• City Stories

    Επτά ενδιαφέρουσες εκθέσεις με ελεύθερη είσοδο που ξεκινούν αυτή τη βδομάδα!

    έκθεση γκαμπριέλ


    Αν είστε λάτρεις της τέχνης, τότε θα βρείτε σίγουρα τις παρακάτω εκθέσεις πολύ ενδιαφέρουσες. Μια ποικιλία εκθέσεων που ανταποκρίνεται σε όλα τα γούστα, όπως φωτογραφίας, με πίνακες, με αρχειακό υλικό και πολλά άλλα, πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο με ελεύθερη είσοδο και έχουν τα εγκαίνιά τους αυτή τη βδομάδα. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες παρακάτω:

    1. Έκθεση “100 χρόνια συμμετοχής γυναικών στο δυναμικό της Εθνικής Τράπεζας”

    Το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας εγκαινιάζοντας στις 8 Μαρτίου έκθεση με τίτλο: 100 χρόνια συμμετοχής γυναικών στο δυναμικό της Εθνικής Τράπεζας.

    Την έκθεση θα εγκαινιάσει στις 18:30 ο Προέδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας κ. Κώστας Μιχαηλίδης.

    Η έκθεση, βασισμένη σε πρωτογενές υλικό που απόκειται στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής, διηγείται μια διαδρομή που πρωτοξεκίνησε στις 16 Ιουνίου του 1916 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

    Μέσα από αρχειακά τεκμήρια, φωτογραφίες, αφίσες, εκδόσεις, επεξηγηματικά κείμενα και video, ο επισκέπτης θα παρακολουθήσει την πρόοδο που συντελέστηκε στο χρόνο, από τις κυρίες και δεσποινίδες που προσελήφθησαν το 1916 δια βοηθητικάς εργασίας έως τις πρόσφατες γενιές του γυναικείου δυναμικού που μπορούν να προσβλέπουν, αν και μειοψηφικά σε σχέση με το άλλο φύλο, στην κατάληψη θέσεων όλης της ιεραρχίας.

    Εγκαίνια:
    Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018
    18.30

    Διάρκεια έκθεσης:
    8 Μαρτίου 2018 – 29 Μαρτίου 2018

    Ώρες λειτουργίας:
    Δευτέρα και Τρίτη 10.00 – 13.00
    Τετάρτη και Πέμπτη 17.00 – 20.00

    Πού:
    Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας, Μέγαρο Διομήδη
    3ης Σεπτεμβρίου 146, Πεδίο Άρεως – Πλ. Βικτωρίας

    Έκθεση "100 χρόνια συμμετοχής γυναικών στο δυναμικό της Εθνικής Τράπεζας" Έκθεση "100 χρόνια συμμετοχής γυναικών στο δυναμικό της Εθνικής Τράπεζας"

    2. Jurģis Rikveilis – Έκθεση φωτογραφίας “From Folk Dresses to Clothing – Μια σύχρονη οπτική προσέγγιση στις παραδοσιακές στολές της Λετονίας”

    Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα εκατό χρόνια Λετονίας, η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Λετονίας στην Ελληνική Δημοκρατία παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας “From Folk Dresses to Clothing – Μια σύχρονη οπτική προσέγγιση στις παραδοσιακές στολές της Λετονίας” στην Image Gallery.

    Η έκθεση αυτή θα δώσει στους επισκέπτες μια πτυχή της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Λετονίας μέσω των καταπληκτικών φωτογραφιών του Λετονού φωτογράφου Jurģis Rikveilis. Η συλλογή φωτογραφιών είναι αντιπροσωπευτική της μεγάλης εκτίμησης και του συναισθηματικού δεσμού που διατηρούν οι Λετονοί απέναντι στην καταγωγή τους. Παρουσιάζει την πλούσια ιστορία της λετονικής ένδυσης, η οποία αποτελεί σημαντικό μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης.

    Η έκθεση σε συνεργασία με την Image Gallery θα ανοίξει την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018 στις 19:00 και θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Μαρτίου 2018.

    Εγκαίνια:
    Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018
    19.00

    Διάρκεια έκθεσης:
    8 Μαρτίου 2018 – 18 Μαρτίου 2018

    Ώρες λειτουργίας:
    Τρίτη έως Παρασκευή 16.00 – 20.00
    Σάββατο 11.00 – 17.00
    Κυριακή 12.00 – 16.00

    Πού:
    The Image Gallery
    Λεωφόρος Βασιλίσσης Αμαλίας 36, Σύνταγμα

    έκθεση λετονίαέκθεση Λετονία

    3. Αποστόλης Ιτσκούδης – Έκθεση “Pneuma

    Η γκαλερί ArtZone 42 θα παρουσιάσει από τις 8 έως τις 31 Μαρτίου 2018 την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Αποστόλη Ιτσκούδη με τίτλο Pneuma, σε επιμέλεια της θεωρητικού τέχνης Δόμνας Χανουμίδου.

