• City Stories

    Φτιάξτε την πιο γευστική λαμπροκουλούρα για το βράδυ της Ανάστασης

    • NewsRoom


    Μεγάλο Σάββατο σήμερα και μετά τα τσουρέκια ήρθε η ώρα να φτιάξουμε το παραδοσιακό λαμπρόψωμο ή λαπροκουλούρα, για το βράδυ της Ανάστασης.

    Συστατικά
    Υλικά για 2 κουλούρες ή μία μεγάλη

    1 κιλό αλεύρι σκληρό
    60 γρ. ζάχαρη
    2 φακελάκια ξηρή μαγιά
    550-600 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
    50 ml ελαιόλαδο
    20 γρ. αλάτι
    100 γρ. καρυδόψιχα
    30 γρ. γλυκάνισο
    λίγο ακόμα αλεύρι για το ζύμωμα
    σουσάμι για πασπάλισμα
    1-2 κόκκινα αυγά για το στόλισμα

     

    Μέθοδος Εκτέλεσης

    • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
    • Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ, το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το νερό, ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα και ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά με τον γάντζο.
    • Προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να γίνει μια ελαστική και λεία ζύμη για 8-10 λεπτά.
    • Τέλος, αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε την καρυδόψυχα και τον γλυκάνισο.
    • Ανακατεύουμε τη ζύμη απαλά με λεία σπάτουλα μέχρι να πάνε παντού οι ξηροί καρποί και τα αρωματικά.
    • Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο σκεπασμένη με μία πετσέτα. Μπορεί να πάρει και μια ώρα.
    • Ύστερα παίρνουμε τη ζύμη, την ξεφουσκώνουμε και την ζυμώνουμε ξανά για μερικά λεπτά.
    • Την λαδώνουμε λίγο για να μην κολλάει και τη βάζουμε ξανά στο μπολ.
    • Την σκεπάζουμε με πετσέτες και την αφήνουμε να φουσκώσει για δεύτερη φορά.
    • Μοιράζουμε τη ζύμη στα δύο μιας και από τη συνταγή μας βγαίνουν 2 κουλούρες μικρές.
    • Το κάθε μισό ζυμάρι το χωρίζουμε σε 3 μέρη. Τα δύο κομμάτια τα κάνουμε μακριά κορδόνια με τα οποία στρίβοντάς τα σχηματίζουμε μια κουλούρα.
    • Το τρίτο κομμάτι ζύμης το χωρίζουμε σε 2 λωρίδες με τα οποία σχηματίζουμε έναν σταυρό. Τον σταυρό αυτόν τον βάζουμε μέσα στην κουλούρα με τις 4 άκρες του να ακουμπάνε πάνω στην περιφέρειά της.
    • Στο κέντρο του σταυρού βάζουμε ένα αυγό για να δώσουμε το σχήμα του, το αφαιρούμε και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
    • Τη διαδικασία αυτή την κάνουμε και για τη δεύτερη κουλούρα.
    • Βάζουμε τις κουλούρες σε ταψί, στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα, πασπαλίζουμε με σουσάμι και τις αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά περίπου.
    • Τις ψήνουμε για 45-50 λεπτά περίπου.
    • Στο τέλος αφού ψηθούν, βάζουμε στο κέντρο το βραστό βαμμένο κόκκινο αυγό που χρησιμοποιήσαμε για να δώσουμε το σχήμα.

    Πηγή: Άκης Πετρετζίκης



    ΣΧΟΛΙΑ