• City Stories

    Οι ταινίες της εβδομάδας: Πρεμιέρες με βαθιά κοινωνικά μηνύματα σε χαμηλούς τόνους

    σινεμά


    Μια ήσυχη κινηματογραφική εβδομάδα ξεκινά, με πρεμιέρα για έξι νέες ταινίες, αλλά και τη συνέχεια της προβολής τριών ακόμη. Οι εισερχόμενες ταινίες δεν έχουν ακούσει αξιομνημόνευτα σχόλια, θίγουν ωστόσο, ως επί το πλείστον, βαθιά κοινωνικά θέματα και, από αυτή τη σκοπιά, παρουσιάζουν ιδιαίτερο κινηματογραφικό ενδιαφέρον. Στην εξάδα περιλαμβάνεται μια νέα ελληνική προσπάθεια, αυτή του τηλεοπτικού Γιάννη Λαπατά.

    • «Aγάπη είναι» («C’ Est Ca l’ Amour») 

    Σκηνοθεσία: Κλερ Μπερζέ/
    Παίζουν: Μπουλί Λανέρ, Ζιστίν Λακρουά, Σαρά Χενοσμπέργκ

    Έχοντας απομείνει μόνος με τις δυο έφηβες κόρες του, μετά την απόφαση της γυναίκας του να φύγει από το σπίτι, ο Μάριο, δημόσιος υπάλληλος σε μια γαλλική εργατική πόλη στα σύνορα με τη Γερμανία, δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στα πατρικά του καθήκοντα. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιεί μια ερασιτεχνική παράσταση, στην οποία οι συμμετέχοντες υποδύονται τους εαυτούς τους, ώστε να επικοινωνεί με την εργαζόμενη σε αυτή σύζυγό του, για την οποία τρέφει ελπίδες επανασύνδεσης. Η χαρισματική σκηνοθέτις Κλερ Μπερζέ εστιάζει στην ανδρική- πατρική ψυχοσύνθεση, προσεγγίζοντας πολύπλευρα το θέμα της αγάπης και της πολυπλοκότητας της με τον πιο αβίαστο τρόπο.

    • «Ο αξιαγάπητος κύριος Τροχίδης» («Raoul Taburin»)

    Σκηνοθεσία: Πιερ Γκοντό
    Παίζουν: Μπενουά Πελβούρντ, Σουζάν Κλεμάν, Εντουάρ Μπαέρ

    Ο Ραούλ Ταμπουρέν, μηχανικός ποδηλάτων σε ένα γραφικό χωριό της Νότιας Γαλλίας, που έχει κερδίσει την απεριόριστη εκτίμηση των συγχωριανών του ως ηρωικός ποδηλάτης – ακροβάτης, τα βρίσκει σκούρα, όταν ένας περιοδεύων ανά την επαρχία φωτογράφος επιθυμεί να τον απαθανατίσει επί το έργον. Το διακύβευμα είναι μεγάλο για τον Ταμπουρέν (Τροχίδη) που κρύβει από παιδάκι ότι δεν γνωρίζει στην πραγματικότητα να κάνει ποδήλατο χωρίς βοηθητικές ρόδες. Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά του λογοτεχνικού ήρωα του Ζαν-Ζακ Σεμπέ, δημιουργού του «Μικρού Νικόλα».

    • «Η δεξιά τσέπη του ράσου»

    Σκηνοθεσία: Γιάννης Β. Λαπατάς
    Παίζουν: Θοδωρής Αντωνιάδης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Μάνος Βακούσης, Λάμπρος Σταυρινόπουλος

    Ένας καλόγερος, που έχει απομείνει μονάχος να φροντίζει ένα νησιώτικο μοναστήρι, προσπαθεί να διαχειριστεί την απώλεια, τη μοναξιά και τη λύπη που τον κατακλύζουν, όταν χάνει τη σκυλίτσα του που πεθαίνει, αφού γεννήσει τρία κουτάβια. Την ίδια στιγμή, λαός και επίσημη Εκκλησία πενθούν τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο. Ντεμπούτο του τηλεοπτικού Γιάννη Β. Λαπατά στις μεγάλου μήκους ταινίες και μεταφορά στη μεγάλη οθόνη της ομώνυμης νουβέλας του Γιάννη Μακριδάκη. Η ταινία έχει βραβευθεί στο 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    • «Ο Κορσικανός» («A Violent Life»)

