City Stories

Πάσχα: 15 πρωτότυποι τρόποι για να βάψετε τα πασχαλινά αυγά! (pics)

αυγα


Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι γεγονός και στα ελληνικά νοικοκυριά οι άνθρωποι δουλεύουν πυρετωδώς, με σκοπό να ετοιμάσουν ένα αξέχαστο πασχαλινό τραπέζι, στο οποίο συγκεντρώνεται όλη η οικογένεια, τιμώντας τα έθιμα του ελληνικού Πάσχα.

Τις ημέρες αυτές γίνεται η προετοιμασία ενός από τα πιο χαρακτηριστικά και πρωταγωνιστικά στοιχεία του πασχαλινού τραπεζιού, των αυγών. Οι νοικοκυρές κάθε χρόνο βάφουν τα αυγά, τα οποία στη συνέχεια τσουγκρίζουμε το Πάσχα. Η παράδοση θέλει τα αυγά να βάφονται κόκκινα τη Μεγάλη Πέμπτη, συμβολίζοντας τη θυσία του Ιησού, του οποίου η Σταύρωση αναπαρίσταται αυτή την ημέρα κάθε χρόνο. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να πρωτοτυπήσουν, φτιάχνοντας ξεχωριστές δημιουργίες στα πασχαλινά αυγά τους.

Παρακάτω παρατίθενται μερικές ιδέες για πρωτότυπες δημιουργίες και σχέδια για τα φετινά πασχαλινά αυγά:
 • Όμπρε

Ένας πολύ ξεχωριστός και ιδιαίτερα καλαίσθητος τρόπος να βάψετε τα πασχαλινά αυγά σας είναι να χρησιμοποιήσετε μία μόνο απόχρωση, αλλά σε πολλούς διαφορετικούς τόνους, δηλαδή με σκιάσεις. Για να το κάνετε αυτό, αρχικά διαλύετε τη μπογιά με ξύδι και μικρή ποσότητα νερού, τόση ώστε να καλύπτει ένα μικρό επίπεδο στο κάτω μέρος των αυγών. Μετά από 4-5 λεπτά, ανάλογα πάντα και με τη μπογιά που θα χρησιμοποιήσετε, προσθέτετε λίγο ακόμη νερό, αφήνετε άλλα τόσα λεπτά και συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο έως η μπογιά να καλύπτει ολόκληρο το αυγό. Τα βγάζετε και αφήνετε να στεγνώσουν. Κάθε φορά που προσθέτετε νερό η απόχρωση της μπογιάς «ξανοίγει» ελαφρά, με αποτέλεσμα κάθε κομμάτι-λωρίδα του αυγού να βάφεται σε έναν πιο ανοιχτό τόνο από την προηγούμενη, δίνοντας στο τελικό αποτέλεσμα μια πολύ όμορφη και ιδιαίτερη όψη.

αυγα
Αυγά όμπρε
 • Με βερνίκια νυχιών

Μια ακόμη πρωτότυπη ιδέα που δεν έχει διαδοθεί ευρέως ακόμη είναι η διακόσμηση των αυγών με σχέδια που γίνονται από βερνίκι νυχιών. Το πλεονέκτημα του βερνικιού είναι ότι μπορείτε να φτιάξετε ακαθόριστα σχέδια και γραμμώσεις, σε όποιες αποχρώσεις βερνικιών επιλέξετε. Ακόμη, εάν ρίξετε βερνίκι μέσα στο νερό και ανακατέψετε, το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό. Το βερνίκι σαν υλικό έχει το χαρακτηριστικό ότι μένει αδιάλυτο στο νερό, στοιχείο που μπορεί να χαρίσει μοναδικά σχέδια στα αυγά σας. Για να το πετύχετε αυτό, ρίξτε μικρή ποσότητα από κάθε χρώμα σε ένα ποτήρι μιας χρήσης με νερό. Kουνήστε ελαφρά με μια οδοντογλυφίδα το σχέδιο πάνω στο νερό και ακουμπήστε το αυγό πάνω στην επιφάνεια του νερού κουνώντας πολύ ελαφρά, έτσι ώστε το χρωματιστό «φιλμ» να αποτυπωθεί στην επιφάνειά του. Αφήστε τα αυγά που θα βάψετε με αυτόν τον τρόπο να στεγνώσουν πολλές ώρες.

