• City Stories

    «Κατίνα 1922-1925»: Έρχεται η συνέχεια του best seller «Οι Μάγισσες της Σμύρνης»

    • NewsRoom

    Μάρα Μεϊμαρίδη


    Δεκαοκτώ χρόνια μετά το σαρωτικό best seller «Οι Μάγισσες της Σμύρνης», η Μάρα Μεϊμαρίδη ζωντανεύει τη συνέχεια της ιστορίας της Κατίνας.

    Η συνέχεια της συναρπαστικής ιστορία της έξυπνης και αδίστακτης Σμυρνιάς, της Κατίνας Καραμάνου, που γνώρισε στους φτωχομαχαλάδες μια Τουρκάλα μάγισσα, την Αττάρτη, μυήθηκε στην τέχνη της μαγείας και από την Σμύρνη βρέθηκε στην Αίγινα.

    Δεκαοκτώ χρόνια μετά την κυκλοφορία του βιβλίου «Οι Μάγισσες της Σμύρνης» (2002), που σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων και μεταφέρθηκε τόσο στην τηλεόραση (Mega 2005) όσο και στο θέατρο (Θέατρο Παλλάς 2018) με τεράστια επιτυχία, η συγγραφέας Μάρα Μεϊμαρίδη αναβιώνει τη συνέχεια της δημοφιλούς και πραγματικής ιστορίας της Κατίνας που αγαπήθηκε όσο λίγες… με τίτλο «Κατίνα 1922-1925» που θα κυκλοφορήσει τον Φεβρουάριο του 2021.

    Στο βιβλίο αυτό η Κατίνα Καραμάνου αφηγείται τη ζωή της από το 1922 έως το 1925. Η Κατίνα γεννήθηκε στην Καππαδοκία το 1877 από πατέρα Τούρκο και μάνα Χριστιανή. Μετά το θάνατο του πατέρα της, μάνα και κόρη κατέφυγαν ξυπόλυτες στη Σμύρνη. Εκεί άνοιξαν ένα μαγαζάκι και πουλούσαν κρέμες ομορφιάς, που τις έφτιαχναν οι ίδιες. Λίγο αργότερα συνάντησαν στους φτωχομαχαλάδες την Μάγισσα Αττάρτη και τους δίδαξε την τέχνη της μαγείας. Με τα μάγια, η Κατίνα κατάφερε να παντρευτεί τρεις από τους καλύτερους γαμπρούς της Σμύρνης και από πάμφτωχη έγινε βαθύπλουτη. Όταν κάποια μέρα τα χαρτιά έδειξαν ότι προμηνύεται όλεθρος, η Κατίνα έπεισε τη μάνα της και τις συγγενείς της να ξεπουλήσουν τα πάντα και να φύγουν. Τον Ιούνιο του 1922, τρεις μήνες πριν την Μικρασιατική καταστροφή οι Σμυρνιές ήρθαν στην Ελλάδα έχοντας σώσει όλη τους την περιουσία.

    Η Κατίνα αγοράζει ένα αρχοντικό στην Αίγινα και στεγάζει την πολυμελή οικογένεια της. Παράλληλα ασχολείται με τις επιχειρήσεις της και τις επεκτείνει. Επειδή όμως είχε σκοτώσει τον τρίτο της άντρα, η Αττάρτη την τιμωρεί και τότε αναγκάζεται να προσφύγει στην δαιμονική μορφή της Μάγισσας Βαλιντέ.

    Στην Αίγινα γνωρίζει και ερωτεύεται ένα Κερκυραίο, τον Δημήτριο Μαντζώρο, που εργάζεται ως καθηγητής στο Γυμνάσιο. Το παρελθόν του είναι πολύ σκοτεινό. Η μητέρα του τον εγκατέλειψε όταν ήταν εννέα χρονών, η αρραβωνιαστικιά του δολοφονήθηκε την ημέρα του γάμου τους και ο ίδιος είχε εμπλακεί με τον Κάιζερ και το Γερμανικό εσπιονάζ στην απαρχή του Μεγάλου Πολέμου. Επειδή ήταν εξαιρετικός λόγιος και πολύ γοητευτικός, η Κατίνα τον παντρεύτηκε στην Κέρκυρα, θέλοντας να διαλευκάνει το παρελθόν του…

    Για το νέο βιβλίο της, η Μάρα Μεϊμαρίδη δήλωσε: «Μετά τη σαρωτική επιτυχία της θεατρικής παράστασης που κάναμε στο ‘Παλλάς’, ένιωσα ότι οφείλω στον κόσμο να διηγηθώ τη συνέχεια της ζωής της Κατίνας. Tι έγινε στα χρόνια μετά την Καταστροφή, ποιος ήταν ο τέταρτος σύζυγός της Κατίνας και πολλά ακόμα που της συνέβησαν. Με ρωτούσαν οι αναγνώστες τι απέγινε η Ευταλία, η θεία Φούλα, η εξαδέλφη Δέσποινα και τα παιδιά … Ήρθε λοιπόν η ώρα να τους τα διηγηθώ…»

    Το νέο πολυαναμενόμενο βιβλίο της Μάρας Μεϊμαρίδη «Κατίνα 1922-1925», είναι ήδη διαθέσιμο για προπώληση, ενώ θα βρίσκεται στα ράφια των βιβλιοπωλείων από τη Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021.

    Διαβάστε επίσης:

    Μια αστυνομική ιστορία 2.400 χρόνων, πιο σύγχρονη κι από σημερινή

    Κραυγή για το αύριο: Μία συνομιλία με την Οντέτ Βαρών-Βασάρ

    Άγριες Μέλισσες: Στο στόχαστρο του Βόσκαρη ο Τάκης – Οι περιλήψεις για την εβδομάδα 25-28/1



    ΣΧΟΛΙΑ