• City Stories

    Οι ταινίες της εβδομάδας: Οι στίχοι της «Ευτυχίας» στον μαγικό γαλαξία των Star Wars

    • NewsRoom

    Από την ταινία «Ευτυχία»


    Με εξαιρετικό ενδιαφέρον ξεκινά αυτή η κινηματογραφική εβδομάδα, καθώς μία σταθερά αγαπημένη ξένη, αλλά και μία πολυαναμενόμενη ελληνική προσθήκη κινούν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον.

    Στις κινηματογραφικές αίθουσες αυτή την εβδομάδα κάνουν πρεμιέρα η «Ευτυχία», μια κινηματογραφική ωδή, αφιερωμένη στην ζωή της μεγάλης στιχουργού του λαϊκού τραγουδιού, Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, αλλά και η τελευταία ταινία της πιο πρόσφατης τριλογίας του Πολέμου των Άστρων. Στο μενού και μία σειρά από άλλες, ενδιαφέρουσες κινηματογραφικές προτάσεις.

    Star Wars: Skywalker Η Άνοδος / Star Wars: The Rise Of Skywalker

    Σκηνοθεσία: Τζ. Τζ. Έϊμπραμς

    Παίζουν: Κάρι Φίσερ, Μαρκ Χάμιλ, Ανταμ Ντράιβερ, Ντέιζι Ρίντλεϊ, Τζον Μπογιέγκα, Οσκαρ Αϊζακ

    Η παρέα της Αντίστασης –η Ρέι, ο Πο, ο Φιν και ο Τσιουμπάκα – επιβιβάζεται στο «Millennium Falcon», σε μια τελευταία αποστολή από πλανήτη σε πλανήτη στον Γαλαξία, ενάντια στα μοχθηρά σχέδια του αυτοκράτορα Πάλπατιν και των αυλικών του, ενώ η Ρέι αντιπαρατίθεται διαρκώς με τον Κάιλο Ρεν, που την καλεί στη Σκοτεινή Πλευρά της Δύναμης.

    H ταινία αυτή αποτελεί και το φινάλε για την τρίτη τριλογία του «Πολέμου των Άστρων», σε μία δημοφιλή και ατελείωτη σειρά τριλογιών που μετρά 9 ταινίες σε διάστημα 42 ετών.

    Ευτυχία

    Σκηνοθεσία: Άγγελος Φραντζής

    Παίζουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Κάτια Γκουλιώνη, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Θάνος Τοκάκης, Ντίνα Μιχαηλίδου

    Προσπαθώντας να ξεφύγει από τη λαίλαπα της Μικρασιατικής Καταστροφής, μια νεαρή γυναίκα βρίσκει τον τρόπο να διαφύγει από το Αϊδίνι, μαζί με τη μητέρα της και τις δυο μικρές της κόρες, στην Ελλάδα, όπου την περιμένει ο σύζυγός της. Στο πλοίο του ξενιτεμού, παίρνει την απόφαση να ζήσει τη ζωή της. Όντως, ως απρόθυμη σύζυγος ενός μεγαλύτερού της άντρα, που δεν αγαπάει, θα πέσει με τα μούτρα στη μελέτη, θα αρχίσει να γράφει στίχους παντού –όπου πάει το χέρι της–, θα γίνει ηθοποιός στα μπουλούκια και στο θέατρο, θα ερωτευτεί ξανά, θα αφήσει τον άντρα της και, χωρίς να αποχωρίζεται τα πάθη της (το τσιγάρο, τη χαρτοπαιξία, την ξεροκεφαλιά της), θα χαρίσει στους μεγάλους ρεμπέτες και τροβαδούρους του λαϊκού μας τραγουδιού τους σπουδαιότερους στίχους…

    Ο ταραχώδης βίος και το σπουδαίο έργο της εθνικής μας στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου περνάει στη μεγάλη οθόνη ως φιλόδοξη κινηματογραφική παραγωγή, σκηνοθετημένη από τον Aγγελο Φραντζή.

    Μετά το γάμο / After The Wedding

    Σκηνοθεσία: Μπαρτ Φρόιντλιζ

    Παίζουν: Τζούλιαν Μουρ, Μισέλ Γουίλιαμς, Μπίλι Κράνταπ

    Στα περίχωρα της ερειπωμένης, αρχαίας πόλης της Καλκούτα, βρίσκεται ένα ορφανοτροφείο. Η Ίζαμπελ έχει δουλέψει σκληρά για να φροντίζει τα παιδιά που ζουν εκεί. Όντας σε απελπιστική οικονομική ανάγκη, για να κρατήσει το ορφανοτροφείο σε λειτουργία, έχει φαινομενικά βρει τον τέλειο ευεργέτη, που, όμως, απαιτεί από εκείνη να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη για ένα ταξίδι γνωριμίας. Εκεί, όμως, θα έρθει αντιμέτωπη με μια μεγάλη έκπληξη και ένα μυστικό από το παρελθόν, που έχει στοιχειώσει τη ζωή της.