    Η επιμελήτρια της έκθεσης σημειώνει μεταξύ άλλων αναφορικά με τη δουλειά του Αποστόλη Ιτσκούδη:

    «Ως άλλα αραχνοΰφαντα εργόχειρα, πέπλα υφασμένα ζωγραφικά με ευχέρεια τόσο εμφανή στην χειρονομία και πληθωρικότητα τόσο εντυπωσιακή στο χρώμα – το οποίο σχεδόν φαίνεται να βυθίζεται έντεχνα στον καμβά αναβλύζοντας διάσπαρτα έντονους χρωματικούς λεκέδες – τα πορτραίτα του Αποστόλη Ιτσκούδη αναδύονται νοσταλγικά μέσα από την αχλή του παρελθόντος σαν τα απομεινάρια μιας άλλης ζωής, σαν τις αναμνήσεις ενός κόσμου που κάποτε υπήρξε, σαν τις χαμένες εικόνες μιας αλλοτινής εποχής.

    Πρόσωπα οικεία μεν, άγνωστα δε, όπως αυτά των συγγενών και φίλων σε παλιές ασπρόμαυρες ή ξεθωριασμένες φωτογραφίες που κρατάμε ευλαβικά αποθηκευμένες στα συρτάρια του συλλογικού υποσυνείδητου μιας γενιάς που χειρίζεται με δεξιοτεχνία και μέγιστη εξοικείωση την σύγχρονη ψηφιακή εικόνα, την τόσο επίπλαστη και εφήμερη. Πρόσωπα που η ζωγραφική διαδικασία επαναφέρει ρητά στο προσκήνιο, οπτικά ερεθίσματα του καλλιτέχνη που επανέρχονται να βρουν τη θέση τους στον καινούριο κόσμο ως επαναπροσδιορισμένο βίωμα δικό του, ως συνομιλία, ως συνάντηση».

    Εγκαίνια:
    Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018
    20.00

    Διάρκεια έκθεσης:
    8 Μαρτίου 2018 – 31 Μαρτίου 2018

    Ώρες λειτουργίας:
    Τρίτη, Πέμπτη , Παρασκευή 15.00 – 21.00
    Τετάρτη & Σάββατο 11.00 – 15.00

    Πού:
    ART ZONE 42
    Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 42, Αθήνα

    έκθεση Πνεύμα

    Pneuma

    4. Zalman Shklyar – Έκθεση “Color rendering”

    Ο Zalman Shklyar, είναι ένας φωτογράφος από τη Μόσχα, ο οποίος θα φιλοξενηθεί στη Blank Wall Gallery από τις 9 Μαρτίου, με φωτογραφίες που απαθανατίζουν τις στιγμές και παγιδεύουν το χρόνο. Ο καλλιτέχνης, δίνοντας έμφαση στην προοπτική, τα σχήματα και την έκφραση των προσώπων, δημιουργεί εικόνες με ένα ιδιαίτερο στυλ που τον χαρακτηρίζει. Τα έργα του παρουσιάζουν ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον για τους θεατές, αφού διηγούνται ασυνήθιστες ιστορίες με τον τρόπο τους.

    Ο Zalman Shklyar ειδικεύεται στη Φωτογραφία Δρόμου. Τα τελευταία 20 χρόνια δεν έχει αποχωριστεί τη φωτογραφική του μηχανή, προσπαθώντας να απεικονίσει στιγμές οι οποίες διαλύονται γρήγορα μέσα στη ματαιοδοξία της πόλης.

    Αν και ζει στη Μόσχα, οι φωτογραφίες του αλλά και οι εκθέσεις που έχει κάνει είναι διάσπαρτες σε όλη την Ευρώπη. Καταφέρνει να αποκαλύψει τη μεταφυσική έννοια του δρόμου μέσα από την αντίθεση και την προοπτική στη λεπτομέρεια.

