• City Stories

    Μελέτη της IHS Markit για την ελληνική οικονομία και την βιώσιμη ανάπτυξη

    • NewsRoom
    μοευσειο μπενακη


    Μια εξαιρετικά σημαντική μελέτη για τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας εκπόνησε η IHS Markit (Nasdaq: INFO), η κορυφαία εταιρεία οικονομικών πληροφοριών και αναλύσεων στον κόσμο, στους σημαντικότερους κλάδους και τις αγορές που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των οικονομιών σε όλον τον κόσμο, η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019 στις 18.00, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μουσείου Μπενάκη.

    Η μελέτη αυτή εκφράζει ποσοτικά τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας με βάση τις ισχύουσες πολιτικές και αποτυπώνει αν μία αλλαγή της οικονομικής πολιτικής που βασίζεται σε μια μείωση της φορολογίας και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων θα επανέφερε την Ελλάδα στην τροχιά της υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης.

    Η ανάλυση βασίζεται σε ένα οικονομετρικό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας που λαμβάνει υπόψη όλα τα δεδομένα της οικονομίας, τις σχέσεις ανάμεσα στις συνθήκες ζήτησης και προσφοράς, τις διασυνδέσεις ανάμεσα σε κλάδους και τις αλληλεξαρτήσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Οδηγεί σε εκτιμήσεις της παραγωγής, της κατανάλωσης, των επενδύσεων, του εμπορίου, των τιμών και των μισθών, της ανταγωνιστικότητας, των δημόσιων οικονομικών και του χρέους. Επίσης το μοντέλο δίνει τη δυνατότητα για ποσοτική έκφραση των επιδράσεων σε 65 κλάδους που θα έχει μία μεταβολή της ζήτησης σε έναν οποιονδήποτε από αυτούς τους κλάδους. Επίσης παρέχει εκτιμήσεις για τα έσοδα και τις δαπάνες του δημόσιου τομέα, για τις κατηγορίες που χρησιμοποιεί το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών, και την ανάλυση των επιδράσεων των μεταβολών της πολιτικής σε διάφορα εισοδηματικά κλιμάκια.

    Η μελέτη επίσης διερευνά με βάση μια σειρά κριτηρίων τους περισσότερο υποσχόμενους κλάδους για την προσέλκυση ξένων αμέσων επενδύσεων, που εφόσον γίνουν θα μπορούν να αυξήσουν δραστικά τις ελληνικές εξαγωγές.

    Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η έκθεση αυτή συντάχθηκε από μία κορυφαία ομάδα οικονομολόγων της IHS Markit επικεφαλής της οποίας ήταν η κα Elisabeth Waelbroeck-Rocha (Επικεφαλής τομέα Διεθνών Οικονομικών).

    Η έκθεση συντάχθηκε μετά από αίτηση του Global Citizen Foundation (GCF) (Παγκόσμιο Ίδρυμα Πολιτών –www.gcf.ch-) στο πλαίσιο του πονήματός του για το μέλλον του πολίτη της Ευρώπης, που επιδιώκει να διατυπώσει ένα νέο όραμα για την Ευρώπη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα σύστημα που θα μπορεί καλύτερα να ανταποκριθεί στις επιθυμίες και τις προσδοκίες των πολιτών των χωρών-μελών, ενώ παίρνει υπόψη την κληρονομιά τους, τη διαθεσιμότητα των πόρων και το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν.



    ΣΧΟΛΙΑ