς ορίζοντα, κομμάτι ράγας που λείπει ικανό να εκτροχιάσει το τρένο.

    Η τέχνη λειτουργώντας σαν μια παγίδα οριζόντων μέσα από το αέναο της δημιουργίας φέρνει στην επιφάνεια ορίζοντες που μπορούν δυνητικά να λειτουργήσουν σαν πήγες ελπίδας και σιγουριάς πείθοντας μας ότι είναι άπειροι και ότι δεν πρόκειται να μας λείψουν.

    Ο Φώτης Γαλανόπουλος γεννήθηκε στη Δράμα. Είναι ζωγράφος και τα έργα του εκτίθενται στις αίθουσες τέχνης ανά τον κόσμο. Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές που συνδυάζουν τον γραπτό λόγο με τη ζωγραφική.

    Πότε:
    Παρασκευή 2 Μαρτίου
    19.00

    Πού:
    Βίλα Ζωγράφου
    Γεωργίου Ζωγράφου 13, Ζωγράφου

    Πληροφορίες

    έκθεση

    3. Θωμάς Τουρναβίτης – Έκθεση “Topoils”

    Η Estudio Gallery, παρουσιάζει επιλεγμένα έργα από το atelier του ζωγράφου Θωμά Τουρναβίτη, με τίτλο “Topoils”.

    Στο έργο του Θωμά Τουρναβίτη, πορτρέτα ανθρώπων λουσμένα στο φώς του ηλίου και με την αίσθηση της κίνησης αέναα παρούσα, συγκεντρωμένες στιγμές και τόποι, έθιμα και ηθικοί κώδικες, δημιουργούν συνθέσεις οικείες και συγχρόνως Λαογραφικές.

    Η ιστορικός τέχνης Αννίτα Πατσουράκη αναφέρει: “Η ζωγραφική τέχνη του Θωμά Τουρναβίτη κατευθύνεται από διδαχές θεωρητικής και τεχνικής παιδείας, εμπνευσμένες από ιδανικά και διαχρονικές ηθικές αξίες. Ακολουθώντας βήματα και χνάρια πίστης, σε όσα διδάχθηκε, καταγράφει με συνοπτικό περιεχόμενο τις συνθέσεις του τιμώντας γεγονότα και πρόσωπα. Κοινωνικά επεισόδια, συμβάντα σε εξέλιξη και χαρακτήρες της πόλης συνυπάρχουν με νοσταλγία, σε μία ατμόσφαιρα οικία και συγχρόνως οικουμενική. Η περιγραφική λιτότητα του έργου του, αναβιώνει εικόνες της παράδοσης-ιστορίας και με τόλμη αποτυπώνει μία νέα ελληνιστική γραφή. Με στοχασμό, αυτογνωσία και έντονη εσωτερική αναζήτηση, ο ζωγράφος καθοδηγεί την παιδική του μνήμη-βιώματα για την ανάπλαση και δημιουργία μιας νέας σχολής”.

    Πότε:
    Παρασκευή 2 Μαρτίου
    19.30

    Πού:
    Estudio Gallery
    Κυριαζή 22Α, Κηφισιά

    Πληροφορίες

    4. Δημήτρης Κουκλάκης- Έκθεση “Ο θησαυρός της Αριάδνης”

    Την Παρασκευή 2 Μαρτίου στην Chili Art Gallery, Δημοφώντος 13-15 στο Θησείο ο γλύπτης Δημήτρης Κουκλάκης, εμπνεόμενος από τον μύθο του Θησέα και της Αριάδνης θα παρουσιάσει τον περίφημο “θησαυρό της Αριάδνης” και θα αποκαλύψει τα μυστικά του, μέσα από το σύγχρονο εικαστικό κόσμημα, το απλό, το γνήσιο, το χειροποίητο…

    Λερωμένος με χώματα και λάσπη
    …φωτισμένος με την αστερόσκονη της
    …έμπειρος στα αινίγματα
    και τους μύθους

    έφτιαξα… και ερμήνευσα
    μέσα από τα αντικείμενα της
    τον μύθο της «πότνιας» Αρι-άγνης…

    Πότε:
    Παρασκευή 2 Μαρτίου
    20.00

    Πού:
    Chili Art Gallery
    Δημοφώντος 13 – 15, Θησείο

    Πληροφορίες

    5. Ομαδική έκθεση “PRECIOUS, discovering the value of waste”

    Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο μας προσκαλεί την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018 και ώρα 7 μμ. στα εγκαίνια της έκθεσης design “PRECIOUS, discovering the value of waste” των Valentino Marengo και Έρσης Κρούσκα. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Μαρτίου 2018.

    Οι designers Valentino Marengo και Έρση Κρούσκα, θα μας προτείνουν σχεδιαστικές “συνταγές” και θα μας παρουσιάσουν ιδέες για την επανά-χρηση και το up-cycling υλικών, αντικειμένων και προϊόντων, υποδεικνύοντας έναν τρόπο ζωής, με ελάχιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

    Από τα έργα που εκτίθενται μέχρι τον σχεδιασμό και το στήσιμο της έκθεσης, όλα ακολουθούν μια προσέγγιση δημιουργίας, με όσο το δυνατόν λιγότερα απόβλητα. Μια πρόκληση για τη σημερινή κοινωνία, που είναι ακόμη συνηθισμένη στο να καταναλώνει και να δημιουργεί απόβλητα με έναν μη οικολογικό τρόπο.

    Στην έκθεση θα υπάρχουν βίντεο-αναφορές από τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων της Αθήνας. Σκοπός είναι να συλλογιστούμε τον τρόπο που ζούμε και να δοθούν ερεθίσματα, για να επανεξετάσουμε το πρόβλημα της παραγωγής σκουπιδιών στις πόλεις και το αντίκτυπο που αυτό έχει στο περιβάλλον.

    Ο Valentino Marengo είναι product designer και εικαστικός καλλιτέχνης που γεννήθηκε στο Τορίνο όπου σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών. Δούλεψε ως εικαστικός καλλιτέχνης και συμμετείχε σε διάφορες εκθέσεις στην Ιταλία, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

    H Έρση Κρούσκα ζει στην Αθήνα και εργάζεται στο στούντιο της ‘Ersi Krouska architecture+design’. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο πανεπιστήμιο του Greenwich, στο Λονδίνο.

    Πότε:
    Παρασκευή 2 Μαρτίου
    19.00

    Πού:
    Ιταλικό Ινστιτούτο
    Πατησίων 47, Πεδίο Άρεων

    Πληροφορίες

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ένα διήμερο αφιερωμένο στις τεχνικές διακόσμησης με χαρτιά, υλικά, κόλλα και χρώματα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Open Day στη Στέγη: Πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις αφιερωμένες στον Μάη του ’68

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: 
    4+1 προτάσεις με ελεύθερη είσοδο για να περάσετε το Σαββατοκύριακό σας στο ΚΠΙΣΝ



    ΣΧΟΛΙΑ