• City Stories

    Γαλοπούλα: πως να αποφύγετε τη… δηλητηρίαση των Χριστουγέννων


    Όσο τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, τόσο ανεβαίνει η ζήτηση για γαλοπούλα. Συνταγές και ιδέες διαδέχονται η μια την άλλη, αλλά πως ξέρουμε ότι από την πλευρά της υγείας είναι όλα σωστά; 

    Μπορεί το μεγαλύτερο άγχος της νοικοκυράς να είναι αν θα «στεγνώσει» το πουλερικό, όμως στην πραγματικότητα αυτό που απειλεί να χαλάσει το χριστουγεννιάτικο κλίμα είναι η… τροφική δηλητηρίαση!

    Η γαλοπούλα και το κοτόπουλο συχνά κουβαλούν παθογόνα βακτήρια –κυρίως σαλμονέλα και καµπυλοβακτηρίδιο– τα οποία ευθύνονται για αρκετά κρούσματα δηλητηρίασης, προκαλώντας συμπτώματα όπως η διάρροια, η ναυτία, ο εμετός και οι πόνοι στην κοιλιά. Κανείς μας δεν θέλει να περάσει κάτι τέτοιο, πόσο μάλλον τις μέρες των Χριστουγέννων!

    Δείτε 4 συχνά λάθη κατά την προετοιμασία, το μαγείρεμα και την κατανάλωση της γαλοπούλας που μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.

    1. Πλένετε τη γαλοπούλα

    Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεπλένουν με άφθονο νερό το πουλερικό πριν το μαγείρεμα, πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτόν απομακρύνουν τα βακτήρια. Πρέπει να γνωρίζετε ότι το μόνο που καταφέρνετε με το πλύσιμο είναι να εξαπλωθούν με τα σταγονίδια του νερού τα μικρόβια σε άλλες τροφές που βρίσκονται τριγύρω και στις επιφάνειες της κουζίνας. Τα βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση εξουδετερώνονται με το μαγείρεμα στη σωστή θερμοκρασία και για αρκετή ώρα.

    2. Ψήνετε τη γαλοπούλα με… το μάτι

    Το εντυπωσιακό χρυσαφένιο χρώμα της εξωτερικά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η γαλοπούλα είναι έτοιμη. Για να σιγουρευτείτε ότι το πουλερικό έχει μαγειρευτεί καλά εσωτερικά χρειάζεστε ειδικό θερμόμετρο κουζίνας. Σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας, πρέπει να φτάσει τους 75 βαθμούς Κελσίου περίπου για να θεωρηθεί ασφαλής προς κατανάλωση. Χρησιμοποιήστε το θερμόμετρο για να ελέγξετε τη θερμοκρασία στο μπούτι, στις φτερούγες αλλά και στο πιο παχύ μέρος του στήθους.

    3. Βάζετε γέμιση στη γαλοπούλα

    Η παράδοση είναι να γεμίζουμε τη γαλοπούλα με ρύζι, κουκουνάρι, κάστανα, σταφίδες, πορτοκάλι και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Τόσο η γέμιση όσο και η γαλοπούλα πρέπει να μαγειρευτούν σε θερμοκρασία περίπου 75 βαθμών Κελσίου, όμως η γέμιση μαγειρεύεται με πιο αργό ρυθμό, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι η γέμιση να φτάσει τη σωστή θερμοκρασία το πουλερικό θα έχει ήδη στεγνώσει. Ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλίσετε σωστό και ασφαλές μαγείρεμα είναι να ετοιμάσετε τη γέμιση χωριστά.

    4. Τρώτε ό,τι έμεινε από τη γαλοπούλα πολλές μέρες μετά

    Μπορείτε να φτιάξετε σάντουιτς, σούπες και πίτες με ό,τι έμεινε από το γιορτινό πουλερικό, φροντίστε όμως να το κάνετε άμεσα μετά το τραπέζι των Χριστουγέννων. Η μαγειρεμένη γαλοπούλα μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για τρεις με τέσσερις μέρες και εάν δεν έχει καταναλωθεί μέσα στο διάστημα αυτό δυστυχώς θα πρέπει να την πετάξετε. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι πρέπει να χρησιμοποιείτε το θερμόμετρο κουζίνας και όταν ξαναζεσταίνετε το φαγητό, με τους 75 βαθμούς Κελσίου να θεωρούνται ασφαλής θερμοκρασία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιορτινό τραπέζι: Δείτε τα μυστικά για να καταπλήξετε

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μηνιγγίτιδα Β: Εν αναμονή των εξελίξεων για την αποζημίωση του εμβολίου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Διαλυμένοι οι Τούρκοι: Ναύαρχος παραδέχεται την ανυπαρξία τους στο Αιγαίο – «Χάσαμε το Αιγαίο γιατί δεν είμαστε ναυτικός λαός»



    ΣΧΟΛΙΑ