Food

Πώς θα ψήσεις το πιο τραγανό και τρυφερό αρνί στο φούρνο!

  • NewsRoom


Η Κυριακή του Πάσχα πλησιάζει και όλοι είναι ανυπόμονοι για τις μαγειρικές ικανότητες του ψήστη του σπιτιού! Θα είναι το αρνί καλοψημένο; Θα έχει τραγανή “πετσούλα” και ζουμερό κρέας; Θα φτάσει το φαγητό για όλους; Όπως συνηθίζεται μια μέρα σαν κι αυτή, η οικογένεια, οι φίλοι και οι συγγενείς μαζεύονται γύρω από το γιορτινό τραπέζι για να τσουγγρίσουν τα κόκκινα αυγά και να απολαύσουν τον οβελία που μοσχομυρίζει στη σούβλα! Τι γίνεται, όμως, όταν δεν υπάρχει σούβλα;

Κανένα πρόβλημα! Άλλωστε, πλέον όλο και περισσότεροι επιλέγουν να ψήσουν το παραδοσιακό αμνοερίφιο στο φούρνο, είτε γιατί δεν υπάρχει ο απαραίτητος χώρος (βεράντα, κήπος, αυλή) που να επιτρέπει το στήσιμο και τη λειτουργία της σούβλας, είτε γιατί είναι πιο απλό και λιγότερο απαιτητικό το ψήσιμο στην κουζίνα, με όλες τις ευκολίες που το συνοδεύουν!

Πώς μπορείς, λοιπόν, να ψήσεις το πιο επιτυχημένο, τρυφερό και ταυτόχρονα τραγανό αρνί στο φούρνο; Ρίξε μια ματιά παρακάτω και θα με θυμηθείς!

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

◊ 1 ολόκληρο αρνί (περίπου 10 kg)

◊ 200 gr βούτυρο

◊ αλάτι, πιπέρι

Και τι πρέπει να κάνεις:

♦ Αρχικά, ζήτησε από τον κρεοπώλη σου να κόψει το αρνί στη ράχη με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να “διπλωθεί” στο ταψί.

♦ Έπειτα, χάραξε βαθιά με ένα κοφτερό μαχαίρι το αρνί στο εσωτερικό των μηρών (μία τομή σε κάθε μπούτι), αλλά και στο σημείο των μασχαλών (μία σε κάθε μασχάλη).

♦ Προθέρμανε το φούρνο στους 120 βαθμούς.

♦ Γέμισε τις τομές που χάραξες με μπόλικο αλατοπίπερο και βούτυρο που έχεις αφήσει να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

♦ Αλατοπιπέρωσε καλά και την κοιλιά του αρνιού και πρόσθεσε εκεί το υπόλοιπου βούτυρο.

♦ Σε ένα πιάτο ανακάτεψε άφθονο αλάτι και πιπέρι και με το χέρι σου πέρασε τρίβοντας όλο το αρνί με το μείγμα αλατοπίπερου.

♦ Τοποθέτησε το αρνί στο ταψί, με τρόπο που να μην προεξέχει καθόλου από τα τοιχώματα.

♦ Κάλυψέ το με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο “αεροστεγώς” και βάλε να ψηθεί στο φούρνο.

♦ Μετά από 4,5 ώρες γύρισε το αρνί από την άλλη πλευρά, ξανασκέπασέ το καλά και συνέχισε το ψήσιμο για άλλες 4 ώρες, τσεκάροντας τακτικά με το πιρούνι αν έχει ψηθεί.

♦ Μόλις ψηθεί το κρέας, αφαίρεσε το αλουμινόχαρτο και το χαρτί και ψήσε για άλλα 20 λεπτά, ώστε να ξεροψηθεί.

Όπως καταλαβαίνεις, αυτή είναι μια διαδικασία που θα πρέπει να προγραμματίσεις για το βράδυ της Ανάστασης, αφού συνολικά θα χρειαστεί γύρω στις εννέα ώρες, επομένως ετοιμάσου για ένα μικρό ξενύχτι!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η αυθεντική συνταγή για τα πιο μυρωδάτα Σμυρνέικα πασχαλινά κουλουράκια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς να φτιάξετε αφράτες φλαούνες: Το παραδοσιακό πασχαλινό έδεσμα της Κύπρου

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η παραδοσιακή και υπέροχη «λαμπροκουλούρα» του Άκη Πετρετζίκη!