• City Stories

    Σας αρέσει η φιλοσοφία; Μην χάσετε τη δωρεάν σειρά εκδηλώσεων στο ΚΠΙΣΝ

    ΚΠΙΣΝ


    Μία σειρά πέντε ομιλιών στις οποίες ο καθηγητής φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Βασίλης Κάλφας, αναλύει πέντε βασικούς σταθμούς της προσωκρατικής φιλοσοφίας, με βάση τα αποσπάσματα των πρώτων φιλοσόφων.

    Ο Βασίλης Κάλφας είναι καθηγητής Πανεπιστημίου, συγγραφέας, επιστημονικός επιμελητής σειρών φιλοσοφίας σε διάφορους εκδοτικούς οίκους και συνυπεύθυνος για τη μετάφραση των Απάντων του Αριστοτέλη, ενώ του απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης Έργου Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά για το 2015.

    Ένα σύντομο πρωτότυπο κείμενο θα αποτελεί κάθε φορά την αφετηρία για την εισαγωγή στις θεωρίες ενός σημαντικού προσωκρατικού φιλοσόφου, αλλά για και την κατανόηση των εξελίξεων που οδήγησαν στους σημερινούς τρόπους σκέψης. Ο κύκλος εκδηλώσεων ονομάζεται “Πέντε σελίδες της προσωκρατικής φιλοσοφίας”.

    Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τις Τρίτες, 21 και 28 Νοεμβρίου, για αυτό τον μήνα. Η αρχή θα γίνει με τον Αναξίμανδρο, που θα “εγκαινιάσει” κατά κάποιον τρόπο αυτή τη σειρά φιλοσοφικών εκδηλώσεων, ενώ την επόμενη Τρίτη θα παρουσιαστεί ο Ηράκλειτος.

    Αναξίμανδρος
    Αναξίμανδρος

    21/11: Αναξίμανδρος – Το πρώτο φιλοσοφικό κείμενο

    Ο Αναξίμανδρος ήταν ο δεύτερος από τους φυσικούς φιλόσοφους ή φυσιολόγους της Ιωνίας, πολίτης της Μιλήτου. Επίκεντρο της φιλοσοφίας του Αναξίμανδρου είναι το άπειρον, ένα άπειρο όμως που πιθανώς προσλαμβάνει δύο ερμηνείες. Σε αυτόν, πάντως, αποδίδεται το πρώτο σωζόμενο κείμενο της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας.

    28/11: Ηράκλειτος – Τι είναι ο Λόγος

    Ο Ηράκλειτος έζησε τον 6ο με 5ο π.Χ. αιώνα στην Έφεσο, στην Ιωνία, και ήταν απόγονος του ιδρυτή της πόλης. Ο Ηράκλειτος είναι γνωστός για την ιδέα της συνεχούς αλλαγής που διέπει ως νόμος το σύμπαν. Δική του είναι η φράση «Κανείς δεν μπορεί να μπει στο ίδιο ποτάμι δύο φορές» και πίστευε στο ότι ο κόσμος δημιουργείται από τη φωτιά, την αντίθεση και τον πόλεμο μεταξύ των αντιθέτων.

    Ηράκλειτος
    Ηράκλειτος

    Οι εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στον ΠΥΡΓΟ ΒΙΒΛΩΝ ΕΒΕ του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα) από τις 19.00 έως τις 21.00, με ελεύθερη είσοδο. Η σειρά θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο με συναντήσεις για τον Παρμενίδη, τον Δημόκριτο και τον Γοργία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 4+1 εναλλακτικές προτάσεις για έξοδο με ελεύθερη είσοδο αυτό το Σαββατοκύριακο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Οι 8 νέες ταινίες της εβδομάδας – Στους κινηματογράφους από 16 Νοεμβρίου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αφιέρωμα στον Φιόντορ Ντοστογιέφσκι με ελεύθερη είσοδο και πολλούς καλλιτέχνες



    ΣΧΟΛΙΑ