• City Stories

    Η Αθήνα γίνεται Παγκόσμια Πρωτεύουσα του βιβλίου με 250 εκδηλώσεις: Το πρόγραμμα του Απριλίου

    • NewsRoom
    5ο bazaar βιβλίων


    Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018 είναι από τη Δευτέρα 23 Απριλίου η Αθήνα και το γιορτάζει με περισσότερες από 250 εκδηλώσεις, που θα φέρουν την πρωτεύουσα για ένα χρόνο στο παγκόσμιο επίκεντρο του χώρου του βιβλίου!

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ήδη περισσότερες από 250 εκδηλώσεις και δράσεις.

    Διακεκριμένοι συγγραφείς, όπως η νομπελίστα Herta Mueller, ο Ian McEwan, ο George Saunders, ο John Connolly και πολλοί άλλοι επισκέπτονται την Αθήνα. Μια Κινητή Βιβλιοθήκη θα περιδιαβαίνει από τον Μάιο όλες τις γειτονιές της Αθήνας προκειμένου, όταν είναι δύσκολο να φτάσει ο κάτοικος στο βιβλίο, να φτάσει το βιβλίο στον κάτοικο.

    Δεκάδες μεγάλοι πολιτιστικοί οργανισμοί και φορείς, όπως το Εθνικό Θέατρο, η Εθνική Λυρική Σκηνή και το Μουσείο Μπενάκη αλλά και μικρότερες δημιουργικές ομάδες, όπως ο Κινητήρας, οργανώσεις με κοινωνικό έργο όπως το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και το Διαβάζω για τους άλλους, ξένα Ινστιτούτα, όπως το Ινστιτούτο Γκαίτε, το Βρετανικό Συμβούλιο, το Γαλλικό Ινστιτούτο, πρεσβείες, όπως αυτές των βορείων χωρών, των ΗΠΑ και πολλές ακόμα, τα προγράμματα και οι οργανισμοί του δήμου Αθηναίων, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος αλλά και η Γεννάδειος, οι Πανεπιστημιακές Βιβλιοθήκες και οι Βιβλιοθήκες του δήμου Αθηναίων, τα Πανεπιστήμια, με πρωταγωνιστές τους εκδότες και τους συγγραφείς, τους θεσμικούς φορείς του βιβλίου καθώς κι όλους τους επαγγελματίες του βιβλίου – δουλεύουν πυρετωδώς για τη διοργάνωση.

    Τα εγκαίνια

    Στις 23 Απριλίου 2018 η Αθήνα υποδέχεται τις επίσημες αντιπροσωπείες της UNESCO και των εταίρων της – των διεθνών οργανισμών εκδοτών και βιβλιοθηκών, τις αντιπροσωπείες του Κόνακρυ (Γουινέα) Παγκόσμια Πρωτεύουσα 2017 και της Σάρζα (Αραβικά Εμιράτα), επόμενη Πρωτεύουσα 2019.

    Σύμφωνα με τη διαχειρίστρια έργου Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου κυρία Σταυρούλα Βαβαλέα«εκείνη την ημέρα, μετά την επίσημη τελετή έναρξης στο μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, η Διονυσίου Αρεοπαγίτου θα γεμίσει στις 19.45 με μουσικές από την μπάντα του Δήμου, θα υπάρχουν αναγνώσεις και θεατρικά δρώμενα εμπνευσμένα από το βιβλίο, όπου καλούνται να συμμετάσχουν όλοι οι Αθηναίοι, αλλά και χορός σε ρυθμούς Swing και Jazz από τη Big Band του δήμου Αθηναίων».