    Επιμέλεια έκθεσης: Μάρκος Δολόπικος

    Εγκαίνια:
    Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018
    20.00

    Διάρκεια έκθεσης:
    9 Μαρτίου 2018 – 15 Μαρτίου 2018

    Ώρες λειτουργίας:
    Τρίτη – Παρασκευή 16.30 – 21.30
    Σάββατο 11.30 – 14.00

    Πού:
    Blank Wall Gallery
    Φωκίωνος Νέγρη 55, Κυψέλη
    Zalman Shklyar, Color rendering Zalman Shklyar street photography

    5. Branco Popovic Miles – Έκθεση “Naked Corpus”

    Το Βooze υποδέχεται την ατομική έκθεση ζωγραφικής (ακουαρέλα), του Branco Popovic Miles (Μπράνκο Πόποβιτς Μάιλς) με τίτλο «Naked Corpus».

    Ο Branko Popovic Miles άφησε την ζωγραφική να οδηγήσει την ζωή του και δεν το έχει μετανιώσει ούτε μια στιγμή. Από πολύ νωρίς εξειδικεύτηκε στην ακουαρέλα [υδατογραφία], φτάνοντας μέσω της τεχνικής αραίωσης, να αποδίδει τη διαφάνεια και τη ρευστότητα του φωτός, βάση της οποίας αλλάζει την ποιότητα και την ένταση του χρώματος στα έργα του.

    Η απελευθερωμένη φόρμα αποτελεί το χαρακτηριστικό του γνώρισμα, που λειτουργεί σαν μια τελετουργία μιας χορογραφίας, μιας μουσικής σύνθεσης σε διαρκή αναζήτηση. Αρκείται και αρέσκεται σε μικρές και μεσαίες επιφάνειες τις οποίες καλύπτει με λεπτές ανάλαφρες – πινελιές, δίνοντας αέναη κίνηση και ονειρική πνοή στα έργα του.

    Μέσα από πηγαία βιώματα που συντελούν σε πολλαπλά ερεθίσματα ήρεμης χρωματικής τονικότητας, «σμιλεύουν την φαντασίωση», αγγίζουν και επιφέρουν συνειρμούς σαγήνης και εικόνες οικείες-γνώριμες σε «πρώτο πρόσωπο» στον καθένα. Όπως λέει ο ίδιος, ένας πίνακας ποτέ δεν τελειώνει στο τελάρο. Το θέμα φεύγει προς τα έξω, πάει στη ζωή.

    Η έκθεση συγκεντρώνει έργα από την πολυετή δημιουργική πορεία του, επικεντρώνοντας στην συγκεκριμένη ανθρωποκεντρική θεματική. Τα έργα που εκθέτονται στο Booze [:BaseGALLERY] αποπνέουν ευαισθησία, θέρμη, μα την ίδια στιγμή και ελαφρότητα, καθαρότητα, που φαντάζει να φλερτάρουν… με ερωτική διάθεση! Μια συλλογή εμπνευσμένη από γυμνά κορμιά, που αποθεώνουν, εξυμνούν την ομορφιά, την ζωή και την μαγική – σύμφωνα με τον ίδιο τον ζωγράφο – την γοητευτική τέχνη της ακουαρέλας με συναισθηματικές αλλά και αισθητικές αξίες.

    Αλέξανδρος Σωματαρίδης, δημοσιογράφος

    Εγκαίνια:
    Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018
    20.00

    Διάρκεια έκθεσης:
    9 Μαρτίου 2018 – 25 Μαρτίου 2018

    Ώρες λειτουργίας:
    Καθημερινά 11.00 – 21.00

    Πού:
    Booze Cooperativa
    Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα

    Branko-Popovic Branko-Popovic

    6. Μιχάλης Αμάραντος – Έκθεση “Θραύσματα Χαρτιού”

    Την ομορφιά των μικρών στιγμών, που προσπερνάμε καθημερινά αιχμαλωτίζει ο Μιχάλης Αμάραντος στη νέα του έκθεση «Θραύσματα Χαρτιού», που παρουσιάζεται στην Evripides Art Gallery.

    Ο Μιχάλης Αμάραντος μεταμορφώνει «Θραύσματα Χαρτιού» σε ζωγραφικές ιστορίες, ζωντανεύοντας έναν παράλληλο κόσμο, γεμάτο ευαισθησία και συναίσθημα, στον οποίο, κυριαρχούν οι ανθρώπινες μορφές. Τα πρόσωπα, κατά κύριο λόγο, υπερμεγέθη και σε πρώτο πλάνο, επιχειρούν να υπερβούν τα συμβατικά όρια και να αφηγηθούν την δική τους ιστορία.

    Τα σχέδια του Μιχάλη Αμάραντου μιλούν απευθείας στην καρδιά αναζητώντας κοινά σημεία αναφοράς, μέσα από την καθαρότητα των γραμμών τους και την ειλικρίνεια της έκφρασης. Αποπνέουν ελληνικό άρωμα, καθώς συνθέτουν στοιχεία της ελληνικής φύσης στη ζωγραφική πράξη, όπως πουλιά και φυτά, τα οποία υποδηλώνουν τις επιρροές του καλλιτέχνη από την παράδοση και τους μύθους.