    Πρόκειται για το αμερικανικό ριμέικ της ομώνυμης ταινίας του 2006 της Δανής Σουζάνε Μπίερ, που διεκδίκησε Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

    Τρεις αδελφές / Kiz Kardesler

    Σκηνοθεσία: Εμίν Αλπέρ

    Παίζουν: Τσεμρέ Εμπουζίγια, Ετσέ Γιουκσέλ, Μουφίτ Καγιατσάν

    Τρεις αδελφές, που είχαν σταλεί παρακόρες σε πλούσιες οικογένειες στην πόλη, συναντιούνται ξανά μετά από καιρό, έχοντας αναγκαστεί, η καθεμία για διαφορετικούς λόγους, να επιστρέψουν στο πατρικό τους, σε ένα απομονωμένο ορεινό χωριό της Ανατολίας, υπό τη σκιά του εξουσιαστικού πατέρα τους. Η εύθραυστη ισορροπία του σπιτικού, στο οποίο διαπιστώνουμε αρχικά πως μένουν ο πατέρας, ο ανεπιθύμητος βοσκός γαμπρός του και η μεγάλη κόρη με το μωρό τους, θα διαταραχθεί άμεσα, παίρνοντας αργά αργά διαστάσεις τραγωδίας, σε τούτη την εμπνευσμένη από τον Τσέχοφ παραβολή για την Τουρκία του χθες και του σήμερα, από τον Εμίν Αλπέρ («Πέρα απ’ το λόφο», «Υποψίες»), γύρω από τα επαναλαμβανόμενα λάθη, τα πάθη και τις ίντριγκες μιας ερμητικά κλεισμένης στην απομόνωσή της κοινότητας.

    Πρόκειται για μία ελληνοτουρκική συμπαραγωγή, με φεστιβαλική διαδρομή, έχοντας ξεκινήσει από το Φεστιβάλ του Βερολίνου.

    Το εγχειρίδιο του κακού / (The Field Guide to Evil)

    Σκηνοθεσία: Γιάννης Βεσλεμές, Γιάννης Βεσλεμές, Πίτερ Στρίκλαντ, Ανιέσκα Σμοζίνσκα, Ασίμ Αχλουάλα, Καν Εβρενολ, Σεβερίν Φιαλά, Βερόνικα Φραντς, Κατρίν Γκέμπε, Κάλβιν Ρίντερ

    Οκτώ νέοι σκηνοθέτες από την Ευρώπη και την Αμερική, εραστές του είδους του φανταστικού και τρόμου, συνθέτουν μια σπονδυλωτή ταινία, αποτελούμενη από ισάριθμα μικρού μήκους φιλμ, εμπνευσμένα από τους τοπικούς θρύλους, τις δοξασίες και τις παραβολές, που περνούν από γενιά σε γενιά. Όλα μαζί συνθέτουν μια άκρως καθηλωτική και ανατριχιαστική εξερεύνηση των λαϊκών παραδόσεων, με ιστορίες εμπνευσμένες από τη σκοτεινή λαογραφία οκτώ διαφορετικών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, σε κατά μέτωπο διάλογο με διαφορετικά στάδια της ανθρώπινης ύπαρξης.

    Ο Γιάννης Βεσλεμές (Νορβηγία) επιστρατεύει ξανά τον Βαγγέλη Μουρίκη, σε μια ιστορία που αντλεί έρεισμα από τα παγανιστικά καρναβάλια της Βορείου Ελλάδας και τον θρύλο των Καλικάντζαρων, παρουσιάζοντας μια παραβολή που εντυπωσιάζει εικονογραφικά, μα μοιάζει «λίγη» ως προς την καρδιά της αφήγησής της σε σχέση με τα υπόλοιπα… άγρια παραμύθια, τα οποία μιλούν κατευθείαν στο υποσυνείδητο, συνθέτοντας τους χειρότερους εφιάλτες. Στη συμπαραγωγή συμμετέχει και η ελληνική Faliro House Productions.

