• City Stories

    Πανέμορφες κατοικίες διακοπών με μοναδικό στυλ και αισθητική στη Βόνιτσα! (15 pics)

    • NewsRoom


    Το κατάλυμα “Μάννα Γαία” βρίσκεται σε ένα ήσυχο όρμο του Αμβρακικού κόλπου, στη Βόνιτσα, κοντά στη Λευκάδα, στην Πρέβεζα και το αεροδρόμιο του Ακτίου. Περιβάλλεται από καλλιέργειες και τη θάλασσα. Η κάθε μία από τις κατοικίες έχει πάρει το όνομά της και το θεματικό της χαρακτήρα από μια καλλιέργεια που γειτονεύει με το κτίριο (βαμβάκι, καρύδι, στάχυ, καλαμπόκι, ελιά). Ζητούμενο για το αρχιτεκτονικό ύφος και το στιλ του καταλύματος αποτέλεσε ο σχεδιασμός μιας μονάδας μικρής κλίμακας, που να παρέχει στιγμές χαλάρωσης στους επισκέπτες της, δίνοντας ταυτόχρονα την αίσθηση της απέριττης πολυτέλειας, με κοσμοπολίτικα και πολύβουα μέρη ως εναλλακτική λύση απόδρασης σε λίγα χιλιόμετρα απόσταση.

    Το οικοδόμημα, για λόγους πολεοδομικούς αλλά και βιοκλιματικούς, επιλέχθηκε να μελετηθεί και να κατασκευαστεί ως ενιαίο σύμπλεγμα. Η αισθητική και λειτουργική διάσπαση των επί μέρους όγκων των πέντε κατοικιών του κτιρίου έγινε με σκοπό να ενταχθεί το κτίριο όσο το δυνατόν πιο ομαλά στο φυσικό τοπίο, αλλά και για λόγους διαχωρισμού των χρήσεων και της ιδιωτικότητας των χρηστών.

    Ο βιοκλιματικός χαρακτήρας του κτιρίου “σφραγίζεται” με τον προσανατολισμό του, με τη φύτευση στην περίμετρό του, με την επίτευξη του μέγιστου δυνατού διαμπερούς αερισμού και φυσικού φωτισμού, με τα στοιχεία νερού για φυσικό δροσισμό και με τα μεγάλα ανοίγματα στο βορρά, με τις αιολικές καμινάδες, τη χωροθέτηση των επί μέρους χρήσεων στο εσωτερικό των κατοικιών με βάση τον προσανατολισμό, με τα υψηλής θερμοχωρητικότητας κουφώματα, αλλά και με τη χρήση ηλιακών και φωτοβολταϊκών πετασμάτων.

    Βασικό κριτήριο σχεδιασμού αποτέλεσε η ανάδειξη της θέας προς τη θάλασσα αλλά και τον κάμπο στην “πίσω” πλευρά του κτιρίου. Προτεραιότητα επίσης αποτέλεσε το λευκό του κτιρίου και η καθαρότητα και αυστηρότητα της φόρμας να αντικρούονται αλλά και να συνταιριάζουν με το πράσινο τριγύρω. Αυτές οι γραμμές καταλήγουν στο φυσικό τοπίο που τις περιβάλλει και εξομαλύνονται: η γεωμετρικότητα της πισίνας αλλά και της συνολικής μορφής τονίζονται αλλά και χάνονται στην ηρεμία του βουκολικού τοπίου. Έτσι, η στιβαρότητα εναλλάσσεται με τη ρευστότητα του τοπίου και προσδίδει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη σύνθεση.

    Οι ίδιες οι κατοικίες ποικίλλουν σε μέγεθος: δύο από αυτές απευθύνονται σε ζευγάρια και τρεις σε πολυμελείς οικογένειες και ομάδες φίλων. Οι μικρές κατοικίες, επιφάνειας 40 m², απλώνονται σε ένα επίπεδο και αποτελούνται ουσιαστικά από έναν ενιαίο χώρο με άνετο σαλόνι, κουζίνα, χώρο φαγητού, υπνοδωμάτιο και μπάνιο. Οι μεγάλες κατοικίες, εμβαδού 100 m², απλώνονται σε τρία επίπεδα: δύο επίπεδα ύπνου και ένα επίπεδο κοινόχρηστων χώρων, που τα ενώνει με πολύ άνετους χώρους διημέρευσης. Οι χώροι σε κάθε επίπεδο είναι και ενιαίοι. Τα υλικά στο εσωτερικό έχουν επιλεγεί έτσι, ώστε να δένουν με το φυσικό περιβάλλον, ξύλο, τσιμέντο αλλά και πλακάκι σε απομίμηση ξύλου, όλα σε φυσικές αποχρώσεις και τόνους.

    Στοιχεία έργου:

    Aρχιτεκτονική μελέτη: Νίκη Φούντα
    Στατική μελέτη: Νίκη Φούντα, Παναγιώτης Ψυχογιός
    H/M μελέτη: Μύρων Κυνηγαλάκης
    Eπίβλεψη: Νίκη Φούντα
    Tοποθεσία: Θέση Μάννα, Παλιάμπελα, Βόνιτσας
    Xρόνος μελέτης: 2010
    Xρόνος κατασκευής: 2011 – 2014
    Παρουσίαση κτιρίου: Νίκη Φούντα
    Φωτογραφίες: Λεωνίδας Φραγκούλης

    Πηγή: www.ktirio.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Όλοι θα θέλαμε να μένουμε σ’ αυτή την όμορφη κατοικία στο Κεφαλάρι (12 pics)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ριζική ανακαίνιση μιας όμορφης κατοικίας του ’80 στην Κηφισιά (pics)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ένα υπέροχο σπίτι στη στενή κορυφογραμμή των λόφων του Χόλιγουντ (16 pics)



    ΣΧΟΛΙΑ