• City Stories

    Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων: Η πρωτοβουλία που θα αναδείξει νέους Έλληνες μουσικούς

    ΕΛΣΟΝ

    (από αριστερά) Δημήτρης Αφεντούλης, Γραμματέας του Εκτελεστικού Συμβουλίου, Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, Διονύσης Γραμμένος, Μουσικός Διευθυντής, Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, Γιώργος Κουμεντάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Εθνική Λυρική Σκηνη.


    Η πολιτιστική και καλλιτεχνική δραστηριότητα του τόπου μας εμπλουτίζεται με μια πολύ σπουδαία πρωτοβουλία, που αφορά στην ίδρυση της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (ΕΛΣΟΝ). Πρόκειται, σαφώς, για ένα μουσικό σύνολο, το οποίο έλειπε από τα καλλιτεχνικά δρώμενα της Ελλάδας και το οποίο θα συμβάλει σημαντικά στο πολιτιστικό γίγνεσθαι, παρέχοντας στους νέους Έλληνες μουσικούς (18-30 ετών) την ευκαιρία να λάβουν αξιόλογη μουσική εκπαίδευση, να βιώσουν την πολύτιμη εμπειρία της συνύπαρξης και σύμπραξης μέσα σε μια ορχήστρα και να αναδείξουν το ταλέντο τους μέσα από αυτή.

    ΕΛΣΟΝ

    Στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Β. & Μ. Θεοχαράκη στο κέντρο της Αθήνας, σε ένα μυσταγωγικό αμφιθέατρο με ωραίο φωτισμό, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου η παρουσίαση της νεοσύστατης Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων, που ξεκινά τώρα τα πρώτα της βήματα. Ομιλητές στην παρουσίαση ήταν ο «πατέρας» της ΕΛΣΟΝ, ο αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος, ο οποίος είχε την ιδέα της ίδρυσής της και αποτελεί τον Μουσικό Διευθυντή του μουσικού αυτού συνόλου, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργος Κουμεντάκης, και ο Δημήτρης Αφεντούλης, Γραμματέας του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, που είναι ο ιδρυτικός χρηματοδότης της πρωτοβουλίας αυτής.

    Οι τρεις ομιλητές εξέφρασαν τους σκοπούς, τους στόχους, τις δράσεις και το όραμα της ΕΛΣΟΝ, που στηρίζονται στον εντοπισμό, την καθοδήγηση, την εκπαίδευση και την ανάδειξη αποκλειστικά νέων ταλαντούχων μουσικών, στο συμφωνικό και οπερατικό ρεπερτόριο. Τα μέλη της ΕΛΣΟΝ θα προέρχονται από όλη την Ελληνική επικράτεια, ενώ θα συμμετέχουν και Έλληνες μουσικοί που ζουν στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικά της πρωτοβουλίας αυτής, αποτελούν οι ακροάσεις από τις οποίες θα επιλέγονται τα μέλη, η δωρεάν συμμετοχή στην ορχήστρα, καθώς και η κάλυψη όλων των εξόδων που χρειάζονται οι νέοι συμμετέχοντες για την μετακίνηση και τη διαμονή τους.

    ΕΛΣΟΝ
    (από αριστερά) Δημήτρης Αφεντούλης, Γραμματέας του Εκτελεστικού Συμβουλίου, Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, Διονύσης Γραμμένος, Μουσικός Διευθυντής, Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, Γιώργος Κουμεντάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Εθνική Λυρική Σκηνη.

    ΕΛΣΟΝΗ καθοδήγηση/εκπαίδευση των μελών θα γίνεται από διεθνούς φήμης σολίστ και εξάρχοντες των ελληνικών αλλά και μεγάλων ευρωπαϊκών ορχηστρών, ενώ αξιοσημείωτα είναι τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα παρέχει η ΕΛΣΟΝ και τα οποία θα απευθύνονται στο νεανικό κοινό. Η δράση αυτή σε συνδυασμό με τη δωρεάν πρόσβαση στις συναυλίες της, έχουν ως στόχο, πέρα από την μουσική κατάρτιση των συμμετεχόντων, τη δημιουργία ενός φιλόμουσου ρεύματος και μιας μεγάλης πλατφόρμας τόσο για τους νέους μουσικούς όσο και για το νεανικό ακροατήριο, καθώς και τη μεταλαμπάδευση της ποιότητας και των αξιών του μουσικού αυτού είδους στη νέα γενιά.

    Οι τρεις ομιλητές που παρουσίασαν την Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, μίλησαν με μεγάλη αγάπη και ειλικρίνεια για αυτήν. Ο καθένας τους εξέφρασε τα συναισθήματα και τις σκέψεις του, από τη δική του οπτική γωνία και μέσα από τον προσωπικό του ρόλο, μα όλοι συνέκλιναν στη χαρά που αισθάνονται για την ίδρυση της ΕΛΣΟΝ, στην ελπίδα να λειτουργήσει και να μακροημερεύσει αυτό το εγχείρημα και στο κοινό όραμα που τους ενώνει.

