• City Stories

    Η παραδοσιακή και υπέροχη “λαμπροκουλούρα” του Άκη Πετρετζίκη!

    • NewsRoom
    λαμπροκουλούρα


    Πρόκειται για το παραδοσιακό ψωμί της Λαμπρής, που είναι γνωστό ως Λαμπρόψωμο ή ως Λαμπροκουλούρα! Το γιορτινό αυτό ψωμί στολίζεται με κόκκινα αυγά και, σύμφωνα με το έθιμο, το ετοιμάζουν τη Μεγάλη Πέμπτη ή το Μεγάλο Σάββατο, για το βράδυ της Ανάστασης. Ο Άκης Πετρετζίκης δίνει στο www.akispetretzikis.com τη δική του συνταγή, την οποία μπορείτε να δοκιμάσετε φέτος:

    Υλικά για 2 κουλούρες ή μία μεγάλη

    1 κιλό αλεύρι σκληρό
    60 γρ. ζάχαρη
    2 φακελάκια ξηρή μαγιά
    550-600 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
    50 ml ελαιόλαδο
    20 γρ. αλάτι
    100 γρ. καρυδόψιχα
    30 γρ. γλυκάνισο
    λίγο ακόμα αλεύρι για το ζύμωμα
    σουσάμι για πασπάλισμα
    1-2 κόκκινα αυγά για το στόλισμα

    Μέθοδος Εκτέλεσης

    • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
    • Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ, το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το νερό, ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα και ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά με τον γάντζο.
    • Προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να γίνει μια ελαστική και λεία ζύμη για 8-10 λεπτά.
    • Τέλος, αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε την καρυδόψυχα και τον γλυκάνισο.
    • Ανακατεύουμε τη ζύμη απαλά με λεία σπάτουλα μέχρι να πάνε παντού οι ξηροί καρποί και τα αρωματικά.
    • Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο σκεπασμένη με μία πετσέτα. Μπορεί να πάρει και μια ώρα.
    • Ύστερα παίρνουμε τη ζύμη, την ξεφουσκώνουμε και την ζυμώνουμε ξανά για μερικά λεπτά.
    • Την λαδώνουμε λίγο για να μην κολλάει και τη βάζουμε ξανά στο μπολ.
    • Την σκεπάζουμε με πετσέτες και την αφήνουμε να φουσκώσει για δεύτερη φορά.
    • Μοιράζουμε τη ζύμη στα δύο μιας και από τη συνταγή μας βγαίνουν 2 κουλούρες μικρές.
    • Το κάθε μισό ζυμάρι το χωρίζουμε σε 3 μέρη. Τα δύο κομμάτια τα κάνουμε μακριά κορδόνια με τα οποία στρίβοντάς τα σχηματίζουμε μια κουλούρα.
    • Το τρίτο κομμάτι ζύμης το χωρίζουμε σε 2 λωρίδες με τα οποία σχηματίζουμε έναν σταυρό. Τον σταυρό αυτόν τον βάζουμε μέσα στην κουλούρα με τις 4 άκρες του να ακουμπάνε πάνω στην περιφέρειά της.
    • Στο κέντρο του σταυρού βάζουμε ένα αυγό για να δώσουμε το σχήμα του, το αφαιρούμε και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
    • Τη διαδικασία αυτή την κάνουμε και για τη δεύτερη κουλούρα.
    • Βάζουμε τις κουλούρες σε ταψί, στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα, πασπαλίζουμε με σουσάμι και τις αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά περίπου.
    • Τις ψήνουμε για 45-50 λεπτά περίπου.
    • Στο τέλος αφού ψηθούν, βάζουμε στο κέντρο το βραστό βαμμένο κόκκινο αυγό που χρησιμοποιήσαμε για να δώσουμε το σχήμα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πώς να φτιάξετε αφράτες φλαούνες: Το παραδοσιακό πασχαλινό έδεσμα της Κύπρου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρεις απίθανες ιδέες για να διακοσμήσετε τα πασχαλινά σας αυγά

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πώς να φτιάξετε καταπληκτικά σοκολατένια αυγά για το Πάσχα



    ΣΧΟΛΙΑ