Food

Νόστιμο και ελαφρύ ιμάμ μπαϊλντί, αγαπημένο καλοκαιρινό φαγητό

Ιμάμ μπαϊλντί


Η σμυρνέικη συνταγή που θα αγαπήσει όλη η οικογένεια. Ο Γιώργος Τσούλης δίνει την συνταγή βήμα-βήμα και δίνει την συμβουλή: Όταν καραμελώνουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και το αλάτι για να μας βγάλουν όλη τη γλυκύτητα τους.

Υλικά

  1. 5 φλάσκες μελιτζάνες
  2. 500 γρ. ντομάτα, κομμένη σε μικρά κυβάκια
  3. 3 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές κάθετες φέτες
  4. 4 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
  5. ½ κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
  6. ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
  7. 1 κ.γ. καστανή ζάχαρη
  8. 2 κ.γ. κουκουνάρι
  9. 400 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  10. ½ του μάτσου μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  11. 5 κλ. θυμάρι, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα
  12. Ελαιόλαδο
  13. Αλάτι
  14. Πιπέρι
  15. Ρίγανη ξερή για το σερβίρισμα
  16. Προετοιμασία και εκτέλεση

Προετοιμασία και εκτέλεση

  1. Με ένα ίσιο μαχαίρι, χαράζουμε κάθετα σε τρία σημεία την κάθε μελιτζάνα. Τις μεταφέρουμε σε ένα ταψί φούρνου στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα και τις πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο, αλάτι και θυμάρι.
  2. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα για 30-35 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμες, αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε τις μελιτζάνες στην άκρη να κρυώσουν.
  3. Παράλληλα βάζουμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να κάψει. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τη ζάχαρη, αλάτι και τα καραμελώνουμε πολύ καλά για περίπου 15 λεπτά.
  4. Μόλις καραμελώσουν, αδειάζουμε μέσα τη ντομάτα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το κουκουνάρι, αλάτι, πιπέρι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Όταν είναι έτοιμη η γέμιση, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, ρίχνουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε.
  5. Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τις μελιτζάνες με τη γέμιση, τοποθετούμε πάνω από τη γέμιση τη θρυμματισμένη φέτα και ψήνουμε στο γκρίλ για 5-10 λεπτά μέχρι να λιώσει και να πάρει χρώμα η φέτα.
  6. Μόλις είναι έτοιμες, τι αφαιρούμε από το φούρνο και σερβίρουμε ζεστές πασπαλίζοντας με ξερή ρίγανη.

Πηγή: Γιώργος Τσούλης