• City Stories

    Ένα ταξίδι στην ιστορία της όπερας με συνοδοιπόρους την COSMOTE TV, το ελculture και την ΕΛΣ


    Στις όμορφες και υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, πραγματοποιήθηκε η προβολή του ντοκιμαντέρ «Εθνική Λυρική Σκηνή, η ιστορία της όπερας στην Ελλάδα», μια συμπαραγωγή της Cosmote TV και του ελculture σε συνεργασία με τη Λυρική Σκηνή.

    Ως γνωστόν, η Εθνική Λυρική Σκηνή μετεγκαταστάθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ή αλλιώς στο στολίδι της Αθήνας, που ομόρφυνε την πόλη μας και έδωσε μια νέα πνοή στα αθηναϊκά πολιτιστικά δρώμενα.

    LOGO

    Στην «Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος», η οποία αποτελεί μέρος της «νέας» – ας μου επιτραπεί η λέξη – Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ήταν ο πλέον κατάλληλος χώρος για να παρακολουθήσει το κοινό την ενδιαφέρουσα ιστορία της όπερας στην Ελλάδα.

    Η μεγάλη έκταση και χωρητικότητα της αίθουσας, τα λαμπερά κόκκινα καθίσματα, ο κρυφός φωτισμός και ο συνδυασμός του ξύλου με μοντέρνα υλικά, δημιούργησαν το επιβλητικό κλίμα που αρμόζει σε μία Λυρική Σκηνή και αποτέλεσαν το πιο ταιριαστό υπόβαθρο για την παρακολούθηση του ντοκιμαντέρ.

    Πρόκειται για ένα οδοιπορικό, ή καλύτερα μια ιστορική αναδρομή από τον 19ο αιώνα – και συγκεκριμένα από τη ίδρυση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το 1939 – μέχρι και σήμερα, μέσα από την οποία ο θεατής μαθαίνει, προβληματίζεται και κυρίως αισθάνεται. Τον εφοδιάζει με ενδιαφέρουσες γνώσεις και τον αφήνει οπωσδήποτε συγκινημένο.

    Νιάρχος

    Το ιστορικό αυτό ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία Κώστα Αυγέρη, δεν αποτελεί μια στεγνή καταγραφή ιστορικών γεγονότων, ούτε μια απλή διαδοχική προβολή των διαφόρων σταδίων από τα οποία πέρασε η Εθνική Λυρική Σκηνή κατά τη διάρκεια των χρόνων.

    Ο καλλιτεχνικός της διευθυντής της ΕΛΣ, Γιώργος Κουμεντάκης

    Αποτελεί μια ζωναντή ιστορία, εμπλουτισμένη με μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν και συνεχίζουν τα ζουν εκ των έσω την ιστορία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και διανθισμένη με σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό, που μεταφέρει τον θεατή σε περασμένες – και πολύ σημαντικές για το καλλιτεχνικό μας γίγνεσθαι – εποχές.

    Ένα ταξίδι από το Θέατρο Ολύμπια στην οδό Ακαδημίας μέχρι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, από τα πρώτα κτίρια που κατεδαφίζονταν το ένα μετά το άλλο μέχρι το Ηρώδειο και την Επίδαυρο, από τη γλώσσα της οπερέττας μέχρι την ένταξη του μπαλέτου στο «σώμα» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

    Οι προσωπικές εξομολογήσεις σημαντικών ανθρώπων της Τέχνης, όπως διευθυντών, χορευτών, ηθοποιών, τενόρων και εδικά οι μαρτυρίες του Γιάννη Μπαστιά (γιου του Κωστή Μπαστιά, στον οποίον ανέθεσαν την ίδρυση της Λυρικής) , το σπάνιο αρχειακό υλικό, αλλά κυρίως η μεγάλη αγάπη με την οποία φτιάχτηκε το εν λόγω ντοκιμαντέρ, το καθιστούν ένα διαμάντι της κινηματογραφικής δημιουργίας και ένα ορόσημο για την καλλιτεχνική ιστορία της Ελλάδας.

    μπαστιάς
    Ο Γιάννης Μπαστιάς μιλά για την ίδρυση της Λυρικής από τον πατέρα του, το 1939

    Η πρωτοβουλία αυτή, που αποτελεί συμπαραγωγή του ελculture και της Cosmote TV σε συνεργασία με τη Λυρική Σκηνή, είναι σημαντική και πραγματικά σπουδαία, ειδικά στην εποχή που διανύουμε. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους ανεξαιρέτως τους συντελεστές και τους υποστηρικτές του εγχειρήματος αυτού.

    Το ντοκιμαντέρ «Εθνική Λυρική Σκηνή, η ιστορία της όπερας στην Ελλάδα» μας υπενθυμίζει πως καλό είναι να θυμόμαστε το παρελθόν μας, να το κρατάμε ζωντανό και να χτίζουμε, όχι πάνω αλλά με αναφορά αυτό, κοιτώντας προς το μέλλον.



    ΣΧΟΛΙΑ