    Πουλιά προπομποί γεγονότων, κελευστές μηνυμάτων ή σημαδιακών χρησμών, ξεπροβάλουν στο έργο του Αμάραντου, συντροφεύοντας τις αγωνίες των πρωταγωνιστών του.
    προσήνεια με την οποία αντιμετωπίζει την ανθρώπινη φύση είναι δηλωτική της πρόθεσής του να φανερώσει την δική του αλήθεια, αυτή που αντικρίζουμε με τα μάτια της ψυχής και χαρακτηρίζει την αυθεντικότητα της εικαστικής του γραφής.

    Εξίσου ξεχωριστά και τα μεταλλικά γλυπτά του Αμάραντου, προσεγγίζουν με αφοπλιστική αμεσότητα την ανθρώπινη μορφή, αφήνοντας τα αποτυπώματά τους πάνω στη σκέψη.

    Όπως επισημαίνει η Ιστορικός Τέχνης Ελισάβετ Πλέσσα στο κείμενό της, που προλογίζει τον κατάλογο της έκθεσης:

    “…Ο Μιχάλης Αμάραντος μοιάζει ζωγράφος του οικείου, των απλών υλικών και των ιδιωτικών διαστάσεων, καθρέφτης των μικρών στιγμών. Άνθρωπος των συνηθειών, αγαπά το χαρτί, το μολύβι και το κάρβουνο, τα παστέλ και τις τέμπερες, γιατί τον απελευθερώνουν από τους περιορισμούς ενός συγκεκριμένου τόπου και χρόνου της ζωγραφικής πράξης. Σαν βγαλμένη μέσα από τις ζωγραφιές του, η ψηλόλιγνη φιγούρα του βρίσκει το αντίκρισμά της στα πολυάριθμα κεφάλια των τωρινών έργων του που παραπέμπουν σε μια ευγένεια άλλων καιρών και άλλων ρυθμών”.

    Εγκαίνια:
    Σάββατο 10 Μαρτίου 2018
    12.30

    Διάρκεια έκθεσης:
    10 Μαρτίου 2018 – 5 Απριλίου 2018

    Ώρες λειτουργίας:
    Τρίτη – Πέμπτη- Παρασκευή 11.00 – 20.30
    Τετάρτη 11.00 – 17.00 & Σάββατο 11.00 – 16.00

    Πού:
    Evripides Art Gallery
    Ηρακλείτου 10 & Σκουφά, Κολωνάκι

    Αμάραντος έκθεση Αμάραντος έκθεση

    7. Gabriel Koutoulias- Έκθεση “Ηττημένοι Νικητές”

    Το Βooze και o Gabriel Koutoulias μας προσκαλούν στην ατομική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Ηττημένοι Νικητές”. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 10 Μαρτίου στις 20:00.

    Αθήνα… Η ματαίωση. Η μοναξιά. Η ανελευθερία.

    Σαν ο χρόνος να πάγωσε ξαφνικά, σαν τα θέλω και τα όνειρα
    να πήραν αναβολή, για πάντα, για όταν…

    Και εκεί που άρχισα να χάνω τη δική μου φωνή, είναι η στιγμή που άκουσα εκείνες τις γυναίκες που χρόνια τώρα, μόνο στέκουν και σε κανένα δεν μιλούν, να ψιθυρίζουν…
    Ένιωσα, πως δεν είμαι μόνος. Δεν είμαι ο μόνος.

    Βρήκα την απάντηση στο βλέμμα τους.
    Είδα στα μάτια τους, έναν «Ηττημένο Νικητή».

    Εγκαίνια:
    Σάββατο 10 Μαρτίου 2018
    20.00

    Διάρκεια έκθεσης:
    10 Μαρτίου 2018 – 25 Μαρτίου 2018

    Ώρες λειτουργίας:
    Καθημερινά 11.00 – 21.00

    Πού:
    Booze Cooperativa
    Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα

    έκθεση γκαμπριελ έκθεση γκαμπριέλ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δύο ενδιαφέρουσες μουσικές εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο στο ΚΠΙΣΝ αυτή τη βδομάδα!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι 9 νέες ταινίες της βδομάδας – Στους κινηματογράφους από 8 Μαρτίου 2018

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: 8+1 προβολές ταινιών με ελεύθερη είσοδο για αυτή τη βδομάδα



    ΣΧΟΛΙΑ