• City Stories

    Ο Θωμάς Κινδύνης μιλά στο mononews για την παράσταση «Το όνειρο ενός γελοίου»

    Θωμάς Κινδύνης


    Ο Θωμάς Κινδύνης είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και μουσικοδιδάσκαλος. Εδώ και πολλά χρόνια προσφέρει στο ελληνικό καλλιτεχνικό γίγνεσθαι με διάφορους τρόπους.

    Έχει ενσαρκώσει σημαντικούς ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου στο θέατρο, έχει σκηνοθετήσει μεγάλα έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, ενώ έχει αφήσει το στίγμα του στη μικρή  και μεγάλη οθόνη, αφού συμμετείχε σε ένα πλήθος τηλεοπτικών σειρών και σε τρία κινηματογραφικά έργα.

    Πέρα από την καλλιτεχνική του υπόσταση, ο Θωμάς Κινδύνης έχει ιδρύσει τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό «Μορφές Έκφρασης», όπου ξεδιπλώνει το παιδαγωγικό του ταλέντο. Έχει δημιουργήσει εκπαιδευτικούς κύκλους και προγράμματα, διδάσκοντας σε παιδιά και ενήλικες διάφορες μορφές της θεατρικής έκφρασης, της κινησιολογίας και της μουσικής.

    Αυτή την περίοδο ανεβάζει για δεύτερη συνεχή χρονιά στον εν λόγω χώρο το έργο του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι «Το όνειρο ενός γελοίου» και χαιρόμαστε που ανάμεσα στις παραστάσεις του και τις λοιπές καλλιτεχνικές του δράσεις, παραχώρησε στο mononews την παρακάτω συνέντευξη.

    Φέτος ανεβάζετε την παράσταση «Το όνειρο Θωμάς Κινδύνηςενός γελοίου» στο Θέατρο Μορφές Έκφρασης για δεύτερη συνεχή χρονιά. Αυτό σημαίνει πως είχε επιτυχία πέρυσι. Πώς ανταποκρίθηκε ο κόσμος;

    Είχε όντως επιτυχία πέρυσι η παράσταση κι από ό,τι φαίνεται θα έχει και φέτος, αν κρίνω από τις δύο εναρκτήριες παραστάσεις. Οι θεατές, τόσο πέρυσι όσο και φέτος, αποκρίνονται θεαματικά θετικά. Ενθουσιασμός, συγκίνηση μέχρι δακρύων και ένα εγκάρδιο χειροκρότημα, φωνάζοντας ότι τέτοια έργα πρέπει να ανεβαίνουν.

    Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι. Τι είναι αυτό που σας εξιτάρει στο συγκεκριμένο έργο; Πώς σας αγγίζει;

    Είναι ένα έργο που μέσα σε 20 σελίδες δίνει ολοκληρωμένη την ιστορία του ανθρώπου, από την ύπαρξή του έως και σήμερα. Το κυριότερο, όμως, σημείο που με συγκίνησε, είναι ότι πρόκειται για ένα έργο που δεν παραθέτει μόνο καταστάσεις αλλά δίνει και λύσεις, και μάλιστα αισιόδοξες λύσεις για τη “λύση” της ανθρώπινης τυραννίας.

    Το θεωρείτε επίκαιρο έργο, αν και γραμμένο το 1877; Σε ποια σημεία ταυτίζεται με τη σημερινή πραγματικότητα;

    Ο άνθρωπος έχει αναπτύξει μόνο την τεχνολογία του και όχι τον ανθρωπισμό του, αυτό συμβαίνει συνέχεια από τότε που ξέρουμε το ανθρώπινο γένος έως σήμερα. Υψηλή τεχνολογία, αλλά απίστευτος βαρβαρισμός. Μεγάλες επιστημονικές εφευρέσεις, αλλά άγριοι πόλεμοι χωρίς οίκτο, που διαλύουν κάθε ιερό και όσιο και τότε και σήμερα. Αθλιότητα και φανατισμός, εξόντωση και αφανισμός, να ποια είναι τα σημεία που η σημερινή πραγματικότητα ταυτίζεται με την εποχή του 1877. 