βερνικι
Αυγά με βερνίκι νυχιών
αυγα
Αυγά με βερνίκι νυχιών
 • Με χαρτί

Ο μαγικός τρόπος για να αποτυπώσετε πάνω στα αυγά κάθε είδους σχέδια-μοτίβα από χαρτί ή χαρτοπετσέτα ακόμη και χωρίς την χρήση κόλλας, αν πρόκειται για αυγά που προορίζονται για φαγητό. Δείτε εδώτην διαδικασία με κάθε λεπτομέρεια. Και… *Κάθε τρόπος – τεχνική βαψίματος-διακόσμησης μπορεί, εκτός από τα κανονικά αυγά, να εφαρμοστεί και πάνω σε διακοσμητικά αυγά π.χ ξύλινα ή άσπρα πλαστικά που θα βρείτε στην αγορά σε πολύ οικονομικές τιμές και διάφορα μεγέθη. * Αυγά πάνω στην επιφάνεια των οποίων έχετε χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε χημική ουσία (κόλλα, μπογιά, βερνίκια κλπ) εκτός από την ειδική βαφή αυγών, χρώματα ζαχαροπλαστικής-τροφίμων ή έχετε βάψει με ζωμό λαχανικών -μπαχαρικών, είναι ακατάλληλα για φαγητό και προορίζονται αποκλειστικά για διακοσμητική χρήση.

αυγα
Αυγά με σχέδια από χαρτί
 • Με φυσικά λουλούδια

Κολλήστε πάνω σε βρασμένα αυγά στο φυσικό τους χρώμα ή αφού τα βάψετε σε όποια απόχρωση θέλετε, φυσικά λουλούδια. Χρησιμοποιείσε φρέσκα ή αποξηραμένα λουλούδια αφού τα αφήσετε πιεσμένα για 2-3 μέρες ανάμεσα στις σελίδες ενός χοντρού βιβλίου. Είναι ένας πολύ όμορφος και …ανοιξιάτικος τρόπος για διακοσμητικά αυγά που θα χρησιμοποιήσετε σε κάθε είδους πασχαλινή σύνθεση ή για τον στολισμό του γιορτινού τραπεζιού, συνδυάζοντας τα λουλουδάκια πάνω στα αυγά με κάποια ίδια λουλούδια μέσα σε βάζα.

αυγα
Αυγά με φυσικά λουλούδια
λουλουδια
Αυγά με φυσικά λουλούδια
 • Με δαντέλα

Πριν βουτήξετε τα αυγά σε οποιοδήποτε είδος μπογιάς, τυλίξτε το κάθε ένα με ένα κομμάτι από νάιλον δαντέλα και δέστε την σφιχτά με ένα λαστιχάκι. Αφήστε τα αυγά στην μπογιά λίγα λεπτά παραπάνω απ΄όσο προβλέπει η συσκευασία της κάθε μπογιάς, βγάλτε και αφήστε να στεγνώσουν. Η δαντέλα θα έχει λειτουργήσει σαν stencil και το σχέδιό της θα έχει αποτυπωθεί πάνω στην επιφάνειά του αυγού, στο φυσικό του χρώμα. Τέτοια δαντέλα μπορείτε να κόψετε από ένα αντίστοιχο φθηνό τραπεζομάντηλο, μια πολύ φτηνή δαντελένια κουρτίνα κλπ.

