• City Stories

    “Κάτω από τις φραγκοσυκιές” – Μια απομακρυσμένη εξοχική κατοικία στην Ίο (11 pics)


    Σε μια ήσυχη, απομακρυσμένη πλαγιά της Ίου και μακριά από τη θάλασσα ζητήθηκε από τους αρχιτέκτονες να σχεδιάσουν μια εξοχική κατοικία για ένα ζευγάρι. Η πρόθεση ήταν απλή: το σπίτι να αποτελεί τον απόλυτο χώρο ξεκούρασης και χαλάρωσης, προσφέροντας επαφή με τη φύση του νησιού και στοχεύοντας στην ανεμπόδιστη θέα.

    Ο σχεδιασμός ακολούθησε τη λογική του υπόσκαφου, χωρίς όμως να ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία. Η κατοικία αναπτύσσεται σε μια στάθμη 150 m2 περίπου, σε ένα ελαφρώς επικλινές αγροτεμάχιο 4 στρεμμάτων. Διαθέτει μια όψη με δυτικό προσανατολισμό, έχοντας επαφή στις υπόλοιπες με τα περιβάλλοντα πρανή του οικοπέδου.

    Το δώμα σκεπασμένο και αυτό με χώμα και φυτεμένο με φραγκοσυκιές, προσφέρει μόνωση αλλά και εναρμόνιση του κτιρίου με το φυσικό τοπίο. Η μοναδική όψη είναι επενδυμένη με την τοπική πέτρα, χτισμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να παραπέμπει ευθέως στις υπάρχουσες ξερολιθιές, εντάσσοντας ήπια το κτίριο στο περιβάλλον του.

    Το εσωτερικό, σε αντίθεση με την εξωτερική εμφάνιση του κτιρίου, έχει αντιμετωπιστεί με σύγχρονη αισθητική. Η κουζίνα, η τραπεζαρία, το καθιστικό και το υπνοδωμάτιο είναι ουσιαστικά ένας μεγάλος ενιαίος χώρος. Η αίσθηση αυτή εντείνεται από το κοινό υλικό που επιλέχθηκε τόσο για τους τοίχους, όσο και για τα πατώματα, μια τσιμεντοκονία σε απαλή γήινη απόχρωση.

    Ο φυσικός έμμεσος φωτισμός από τους φεγγίτες της οροφής ενισχύει την καθαρότητα των χώρων, προσδίδοντας μια ήρεμη και χαλαρή ατμόσφαιρα. Ο εξωτερικός ημιυπαίθριος χώρος στην προέκταση της τραπεζαρίας σε συνδυασμό με το μπάρμπεκιου κάτω από την πέργκολα αποτελούν σημείο αναφοράς για το ζευγάρι και τους φίλους τους που θέλουν να απολαύσουν τη θέα.

    Στοιχεία έργου:

    Αρχιτεκτονική μελέτη: gfra architecture
    Ομάδα μελέτης: Τάσος Γούσης, Joost Frijda, Έντυ Ρόμπερτς, Φωτεινή Αναγνώστου
    Εμβαδό: 150 m²
    Τοποθεσία: Ίος
    Μελέτη: 2014
    Κατασκευή: 2015
    Φωτογραφίες: Παναγιώτης Βουμβάκης

    Πηγή: ktirio.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Casa Kwantes: Η πρωτότυπη και εντυπωσιακή κατοικία με τη γυάλινη όψη! (13 pics)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μια εντυπωσιακή και μαγευτική βίλα στο παραδεισένιο St. Tropez – Δείτε 20 φωτογραφίες!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μια ιδιαίτερη κατοικία στη Σκιάθο με απεριόριστη θέα στο Αιγαίο! (pics)



    ΣΧΟΛΙΑ