    Playmobil: Η ταινία / Playmobil: The Movie

    Σκηνοθεσία: Λίνο ΝτιΣάλβο

    Όταν ο μικρότερος αδελφός του Τσάρλι εξαφανίζεται απροσδόκητα στο κινούμενο σύμπαν του Playmobil, η Μάρλα καταβάλλει όλες της τις προσπάθειες για να επιστρέψει σπίτι. Ενώ ξεκινάει το φανταστικό της ταξίδι στους εντυπωσιακούς νέους κόσμους, η Μάρλα συνεργάζεται με μερικούς απίθανους και ηρωικούς νέους φίλους: τον ομαλό οδηγό τροχόσπιτων Ντελ, τον αστείρευτο και χαρισματικό μυστικό πράκτορα Ρεξ Ντάσερ, ένα ολόψυχο ρομπότ, μία νεράιδα και πολλούς άλλους. Μέσα από τη ζωντανή τους περιπέτεια, η Μάρλα και ο Τσάρλι συνειδητοποιούν ότι ο καθένας μπορεί να επιτύχει, όταν πιστεύει στον εαυτό του…

    Τα Playmobil έχουν πλέον τη δική τους ταινία, όπως και τα Lego.

    Μέχρι τη θάλασσα

    Σκηνοθεσία: Μάρκο Γκαστίν

    Ασθενείς που νοσηλεύονται, μετά από σοβαρά ατυχήματα, στην κλινική Φυσικής Αποκατάστασης του ΚΑΤ, προσπαθούν να σταθούν ξανά στα πόδια τους… ή έστω να επανακτήσουν την αυτονομία τους. Ακολουθώντας την αγωνιώδη πάλη τους, η ταινία ερευνά ένα από τα βασικά διλήμματα της ανθρώπινης ύπαρξης: ελπίδα ή αποδοχή; Χωρίς σχολιασμό ή συνεντεύξεις και μέσω της εναλλαγής συχνά ετερόκλητων συναισθημάτων, το ντοκιμαντέρ του Γκαστίν («Μασσαλία», «Κόρη Μακρινή», «Θέμις») προσφέρει στον θεατή μια διεισδυτική ματιά σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ανθρώπινης συνθήκης.

    Το «Μέχρι τη Θάλασσα» κάνει την επίσημη έξοδό του στις αθηναϊκές αίθουσες, με καθολικά προσβάσιμες προβολές (με την πιστοποίηση και επιμέλεια της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών). Η ταινία θα προβληθεί από τις 21 μέχρι και τις 22 Δεκεμβρίου και στις 12 και 19 Ιανουαρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

    Η προβολή της αθηναϊκής πρεμιέρας της ταινίας, καθώς και εκείνες που θα ακολουθήσουν, θα είναι καθολικά προσβάσιμες, με Υπότιτλους SDH για Κ/κωφές/ούς και βαρήκοοες/ους και Ακουστική Περιγραφή AD για τυφλές/ούς και ανθρώπους με προβλήματα όρασης, με την πιστοποίηση και επιμέλεια της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών-Disabled Artists Movement.

    Μετά τις προβολές θα υπάρχει συζήτηση με τους συντελεστές και τους πρωταγωνιστές, με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. Το πρόγραμμα διατίθεται δωρεάν σε μεγαλογράμματη σειρά, γραφή Braille και σε κώδικα QR για τυφλούς/ές και ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

    Φάννυ και Αλέξανδρος / Fanny and Alexander

    Σκηνοθεσία: Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

    Παίζουν: Περνίλα Αλγουιν, Μπέρτιλ Γκιούβε, Γιαν Μάλσμο, Μπόργε Αχλστεντ

    Στις αρχές του 20ου αιώνα, δύο αδέλφια στη Σουηδία ζουν στο Άλχστεντ, στο περιβάλλον της οικογένειας Έκνταλ. Μετά τον θάνατο του πατέρα τους, η μητέρα τους θα ξαναπαντρευτεί έναν επίσκοπο, ο οποίος, όμως, θα κάνει τη ζωή των παιδιών δύσκολη. Το αυτοβιογραφικό έπος του Μπέργκμαν για την οικογένεια είναι ένα από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά φιλμ του περασμένου αιώνα που καταγράφει όλες τις ευρωπαϊκές παθογένειες: Από τον αυταρχισμό και τον συντηρητισμό της αστικής τάξης, έως την παρεμβατικότητα της θρησκείας και τον ορισμό της λέξης ελευθερία.

    H ταινία βραβεύθηκε με τέσσερα Όσκαρ – Ξένης Ταινίας, Φωτογραφίας, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης και Κοστουμιών.



    ΣΧΟΛΙΑ