• City Stories

    Μετατροπή οικοδομής του 1970 σε λιτό και σύγχρονο ξενοδοχείο στη Σκιάθο (7 pics)

    • NewsRoom


    Το “Design Hotel ArchitectoniKa” είναι ένα ξενοδοχειακό έργο με στόχο τη δημιουργία ενός ξεχωριστού και ιδιαίτερου καταλύματος για τα δεδομένα της Σκιάθου. Φιλοδοξία της ίδιας της διαμονής στο “Design Hotel ArchitectoniKa” είναι να προσφέρει μία διαφορετική και μοναδική εμπειρία, που συνδυάζει αρμονικά τη λιτή ομορφιά του ελληνικού νησιώτικου περιβάλλοντος με τη σύγχρονη αισθητική και τη μοντέρνα τέχνη.

    Το έργο αφορά σε μία τριώροφη οικοδομή διαμερισμάτων του ’70 στο κέντρο της Χώρας της Σκιάθου, η οποία αναδιαμορφώθηκε εξολοκλήρου σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του καταλύματος. H συγκεκριμένη οικοδομή ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση και μόνο ένα από τα διαμερίσματα ήταν κατοικήσιμο. Ο προϋπολογισμός ανακατασκευής του κτιρίου ήταν πολύ περιορισμένος και το εγχείρημα έπρεπε να κινηθεί μέσα σε συγκεκριμένα όρια. Επιλογές οικονομικών αλλά αξιόπιστων υλικών σε συνδυασμό με ευέλικτες λύσεις βοήθησαν ώστε να αποφευχθεί η υπέρβαση του αρχικού προϋπολογισμού.

    Στο στενό πλαίσιο των 280 m2 και του αυστηρού ορθογώνιου περιγράμματος της υπάρχουσας οικοδομής διαμορφώθηκαν 5 ενοικιαζόμενα δωμάτια και 4 ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Η διαρκής συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων με τους ιδιοκτήτες, οδήγησαν στον ολοκληρωτικό επανασχεδιασμό του χώρου και σε ειδικές κατασκευές σε συγκεκριμένα σημεία του έργου, εμπνευσμένες από τις δημιουργίες του Ολλανδού ζωγράφου Πητ Μοντριάν (Piet Mondrian).

    Η ιδέα μετατράπηκε σε αρχιτεκτονικό σχέδιο και ακολούθως έγινε πράξη. Δημιουργήθηκε ένας θεματικός χώρος βασισμένος στη μοντέρνα αρχιτεκτονική, στην καρδιά της Σκιάθου. Ο Modrian ως νεοπλαστικιστής επιδίωξε να εκφράσει ένα νέο ιδανικό ή ουτοπικό στυλ πνευματικής αρμονίας και τάξης. Βασικό χαρακτηριστικό του είναι η αφαίρεση.

    Χρησιμοποιούνται θεμελιώδεις φόρμες και σχήματα, κάθετες και οριζόντιες γραμμές ταυτόχρονα, αποκλειστικά με τη χρήση των βασικών χρωμάτων (κόκκινο, μπλε, κίτρινο, λευκό και μαύρο). Οι αρχές αυτές χρησιμοποιήθηκαν επίσης, κατά το σχεδιασμό των χρηστικών επίπλων με την επιλογή λιτών γραμμών και μοτίβων, καθώς και με την εφαρμογή της χρωματικής παλέτας των βασικών χρωμάτων.

    Η πατητή τσιμεντοκονία, τα πλακάκια των λουτρών σε απομίμηση τσιμέντου, οι δρύινες επιφάνειες των επίπλων σε ζεστές γκρι αποχρώσεις, τα ανοιχτά ερμάρια, τα φωτιστικά βιομηχανικού τύπου, προσθέτουν στη σύγχρονη αισθητική, ενώ ταυτόχρονα υποδηλώνουν μια πιο ανέμελη χρήση του χώρου. Η αρχιτεκτονική σύνθεση ολοκληρώνεται με αποφθέγματα σχετικά με την τέχνη, που αναδεικνύονται στο γκρι φόντο των τοίχων, σε γραμματοσειρά εμπνευσμένη επίσης από τις αρχές του Modrian.

    Στοιχεία έργου:

    Αρχιτεκτονική μελέτη: Νίκος Σγουρός
    Επίβλεψη: Νίκος Σγουρός
    Τοποθεσία: Χώρα Σκιάθου
    Εμβαδόν οικοπέδου: 122 m2
    Συνολικό εμβαδόν κτιρίου: 280 m2
    Χρόνος μελέτης: 2014
    Χρόνος κατασκευής: 2015
    Παρουσίαση: Νίκος Σγουρός
    Φωτογραφίες: Ιωάννα Κουφωπούλου

    Πηγή: ktirio.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κέρκυρα: Μια εντυπωσιακή βίλα από πέτρα, με δασώδη βλάστηση και ονειρική θέα (14 pics)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπέροχη μονοκατοικία στο Ψυχικό: Ένας τόπος ηρεμίας και χαλάρωσης (10 pics)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Όλοι θα θέλαμε να μένουμε σ’ αυτή την όμορφη αστική κατοικία στο Χαλάνδρι (15 pics)



    ΣΧΟΛΙΑ