    Τέλος, στις 22:00 ανοίγουν οι πύλες του Ωδείου Ηρώδου Αττικού για μια μοναδική εκδήλωση αφιερωμένη στο βιβλίο και την ποίηση με την ελεύθερη συμμετοχή του κοινού.

    image2a

    Περίπατος Βιβλίου 

    Σάββατο 21 Απριλίου, 10:00 – 23:59

    Συμμετοχή: Eλεύθερη

    Ο Περίπατος Βιβλίου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Απριλίου σε 20 σημεία του κέντρου της Αθήνας – Εθνική Βιβλιοθήκη, Βιβλιοθήκη της Βουλής, βιβλιοπωλεία και χώρους εκδηλώσεων – και αναμένεται για μία ακόμα χρονιά να συναρπάσει! Περπατήστε στο κέντρο της Αθήνας, ανακαλύψτε παλιά και νέα βιβλία, παλιούς και νέους συγγραφείς, παλιά και νέα βιβλιοπωλεία και μάθετε από πρώτο χέρι την ιστορία και το μέλλον της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

    Ο Περίπατος ξεκινά από το ιστορικό κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης στην οδό Πανεπιστημίου και συνεχίζεται σε εκδοτικούς οίκους και βιβλιοπωλεία περιμετρικά της Εθνικής Βιβλιοθήκης, με όρια το Σύνταγμα, την οδό Καραγιώργη Σερβίας, την οδό Αθηνάς, την οδό Καλλιδρομίου, και περιλαμβάνει τις οδούς Κολοκοτρώνη, Βουλής, Ακαδημίας, Σόλωνος, Σκουφά, Χαριλάου Τρικούπη, Ζωοδόχου Πηγής, Ζαλόγγου, Διδότου, Τοσίτσα, Μασσαλίας.

    Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.

    The City Reads

    21 Απριλίου – 20 Μαΐου, 09:00 – 21:00

    Συμμετοχή: Eλεύθερη

    To The City Reads είναι ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ, που ξεδιπλώνεται στο κέντρο της πόλης. Περιλαμβάνει μια σειρά ζωγραφικών, χαρακτικών και γλυπτικών έργων που παρουσιάζονται σε διάσπαρτους χώρους της Αθήνας, μια ομαδική έκθεση στην γκαλερί του T.A.F / the art foundation και δράσεις όπως αναγνώσεις βιβλίων, περιπατητικές περφόρμανς, ξεναγήσεις, καθώς και εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες. Ο περιπατητής «διάβάζει» την πόλη και γνωρίζει τα έργα μέσα από τη διαδρομή του σε βιβλιοπωλεία, εκδοτικούς οίκους, τυπογραφεία, ιστορικά στέκια, πολιτιστικά ιδρύματα, στοές, κήπους, γειτονιές. Πάνω από 60 καλλιτέχνες και συγγραφείς προσκλήθηκαν από την εικαστικό και συγγραφέα Ράνια Καπελιάρη να επιλέξουν ένα βιβλίο και να δημιουργήσουν ένα έργο βάσει αυτού με απόλυτη ελευθερία όσον αφορά στα καλλιτεχνικά μέσα. Άλλοτε επεμβαίνουν στο αυθεντικό έντυπο και άλλοτε ο ίδιος ο τίτλος ή το περιεχόμενο του βιβλίου γίνεται η αφετηρία για την κατασκευή ενός νέου έργου. Τα έργα συνθέτουν στο σύνολό τους μια εγκατάσταση που βιώνεται με την περιπατητική ανά-γνωση της πόλης. Συναντιούνται σε διάσπαρτους χώρους που ιστορικά συνδέθηκαν με τη συγγραφή, την ανάγνωση, την έκδοση και την εκτύπωση του βιβλίου.

    Χώροι φιλοξενίας έργων: Φωταγωγός Αίθουσα Τέχνης – Εκδόσεις Το Ροδακιό, Athens Bookstore, Γκαλερί έργων Παπαδάκης, Καφέ ΜΟΝΤΑΚΙΟΥ, Yoleni’s, Booktique store, Depolo, Γαλλικό Ινστιτούτο, Στοά του βιβλίου Εκδ.ΕΣΟΠΤΡΟΝ & Εκδ.ΔΙΟΠΤΡΑ, Εκδόσεις Πατάκης, Εκδόσεις Άγκυρα, Εκδόσεις ΠΟΛΙΤΗΣ, Εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ, Εκδόσεις ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ, Match Point, Εθνικό Τυπογραφείο-Μουσείο Τυπογραφίας, Free Thinking zone, Εκδόσεις ΙΩΝ, Travel bookstore, Πράσινος Πλανήτης, Bookstore plus, Μεταίχμιο, Εκδόσεις Λιβάνη, Παιδική βιβλιοθήκη του Εθνικού κήπου, Ίδρυμα Αγγέλου & Λητώς Κατακουζηνού, Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, Εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ, ΦΙΛΙΟΝ Καφέ, Εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ, Εκδόσεις ΜΕΛΑΝΙ, Bartesera, Νεοκλασσικό Ευριπίδου 78

    *Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε απευθείας με τους χώρους φιλοξενίας.

