• City Stories

    Μουσείο Ακρόπολης: Γιορτάζει την 28η Οκτωβρίου με εκθέσεις και γενική ελεύθερη είσοδο

    Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων


    Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει την 28η Οκτωβρίου με την έκθεση δύο αριστουργημάτων από το Μουσείο Σαγκάης. Μια χάλκινη τελετουργική λεκάνη και το ζωγραφικό έργο «Ταξιδεύοντας κατά μήκος του Διάφανου Ποταμού» θα αποτελέσουν τα έργα με τα οποία το Μουσείο της Ακρόπολης θα τιμήσει την 28η Οκτωβρίου. Παράλληλα, η είσοδος τόσο στο Μουσείο όσο και στην περιοδική έκθεση «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων» θα είναι ελεύθερη.

    Έκθεση “Θησαυροί από το Μουσείο της Σαγκάης”

    Το πρώτο έργο τέχνης που θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης στο πλαίσιο της δράσης «Θησαυροί από το Μουσείο της Σαγκάης» είναι μια χάλκινη τελετουργική λεκάνη που είχε κατασκευαστεί για την πριγκίπισσα Zi Zhong Jiang (770 – ύστερος 7ος αι. π.Χ.) και χρησίμευε ως αγγείο νερού για το πλύσιμο των χεριών πριν από τις ιεροτελεστίες και τα συμπόσια. Η καινοτόμα διακόσμηση του σκεύους με σχηματοποιημένα ζωόμορφα μοτίβα και ειδώλια, μοναδική στα χάλκινα σκεύη της εποχής, καθιστά τη λεκάνη του Μουσείου της Σαγκάης ένα πραγματικά σπάνιο αριστούργημα της Κινεζικής χαλκοτεχνίας.

    χάρτινος κύλινδρος

    Το δεύτερο έργο τέχνης είναι ένας εικονογραφημένος χάρτινος κύλινδρος του Κινέζου ζωγράφου Wu Hong της Δυναστείας των Τσίνγκ (17ος αι. μ.Χ.) με τίτλο «Ταξιδεύοντας κατά μήκος του Διάφανου Ποταμού». Ο κύλινδρος απεικονίζει ένα ειρηνικό τοπίο με βουνά, ποτάμια, αγροικίες, περίπτερα, γέφυρες, βάρκες και ανθρώπινες μορφές ανάμεσά τους, περιγράφοντας έναν κόσμο ιδεατό ή έναν παράδεισο, που στα κινεζικά ονομάζεται shi-wai-tao-yuan. Η λεπτότητα και η ακρίβεια της πινελιάς του καλλιτέχνη προσδίδουν μοναδική αξία στο έργο αυτό, στο οποίο κυριαρχεί η ρεαλιστική απόδοση ενός τοπίου που μπορεί κανείς να δει, να περιπλανηθεί σε αυτό και να το βιώσει.

    χάλκινη λεκάνη

    Περιοδική έκθεση «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων»

    Πρόκειται για μια αφηγηματική έκθεση που διηγείται και φωτίζει το αθέατο σύμπαν των συναισθημάτων στην προσωπική, κοινωνική και πολιτική ζωή του αρχαίου κόσμου. Η περιήγηση στην έκθεση είναι ένας θορυβώδης περίπατος στην ψυχή του ανθρώπου, τα πάθη της οποίας εκφράζονται μέσα από το φίλτρο της αρχαίας τέχνης. Εκθέματα από τα σπουδαιότερα μουσεία του κόσμου αφηγούνται τα συναισθήματα στην αρχαία ελληνική τέχνη, μέσα από τη ματιά του Μουσείου Ακρόπολης. Πολλά από τα εκθέματα είναι μοναδικά καλλιτεχνήματα, τα οποία για πρώτη φορά παρουσιάζονται στην Ελλάδα, αλλά πολλά είναι και εκείνα από ελληνικά μουσεία που για πρώτη φορά επικεντρώνεται επάνω τους το διεθνές ενδιαφέρον.

    Γενική ελεύθερη είσοδος στο Μουσείο

    Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί μία από τις “Ημέρες Ελευθέρας Εισόδου” σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, καθώς ανήκει στις επίσημες αργίες του κράτους.

    Για περισσότερες πληροφορίες, τη διάρκεια των εκθέσεων και το ωράριο, επισκεφθείτε το www.theacropolismuseum.gr

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Θέλετε να επισκεφθείτε το Μουσείο Ακρόπολης δωρεάν και να ακούσετε μουσική;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Δωρεάν ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και γειτονιές της Αθήνας για τον Νοέμβριο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έξι δωρεάν οικογενειακές δραστηριότητες στο ΚΠΙΣΝ αυτό το Σαββατοκύριακο



    ΣΧΟΛΙΑ