    Θωμάς Κινδύνης

    Η παράσταση είναι στην ουσία ένας μονόλογος. Είναι πιο δύσκολο για έναν ηθοποιό να παίζει μόνος του στη σκηνή ένα ολόκληρο έργο ή τον διευκολύνει μιας και δεν χρειάζεται να συνδιαλεχθεί με μια πληθώρα άλλων ηθοποιών;

    Ένας άνθρωπος πρέπει να κρατήσει το ενδιαφέρον του κοινού, να μην το χάσει ούτε για μια στιγμή, όπως ούτε και τη συγκέντρωση του. Αυτά όλα κάνουν ένα μονόλογο δύσκολη μάχη για έναν μοναχικό καβαλάρη-ηθοποιό.

    Το 1993 ιδρύσατε τον καλλιτεχνικό οργανισμό «Μορφές Έκφρασης». Ποια ανάγκη σας οδήγησε στη δημιουργία ενός δικού σας πολιτιστικού χώρου-φορέα;

    Ο συνεχής μου πόθος ήταν και είναι να δώσω φως στους νέους ανθρώπους. Μ’ αυτό το σκεπτικό έφτιαξα αυτόν τον καλλιτεχνικό οργανισμό. Βέβαια, για να το πετύχει κανείς αυτό, πρέπει να υπάρχει σημαντική γνώση και θάρρος. Στον οργανισμό που έφτιαξα υπάρχουν κι από τα δύο περίσσια. Διδάσκουμε τους νέους καλλιτέχνες το σύστημα “Κίνηση – Λόγος – και Ρυθμός” που αφορά το θέατρο και ειδικότερα την Αρχαία Ελληνική Τραγωδία, τη μουσική με βάση το σύστημα του C. Orff και την κίνηση για την ανακάλυψη της σωματικής τους ύπαρξης. Όμως, το μεγαλύτερο βάρος το δίνουμε στο να φτιάξουμε πνευματικά υγιείς ανθρώπους.

    Τόσο στις «Μορφές Έκφρασης» όσο και γενικότερα, ασχολείστε με το εκπαιδευτικό κομμάτι του θεάτρου αλλά και της μουσικής. Γιατί είναι σημαντική για εσάς η διδασκαλία; Τι παίρνετε μέσα από αυτό;

    Άμα γνωρίζεις να διδάξεις το οποιοδήποτε αντικείμενο και να υπάρχει κατανόηση από τους ενδιαφερόμενους, τότε το γνωρίζεις απόλυτα. Κατέχω αρκετή γνώση και τη μέθοδο να την επικοινωνώ, οπότε αυτό συνάδει με το λόγο που έφτιαξα της Μορφές Έκφρασης.

    Θωμάς Κινδύνης

    Υπάρχει κάποιος ρόλος που θα θέλατε να ερμηνεύσετε, αλλά δεν το έχετε καταφέρει ακόμη; 

    Δεν έχω προσωπικές φιλοδοξίες ως ηθοποιός. Το μόνο που μ’ ενδιαφέρει είναι να δημιουργώ ομάδες υγιείς πνευματικά. Κι έτσι οι ρόλοι ή τα έργα που επιλέγω είναι προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Να περιμένουμε κάτι καινούργιο μετά τον Γενάρη;

    Ετοιμάζω μια θεατρική ομάδα που να έχει τη γνώση αλλά και την ικανότητα να αυτοδιαχειρίζεται. Πάντοτε στα σχέδια μου είναι η “Ηλέκτρα” του Σοφοκλή και ένα άλλο έργο πρωτόπαιχτο στην Ελλάδα, αλλά δε θα το πω ακόμα.

    Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Θωμά Κινδύνη για την παραχώρηση της συνέντευξης στο mononews και ευχόμαστε καλή επιτυχία.

    Θέατρο Μορφές Έκφρασης:
    Αλκμήνης 13, Κ.Πετράλωνα

    Τηλέφωνα:
    210 3464903, 210 3464002

    Παραστάσεις:
    Σάββατο 21.00 και Κυριακή 19.30
    έως 5 Ιανουαρίου 2018

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Το όνειρο ενός γελοίου»: Για 2η χρονιά στο θέατρο «ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ» από 21 Οκτωβρίου



    ΣΧΟΛΙΑ