City Stories

Ένας πολύχρωμος πολυχώρος για παιδιά στα Ιωάννινα

  • NewsRoom


Ένας χώρος για παιχνίδι είναι πάντα ευπρόσδεκτος μέσα στο σύγχρονο αστικό ιστό. Έτσι, ένας πρώην βιομηχανικός χώρος μετατράπηκε σε ένα πολυλειτουργικό χώρο με ποικίλα χρώματα και υφές. Στα 450 τετραγωνικά του εντάχθηκαν ένας χώρος άθλησης, μία αίθουσα εκδηλώσεων και ένα καφέ με πολλά παιχνίδια. Η είσοδος «ανοίγει» σε έναν άνετο, ψηλοτάβανο χώρο που δίνει την αίσθηση ενός μεγάλου καθιστικού. Άνετοι καναπέδες, ένα μεγάλο, ξύλινο τραπέζι, μια βιβλιοθήκη κατά μήκος του τοίχου και παιχνίδια δημιουργούν ένα σκηνικό που υποδέχεται τον επισκέπτη με τον πιο φιλόξενο τρόπο.

Η δημιουργία της συγκεκριμένης ατμόσφαιρας ήταν πολύ σημαντική, καθώς στόχο από την αρχή του σχεδιασμού αποτέλεσε η επίτευξη μιας αίσθησης οικειότητας και άνεσης κατά την είσοδο στον πολυχώρο.

Οι μεγάλες τζαμαρίες προσδίδουν μια εξωστρέφεια στο κτίριο και το συνδέουν με τον αστικό ιστό γύρω του, δημιουργώντας ένα είδος αλληλεπίδρασης, γνωριμίας και κοινωνικοποίησης.
Στον κεντρικό χώρο ένα τμήμα του καφέ μαζί με το μπαρ οριοθετούνται από μια τρισδιάστατη κατασκευή, που αποδομείται στο βασικό περίγραμμα της κατοικίας, όπως συναντάται συνήθως σε μια παιδική ζωγραφιά. Χρωματιστές μπάλες – φωτιστικά κρεμιούνται από την οροφή, ενισχύοντας την αίσθηση της ζωντάνιας, του παραμυθιού και του παιχνιδιού.

Το μεγάλο ύψος και η βιομηχανική οροφή του υπόλοιπου κεντρικού χώρου αποκτάει ενδιαφέρον με διάφορες κατασκευές, οι οποίες είτε αναρτώνται από αυτή είτε αποτελούν συνέχεια των διάφορων κατασκευών του χώρου.

Ο χώρος του γυμναστηρίου, με δική του είσοδο, ενσωματώνει διάφορα βιομηχανικά στοιχεία με κύριο γνώρισμα την κίτρινη πόρτα από container. Ακολουθώντας τις απαιτούμενες προδιαγραφές, αυτές συνδυάστηκαν με έμπνευση και δημιουργικότητα, έχοντας ως αποτέλεσμα ένα χώρο που προδιαθέτει για άθληση.

Όσον αφορά στην αίθουσα εκδηλώσεων αποκτάει το δικό της χειρισμό. Σ’ αυτή μπαίνει κανείς στον κόσμο του θεάτρου και του παραμυθιού, καθώς κεντρικό στοιχείο του χώρου αποτελεί μια μικρή σκηνή που του δίνει ξεχωριστή ταυτότητα.

Υλικά διαφορετικών υφών αλλά με κοινό χαρακτηριστικό τη διαχρονικότητα επενδύουν τις επιφάνειες με ευρηματικό τρόπο. Ξύλο, μαύρο πλακάκι, εμφανές σκυρόδεμα, μέταλλο συνδυάζονται με υφάσματα και μια παλέτα χρωματικών επιλογών σε άρτια ισορροπία.

Γήινα και ουδέτερα χρώματα μαζί με έντονους χρωματικούς τόνους, προσδίδουν ζωντάνια και εγείρουν τη δημιουργικότητα μέσα σε ένα χώρο που προσκαλεί τον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή να παίξει ή να χαλαρώσει μέσα στο μουντό, πολλές φορές, περιβάλλον της πόλης.


Τέλος, ένας κάνναβος από σκουρόχρωμα μεταλλικά στοιχεία, βαμμένα στην απόχρωση του ανοιχτού γκρι, αναπτύσσεται στο σύνολο των όψεων, πλαισιώνοντας τα ανοίγματα και μεταφέροντας την έννοια του παιχνιδιού στο εξωτερικό μέρος. Χρωματιστά γεωμετρικά σχήματα παίρνουν τη δική τους θέση επάνω στις κατακόρυφες επιφάνειες, ολοκληρώνοντας το συνολικό αποτέλεσμα. Η είσοδος οριοθετείται από ξύλινα πλαίσια, κεκλιμένα κατά τον κατακόρυφο άξονα και σε προσκαλούν να εξερευνήσεις το εσωτερικό.

Στοιχεία έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη: G2lab – Γιάννης Ευθυμιάδης, Γεώργιος Ευθυμιάδης
Διαμόρφωση εσωτερικών χώρων – επίβλεψη: G2lab
Tοποθεσία: Ιωάννινα
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 450 m²
Xρόνος μελέτης: 2016
Xρόνος κατασκευής: 2017
Φωτογραφίες: Δημήτρης Σπύρου

Πηγή: ktirio.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Διαμέρισμα του 1937 μεταμορφώνεται σε «παράδεισο» στην καρδιά της Θεσαλονίκης (pics)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ένα ξεχωριστό ξύλινο σπίτι στον Παρνασσό με μοναδική θέα (17 pics)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  H&M Home: Δέκα χριστουγεννιάτικα είδη σπιτιού μέχρι 10 ευρώ που πρέπει να αγοράσετε