αυγα
Αυγά διακοσμημένα με σχέδια σαν δαντέλα
αυγα
Αυγά διακοσμημένα με σχέδια σαν δαντέλα
 • Με λαστιχάκια

Πριν ξεκινήσετε να βάφετε τα αυγά, τυλίξτε γύρω τους μερικά φαρδιά λαστιχάκια, με όποιο τρόπο προτιμάτε. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τα αυγά στη μπογιά, όπως είναι, μαζί με τα λαστιχάκια. Όταν βγάλετε τα αυγά από την μπογιά, αφήστε τα να στεγνώσουν εντελώς και αφαιρέστε με προσοχή τα λάστιχα. Στα σημεία που το αυγό ήταν καλυμμένο, θα έχουν δημιουργηθεί γραμμές-ρίγες στο φυσικό χρώμα του αυγού.

Σημειώνεται ότι λαστιχάκια μπορείτε να βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα λίγο πιο φαρδιά, για εντονότερα σχέδια, αλλά και τα κλασσικά λαστχάκια.

αυγα
Πασχαλινά αυγά με σχέδια από λάστιχο
αυγα
Πασχαλινά αυγά με σχέδια από λάστιχο
 • Με οδοντόβουρτσα

Ένα πολύ ξεχωριστό αποτέλεσμα για τα σχέδια πάνω στα πασχαλινά αυγά μπορεί να δημιουργηθεί με τη χρήση οδοντόβουρτσας. Χρησιμοποιώντας την οδοντόβουρτσα σαν εργαλείο, μπορείτε να δημιουργήσετε στην επιφάνεια των αυγών μια «πιτσιλωτή» όψη δεύτερης απόχρωσης πάνω στο φυσικό τους ή στο χρώμα που αρχικά τα έχετε βάψει με οποιοδήποτε είδος μπογιάς. Θα χρειαστείτε σκουρόχρωμη ακρυλική μπογιά ή τέμπερα νερού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σκουρό καφέ ή μπρονζέ, που δίνουν το πιο καλαίσθητο αποτέλεσμα πάνω σε οποιοδήποτε χρώμα. Τοποθετείστε μια μικρή ποσότητα μπογιάς σε ένα πλαστικό πιατάκι μιας χρήσης, βουτήξτε ελαφρά την οδοντόβουρτσα στην μπογιά και ταμπονάρετε την αρχικά πάνω σε ένα χαρτί-χαρτόνι ώστε να φύγει η μεγαλύτερη ποσότητα χρώματος και στην συνέχεια πάνω στην επιφάνεια των αυγών έτσι ώστε να σχηματίζονται πολύ μικρές κηλίδες χρώματος. Μην ξεχνάτε να βάζετε ελάχιστη ποσότητα μπογιάς πάνω στην οδοντόβουρτσα κάθε φορά.

οδοντοβουρτσα
Αυγά με σχέδια από οδοντόβουρτσα
 • Με αυτοκόλλητη ταινία

Εφαρμόζοντας την ίδια τεχνική με τα λαστιχάκια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτοκόλλητη ταινία, κομμάτια της οποίας θα τοποθετήσετε πάνω στα αυγά, πριν τα βάψετε. Μπορείτε να επιλέξετε το πάχος και το σχέδιο που θέλετε να αποτυπωθεί στο σημείο που θα μπει η ταινία, τοποθετώντας την ανάλογα. Η ταινία θα αφαιρεθεί αφού τα αυγά βαφτούν και στεγνώσουν τελείως. Mπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε είδους λεπτή αυτοκόλλητη ταινία ή και σελοτέιπ όπως και να εφαρμόσετε την συγκεκριμένη τεχνική μόνο μία ή και περισσότερες φορές χρησιμοποιώντας κάθε φορά διαφορετικά χρώματα για να βάψετε τα αυγά, δημιουργώντας αντίστοιχα και διαφορετικά σχέδια.

αυγα
Αυγά με αυτοκόλλητη ταινία
 • Με αυτοκόλλητα

Αν θέλετε μια πιο εύκολη λύση, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να αγοράσετε αυτοκόλλητα από κάποιο βιβλιοπωλείο και, αφού ολοκληρώσετε τη βαφή των αυγών, να κολλήσετε τα αυτοκόλλητα πάνω σε αυτά. Πριν τα κολλήσετε, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα βαμμένα αυγά έχουν στεγνώσει εντελώς, αλλιώς υπάρχει πιθανότητα τα αυτοκόλλητα να μην κολλάνε και να χαλάνε τη βαφή πάνω στα αυγά.

