• City Stories

    Μια υπέροχη διπλοκατοικία στου Φιλοπάππου στραμμένη προς την Ακρόπολη (pics)

    • NewsRoom


    Η διαχείριση της ξεχωριστής θέσης του κτιρίου δουλεύτηκε με την ιδέα της κλιμάκωσης, αντιστοιχίζοντας τρεις ενότητες: περιβάλλοντα χώρο – δρόμο / λόφο – πόλη / Ακρόπολη με τον τριμερή διαχωρισμό του κτιρίου, βάση / κορμό /στέψη.

    Η δομή του κτιρίου εκφράζεται στον όγκο και στις όψεις του. Η κλιμάκωση ξεκινά από μία συμπαγή υπερυψωμένη βάση, προστατεύοντας τους κατοίκους του πρώτου επιπέδου από την κυκλοφορία του δρόμου. Στον κορμό ένα λευκό επίπεδο παράλληλο προς το λόφο οριοθετεί στην όψη τη σχέση μεταξύ του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος και συνεχίζει το υπάρχον μέτωπο των κτισμάτων της περιφερειακής οδού του Φιλοπάππου.

    Το κτίσμα καταλήγει στην ανάλαφρη κατασκευή με τις μεγάλες διάφανες επιφάνειες του τελευταίου ορόφου, που αιωρείται με αναφορά στην Ακρόπολη. Αυτή η κλιμάκωση υλοποιήθηκε με την επιλογή της σύμμεικτης κατασκευής· μεταλλικός σκελετός για το άνω τμήμα και οπλισμένο σκυρόδεμα για το υπόλοιπο κτίριο.

    Για την προστασία του άνω τμήματος του κτιρίου από το δυτικό ήλιο και τη δημόσια θέα χρησιμοποιήθηκαν κινητές μεταλλικές περσίδες που το περιβάλλουν, δημιουργώντας ένα μεταβαλλόμενο πρίσμα, άλλοτε με συμπαγές κέλυφος και άλλοτε με διαπερατό περίβλημα.

    Αυτή η μεταβλητότητα αποτυπώνεται και στο εσωτερικό του χώρου με τις διαφορετικές ποιότητες του φυσικού φωτός και τη μετάθεση των ορίων του κτιρίου. Η κάτοψη οργανώνεται χωρίζοντας την κάλυψη σε δύο ζώνες, με την ολίσθηση των οποίων επιτυγχάνεται το μεγαλύτερο δυνατό μήκος κτίσματος, παράλληλο προς το λόφο, ώστε από κάθε εσωτερικό σημείο του κτιρίου να εξασφαλίζεται η θέα.

    Συγχρόνως στα κενά που δημιουργούνται τοποθετούνται στην εξωτερική γωνία οι προβαλλόμενοι εξώστες και στην εσωτερική γωνία οι κατακόρυφες κυκλοφορίες. Μ’ αυτό το σχηματισμό εξασφαλίζεται το διαμπερές των εσωτερικών χώρων και σε συνδυασμό με τον έλεγχο του ήλιου το κτίριο διατηρείται σε επιθυμητά επίπεδα θερμοκρασίας με φυσικό τρόπο. Η συνέχεια των υλικών, η διαφοροποίηση των επιπέδων, η άρθρωση των όγκων δημιουργούν την ενιαία ποιότητα και συσχετίζουν το μέσα με το έξω.

    Στοιχεία έργου
    Aρχιτεκτονική μελέτη – επίβλεψη: Έλενα Ζερβουδάκη
    Στατική μελέτη: Δημήτρης Αρνέλλος
    H/M μελέτη: Παναγιώτης Κωνσταντίνου
    Tοποθεσία: Περιοχή Φιλοπάππου, Αθήνα
    Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 350 m²
    Xρόνος μελέτης: 2008
    Xρόνος κατασκευής: 2010
    Φωτογραφίες: Γιώργος Γερόλυμπος, Δημήτρης Χαλκιαδάκης
    Περιφέρεια: Αττική

    Πηγή: ktirio.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η ανάπλαση ενός διαμερίσματος στο Κολωνάκι και η μετατροπή του σε «παράδεισο» του design (pics)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτή η κατοικία στη Βάρκιζα είναι βιοκλιματική και ονομάζεται «Ακροβάτης» (pics)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Residence51: Το εξαώροφο κτίριο με τις πολυτελείς κατοικίες στη Λεμεσό της Κύπρου (pics)



    ΣΧΟΛΙΑ