    Δράσεις αφιερωμένες στην ποίηση, τη γραφή και τη θεατρική έκφραση

    Την Κυριακή 22 Απριλίου, μεταξύ 12.00 – 15.00, στην αυλή του Νομισματικού Μουσείου (Πανεπιστημίου 12), 35 ποιητές κάτω των 35 ετών θα διαβάσουν ποιήματά τους στην εκδήλωση με τίτλο “35 κάτω των 35”/”35 under 35”. Οι νεότεροι εκφραστές της ελληνικής ποίησης, βραβευμένοι, ήδη, αρκετοί από αυτούς με βραβεία πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων, μας προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία να αφουγκραστούμε τις αναζητήσεις, την ευαισθησία και την αισθητική ποικιλομορφία της έκφρασης της νέας γενιάς, γνωρίζοντάς τους από κοντά.

    Ποίησή τους στην εκδήλωση θα διαβάσουν, με αλφαβητική σειρά, οι ποιητές: Μαρία Αγγελοπούλου, Λευτέρης Αχμέτης, Σάντι Βασιλείου, Νίκος Βιολάρης, Άννα Γρίβα, Θάνος Γώγος, Νίκος Ερηνάκης, Κατερίνα Ζυγούρα, Στάθης Ιντζές, Στέργια Κάββαλου, Χρήστος Κολτσίδας, Χάρις Κοντού, Κωνσταντίνα Κορρυβάντη, Πάνος Κουτούλιας, Παυλίνα Μάρβιν, Ανέστης Μελιδώνης, Παναγιώτης Μηλιώτης, Χαρίλαος Νικολαΐδης, Λήδα Ντόντου, Φάνης Παπαγεωργίου, Μυρτώ Παπαχριστοφόρου, Χρήστος Σιορίκης, Δανάη Σιώζιου, Πέτρος Σκυθιώτης, Γιώργος Στεργιόπουλος, Ελένη Τζατζιμάκη, Μάξιμος Τρεκλίδης, Θωμάς Τσαλαπάτης, Λευτέρης Τσώνης, Μαρία Φίλη, Νίκος Φιλντίσης, Πέτρος Φωκιανός, Νάντη Χατζηγεωργίου, Δημήτρης Χατζηχαραλάμπους, Βάσω Χριστοδούλου.

    Στο πλαίσιο της προβολής των νέων καλλιτεχνών, τα μουσικά διαλείμματα της εκδήλωσης αναλαμβάνει το Κουιντέτο Χάλκινων Πνευστών της Ακαδημίας Νέων Μουσικών και των Εργαστηρίων Χάλκινων Πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

    Στο Επιγραφικό Μουσείο συνεχίζει να φιλοξενείται έως τις 31 Μαΐου 2018 η έκθεση “Μνήμη – Λήθη: Γραφή Ελληνική-Κινεζική”, την οποία επιμελήθηκαν οι Βασιλική Κολιπέτσα, Κωνσταντίνος Στουπάθης και Lin Ioanna και εγκαινιάστηκε στις 31 Μαρτίου. Μέσω των εκτιθέμενων έργων τέχνης συναντιούνται και συνδιαλέγονται δύο από τις αρχαιότερες γραφές του κόσμου, η ελληνική και η κινεζική. Συμμετέχουν με έργα τους οι Έλληνες και οι Κινέζοι καλλιτέχνες: Αγγελόπουλος Χρήστος, Αποστολά Αγγελική, Yimimg Kuang, Γκαρστέα Έλενα, Kallan Canuto, Κολιπέτσα Βασιλική, Lin Ioanna, Παπαγεωργίου Χριστίνα, Πεταλάς Μιλτιάδης, Σανταμούρης Χρήστος, Τριανταφύλλου Δώρα, Xianilang Ca. Στις δράσεις της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου συμμετέχει και το Θέατρο Τέχνης-Καρόλου Κουν.