αυγα
Αυγά με αυτοκόλλητα

Παρ’ όλα αυτά, ένας άλλος τρόπος να χρησιμοποιήσετε τα αυτοκόλλητα είναι σαν πατρόν σχεδίου, το οποίο στη συνέχεια θα αφαιρεθεί. Αν αγοράσετε καλά, ανθεκτικά αυτοκόλλητα, μπορείτε να τα κολλήσετε και πριν περάσετε τα αυγά από τη βαφή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε τύπου και σχήματος αυτοκόλλητα, αρκεί να μένουν σταθερά στην θέση τους. Αφαιρέστε τα με προσοχή αφού στεγνώσουν εντελώς τα βαμμένα αυγά και μπορείτε είτε να αφήσετε το σχήμα που θα έχει αποτυπωθεί στο κέλυφος του αυγού σε φυσική απόχρωση είτε να προσθέσετε σε εκείνο μόνο το σημείο χρώμα με μαρκαδόρους, τέμπερες κλπ.

αυγα
Αυγά στα οποία έχει χρησιμοποιηθεί αυτοκόλλητο ως πατρόν
αυγα
Αυγά στα οποία έχει χρησιμοποιηθεί το αυτοκόλλητο ως πατρόν και μετά χρωματίστηκαν με άλλο χρώμα
 • Με τατουάζ

Αντί για τις κλασσικές χαλκομανίες – αυτοκόλλητα που εμφανώς ξεχωρίζουν πάνω στην επιφάνεια του αυγού, χρησιμοποιείστε τα «παιδικά» προσωρινής διάρκειας τατουάζ που κυκλοφορούν σε καταστήματα παιχνιδιών. Μπορείτε να διαλέξετε από μια μεγάλη ποικιλία σχεδίων ό,τι προτιμάτε. Θα πρέπει να πιέσετε με ένα βρεγμένο σφουγγαράκι την εικόνα για μερικά δευτερόλεπτα πάνω στην επιφάνεια του αυγού, όπως θα κάνατε και για να το αποτυπώσετε στο δέρμα σας. Το σχέδιο ενσωματώνεται πλήρως πάνω στο κέλυφος δίνοντας ένα πολύ όμορφο «φυσικό» αποτέλεσμα που μοιάζει σχεδόν με ζωγραφική, ειδικά αν επιλέξετε σχέδια – θέματα με έντονα χρώματα.

αυγα
Πασχαλινά αυγά με τατουάζ
αυγα
Πασχαλινά αυγά με τατουάζ
 • Με μπογιά μαυροπίνακα

Μια ιδέα που δεν έχει καθιερωθεί και μπορεί να δώσει πολύ πρωτότυπα αποτελέσματα, για πιο σκοτεινές διαθέσεις, είναι να χρησιμοποιήσετε μπογιά μαυροπίνακα για να βάψετε τα αυγά σας. Βάψτε τα αυγά με τη μπογιά μαυροπίνακα, την οποία μπορείτε να πάρετε σε σπρέϋ ή υγρή μορφή, αφήστε να στεγνώσει εντελώς και στην συνέχεια μπορείτε να ζωγραφίσετε πάνω στα αυγά με κιμωλίες, κάνοντας ό,τι είδους σχέδια θέλετε. Μπορείτε ακόμη να γράψετε ευχές ή και ονόματα.