    Σκηνοθεσία: Τιερί ντε Περετί
    Παίζουν: Ζαν Μικελαντζελί, Ανρί-Νοέλ Ταμπαρί, Σεντρίκ Απιετό

    Η εθνικιστική θύελλα, στην ταραγμένη Κορσική της δεκαετίας του ’90, εκ των έσω, μέσα από την ιστορία ενός καταζητούμενου, προερχόμενου από την κορσικανή μέση αστική τάξη νεαρού, μέλους μαρξιστικού πυρήνα με βίαιη δράση, που έχοντας διαφύγει στο Παρίσι, αποφασίζει να επιστρέψει το 2001 στη γενέτειρα του, έπειτα από την άγρια δολοφονία ενός φίλου και πρώην συμμαχητή του. Ένα πολυπρόσωπο μανιφέστο γύρω από την πολιτική ιδεολογία και την ηθική της ριζοσπαστικής δράσης με χαρακτήρες κυρίως σύμβολα μιας εποχής. Ιστορία ενδεικτική της Κορσικής και της οργισμένης γενιάς που πολεμά υπό το νόμο της διασυνοριακής δικαιοσύνης.

    • «Το πραξικόπημα» («The Announcement»)

    Σκηνοθεσία: Μαχμούτ Φαζίλ Κοσκούν
    Παίζουν: Αλί Σεκινέρ Αλίσι, Ταχράν Καραγκόζ, Μουράτ Κιλίς

    Το 1963 στην Τουρκία, μια ομάδα απόστρατων αξιωματικών επιχειρεί να φέρει εις πέρας τη νυχτερινή αποστολή της, να ανακοινώσει από τον Κρατικό Ραδιοφωνικό Σταθμό της Κωνσταντινούπολης το πραξικόπημα του τουρκικού στρατού, που σχεδιάζει να ανατρέψει την κυβέρνηση. Ο Τούρκος δημιουργός Μαχμούτ Φαζίλ Κοσκούν κατασκευάζει μια αιχμηρή αναπαράσταση της κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας της Τουρκίας. Η ταινία είναι εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα και έχει γυριστεί συμπτωματικά την ίδια περίοδο με το πραξικόπημα του 2015.

    • «Σούπα Μόντο» («Supa Modo»)

    Σκηνοθεσία: Λικαρίον Γουαϊανίνα
    Παίζουν: Στίσι Γουαγουέρου, Μαριάν Νούνγκο, Νιαγουάρα Ντάμπια

    Πώς διαχειρίζεσαι την αβάσταχτη τραγωδία του επικείμενου θανάτου ενός παιδιού; Η κενυάτικη αυτή παιδική ταινία, βραβευμένη στα διεθνή φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων και το Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, μας μεταφέρει στον πολύχρωμο, πρωτότυπο, αισιόδοξο, πιστό στην ανθρώπινη θέληση κόσμο της 9χρονης Τζο που, καθώς βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ασθένειάς της, έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει το όνειρό της να γίνει σούπερ ηρωίδα, με την βοήθεια της οικογένειας και όλου του χωριού της.

    Σε πρώτη προβολή στις αίθουσες προβάλλονται ακόμη τα:
    • Teen Spirit του Μαξ Μινγκέλα με την Ελ Φάνινγκ ως επίδοξη ροκ σταρ
    • Οι Βράχοι Της Ελευθερίας («Cliffs Of Freedom») του Βαν Λινγκ, μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου της Μαριάν Μητρόπουλος που τιμά το έπος του 1821 φορώντας φουστανέλα (για την ταινία δεν έγινε δημοσιογραφική προβολή),
    • Το Πορτρέτο της Τερέσα (1979) του Πάστο Βέγκα (κουβανέζικο δράμα)

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς»: Δείτε την πρώτη φωτογραφία από τα γυρίσματα με όλο το cast

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Billboard Music Awards: Η φαντασμαγορκή εμφάνιση της Madonna με τον Maluma που στοίχισε 5 εκατ. δολ!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κώστας Κόκλας: Αποκάλυψε ποιος ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος ηθοποιός (video)



    ΣΧΟΛΙΑ