    Πρόγραμμα δράσεων για μικρούς και μεγάλους από τον ΟΠΑΝΔΑ

    Εκπαιδευτικά και μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα, έκθεση χαρακτικής, εικαστικά εργαστήρια και συζητήσεις στο πλαίσιο της έκθεσης «Οι ιστορίες του Αλέξη Ακριθάκη», μουσική, θέατρο και ομιλίες θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο και το Μάιο στις Βιβλιοθήκες, τα Μουσεία, τους εκθεσιακούς χώρους και τα Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης του δήμου Αθηναίων.

    Διαβάστε το πρόγραμμα αναλυτικά, εδώ.

    28514343 1810918768971244 2545239723066402059 o

    «Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα: αναζητώντας την καινοτομία, την τέχνη, τη δημιουργικότητα»

    20 – 22 Απριλίου | Σχολή Μωραΐτη, Αλ. Παπαναστασίου, Ψυχικό

    Συμμετοχή: με πραγματοποίηση ανακοίνωσης, 40€. Παρακολούθηση συνεδρίου: 20€. Παρακολούθηση συνεδρίου για προπτυχιακούς / μεταπτυχιακούς φοιτητές: 10€ / 20 δωρεάν συμμετοχές για την «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου».

    Η σύγχρονη ελληνική εκπαίδευση έχει να επιδείξει, παρά τις συνεχείς αλλαγές και την ανασφάλεια που επικρατεί με τις διαδοχικές ρυθμίσεις που επιβάλλονται, πολυάριθμα δείγματα καινοτομίας. Οι μαθητές ανταποκρίνονται θετικά σε μαθητοκεντρικές και βιωματικές προσεγγίσεις που δίνουν νόημα στη σχολική καθημερινότητα. Το συνέδριο θα εστιαστεί στην πολύπλευρη ανάπτυξη του μαθητή όλων των βαθμίδων στο σύγχρονο σχολείο, ελπίζοντας να συνεισφέρει με νέες ιδέες και διδακτικό υλικό.

    H Πλανόδια Βιβλιοθήκη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού

    Από 22 Απριλίου

    22/04/2018: Πλατεία Βικτωρίας, Αθήνα

    23/04/2018: Πλατεία Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

    Ώρες: 11:30 – 15:30

    Συμμετοχή: Eλεύθερη

     

    Η Πλανόδια Βιβλιοθήκη είναι μια εφήμερη βιβλιοθήκη που μπορεί να λειτουργήσει λίγες μόνο ώρες ή μια ολόκληρη μέρα. Φέρνει μαζί της βιβλία, παιχνίδια, πάζλ και πολλές δραστηριότητες που τυλίγονται σε ένα πολύχρωμο ύφασμα. Οι θεματικές ενότητες των βιβλίων περιλαμβάνουν τη διαφορετικότητα, τα ζώα, τα φυτά, τους γίγαντες, τους νάνους και τις μάγισσες. Η δράση θα πραγματοποιηθεί σε σχολεία και πλατείες του Δήμου Αθηναίων. Το «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» παρουσιάζει την Πλανόδια Βιβλιοθήκη συστηματικά δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να επισκεφθούν τον φανταστικό και συναρπαστικό κόσμο των βιβλίων στον δημόσιο χώρο (πλατεία, αυλή σχολείου, δημόσιο κήπο, παιδική χαρά). Βασικό στόχο αποτελεί η επαφή των παιδιών με το βιβλίο, και παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να πάρουν μέρος σε δραστηριότητες που ενισχύουν μαθησιακές ικανότητες.

    Διαβάστε τη συνέχεια στο monopoli.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η «Γκέμμα» του Δημήτρη Λιαντίνη στο Θέατρο Βρετάνια από 20 Απριλίου 2018

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μοναδικά cocktail με θέα την Ακρόπολη στο πρώτο Aegean Cocktails & Spirits Festival!

     ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΑNEMOS: Ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο με θέα σε βουνό και θάλασσα στα Χανιά (16 pics)



    ΣΧΟΛΙΑ