αυγα
Αυγά με μπογιά μαυροπίνακα
αυγα
Αυγά με μπογιά μαυροπίνακα
 • Με μαρκαδόρους

Μπορείτε να βάψετε τα αυγά σας με ανεξίτηλους μαρκαδόρους, σε όποιες αποχρώσεις θέλετε. Βεβαιωθείτε ότι τα σχέδια πάνω στα αυγά έχουν στεγνώσει πλήρως πριν τα ακουμπήσετε. Μπορείτε να ζωγραφίσετε πάνω στην επιφάνεια των αυγών κάθε είδους μικρά ή μεγαλύτερα σχέδια-μοτίβα. Επιπροσθέτως, μπορείτε να ζωγραφίσετε ένα σχέδιο πάνω στο αυγό, αφού ξεπατικώσετε πάνω στο κέλυφος με ένα τσιγαρόχαρτο και μολύβι κάθε μορφής μοτίβο από περιοδικά, διακοσμητικά χαρτιά, μια εκτύπωση από το internet κλπ.

αυγα
Αυγά ζωγραφισμένα με μαρκαδόρους
αυγα
Αυγά στα οποία έχει ξεπατικωθεί ένα σχέδιο και στη συνέχεια έχει ζωγραφιστεί με μαρκαδόρους
 • Με τέμπερες ή νερομπογιές

Ένας πολύ ωραιός τρόπος να βάψετε τα πασχαλινά αυγά και μάλιστα παρέα με τα παιδιά  είναι οι τέμπερες νερού ή νερομπογιές. Ανακατέψτε τα χρώματα, δημιουργώντας κάθε μορφής ακαθόριστα σχέδια πάνω στην επιφάνεια των αυγών, ενώ με ένα στεγνό πινέλο ή μια οδοντόβουρτσα μπορείτε να τρίψετε-σβήσετε-ανακατέψετε κατά τόπους την μπογιά δημιουργώντας ακόμη πιο εντυπωσιακούς σχηματισμούς. Ο συγκεκριμένος τρόπος βαψίματος των αυγών ενδείκνυται μόνο για διακοσμητική χρήση και όχι για τα αυγά που θα καταναλωθούν.

αυγα
Αυγά βαμμένα με τέμπερα
 • Με οδοντογλυφίδες

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οδοντογλυφίδες ως πινέλο σε ακρυλικά χρώματα ή τέμπερες και να σχεδιάσετε πάνω στην επιφάνεια των αυγών απλά μικρά σχέδια. Χρησιμοποιείστε αρκετή ποσότητα μπογιάς σε κάθε πινελιά και αφήστε το χρώμα να στεγνώσει εντελώς για αρκετές ώρες πριν μετακινήσετε τα αυγά. Όταν στεγνώσουν τα σχέδια, έχουν ανάγλυφη όψη και είναι ένα αποτέλεσμα που μπορείτε να πετύχετε και με μπογιά περιγράμματος, που θα βρείτε διαθέσιμη σε σωληνάρια πλήρους χρωματολογίου σε καταστήματα με χρώματα και είδη για ζωγραφική και κατασκευές.

αυγα
Αυγά με σχέδια από οδοντογλυφίδα
 • Με προστατευτική ταινία

Όποιου είδους μπογιά και αν χρησιμοποιήσετε μπορείτε να βάψετε όχι ολόκληρο, αλλά ένα μόνο μέρος του αυγού. Θα χρειαστείτε προστατευτική ταινία βαψίματος με την οποία απλώς θα καλύψετε το μέρος του αυγού που θέλετε να παραμείνει στο φυσικό του χρώμα. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορείτε να δημιουργήσετε και δίχρωμα αυγά, ή με επίπεδα χρωματισμού. Θα χρειαστεί απλώς να αφήσετε τα αυγά να στεγνώσουν εντελώς από την πρώτη απόχρωση και να επαναλάβετε την διαδικασία καλύπτοντας την 2η φορά με ταινία το ήδη βαμμένο μέρος του αυγού πριν το βουτήξετε στην επόμενη απόχρωση.

ταινια
Αυγά με σχέδια από προστατευτική ταινία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Προσοχή: Τι πρέπει να αποφεύγετε όταν αγοράζετε αυγά

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτή είναι η συνταγή για τα πιο εύκολα, αφράτα και πετυχημένα τσουρέκια-Δοκιμάστε την!

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αυτή είναι η καλύτερη συνταγή για Πασχαλινά κουλουράκια. Δοκιμάστε την!ΣΧΟΛΙΑ