    ΕΛΣΟΝ
    (από αριστερά) Δημήτρης Αφεντούλης, Γραμματέας του Εκτελεστικού Συμβουλίου, Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, Διονύσης Γραμμένος, Μουσικός Διευθυντής, Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, Γιώργος Κουμεντάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Εθνική Λυρική Σκηνή.
    ΕΛΣΟΝ
    (από αριστερά) Δημήτρης Αφεντούλης, Γραμματέας του Εκτελεστικού Συμβουλίου, Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, Διονύσης Γραμμένος, Μουσικός Διευθυντής, Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, Βαγγέλης Χρόνης, Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, Γιώργος Κουμεντάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Εθνική Λυρική Σκηνή.

    Ο Μουσικός Διευθυντής της ΕΛΣΟΝ, Διονύσης Γραμμένος, δήλωσε: «Σίγουρα και η χώρα μας αξίζει να έχει τη δική της Ορχήστρα Νέων. Το σύνολο εκείνο που ενώνει τις δυνάμεις των ταλαντούχων μουσικών της και δημιουργεί το χώρο και τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να καθοδηγηθούν και να ανθίσουν μουσικά στα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας τους. Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων δημιουργείται για τη νέα γενιά μουσικών και παράλληλα με την εκπαίδευσή τους, μεριμνά για το νεανικό ακροατήριο παρέχοντας του πρόσβαση στις δραστηριότητές της με σκοπό να μεταδώσει την ποιότητα και τις αξίες που αυτό το είδος μουσικής πρεσβεύει».

    Ο Γιώργος Κουμεντάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ, τόνισε: «Συμπορευόμαστε σε κάτι που είναι σπάνιο. Πρόκειται για μια μοναδική σύμπτωση καθώς από καιρό θέλαμε να οργανώσουμε κάτι για τη στήριξη νέων καλλιτεχνών. Ακριβώς εκείνη τη στιγμή μας προσέγγισε ο Διονύσης Γραμμένος και το Ίδρυμα Λάτση και αμέσως συμφωνήσαμε να στηρίξουμε το εν λόγω εγχείρημα παρέχοντας τους χώρους της ΕΛΣ για τις πρόβες αλλά και τις συναυλίες. Αν δεν ήταν ο Διονύσης δεν θα το επιχειρούσαμε».

    ΕΛΣΟΝ
    (από αριστερά) Δημήτρης Αφεντούλης, Γραμματέας του Εκτελεστικού Συμβουλίου, Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, Διονύσης Γραμμένος, Μουσικός Διευθυντής, Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, Γιώργος Κουμεντάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Εθνική Λυρική Σκηνή, Φώτης Παπαθανασίου, Γενικός Διευθυντής, ΊδρυμαΒ. & Μ. Θεοχαράκη.

    ΕΛΣΟΝ

    Ο Δημήτρης Αφεντούλης, Γραμματέας του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, προσέθεσε: «Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση δεν περιορίζεται σε μια συμβατική χρηματοδοτική σχέση με την ΕΛΣΟΝ. Αισθανόμαστε συνδημιουργοί της μιας και η σχέση του Ιδρύματος μας με τον Διονύση Γραμμένο ξεκινά το 2008 και έκτοτε εξελίσσεται σε μια δημιουργική συμπόρευση στον χώρο της μουσικής. Πρόθεση του Ιδρύματός μας είναι να στηρίξουμε τα πρώτα κρίσιμα βήματά της, προκειμένου σύντομα να μπορέσει να ριζώσει στη μουσική συνείδηση των φιλόμουσων και κυρίως των νεότερων σε ηλικία συμπολιτών μας».

    Η πρώτη συναυλία της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων, που θα περιλαμβάνει έργα των Μότσαρτ και Σούμπερτ με προσκεκλημένο σολίστ τον Daniel Ottensamer, σόλο κλαρινετίστα της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης, θα γίνει τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017 στις 20:00 στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ και θα έχει ελεύθερη είσοδο. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και τα δελτία προτεραιότητας θα διανέμονται την ημέρα της συναυλίας στα ταμεία της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ από τις 18:00 και μετά. Επιπλέον έχουν ανακοινωθεί τρεις ακόμη συναυλίες της ορχήστρας στις 7 Μαρτίου και 29 & 30 Ιουνίου 2017 στην Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ – ΚΠΙΣΝ.

    ΕΛΣΟΝΤη χρηματοδότηση της λειτουργίας της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων, καθώς και τη διοργάνωση των τεσσάρων συναυλιών στην ΕΛΣ για την περίοδο 2017-18 έχει αναλάβει το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

    Το σίγουρο είναι πως όσο υπάρχουν άνθρωποι με έμπνευση, δημιουργικό πνεύμα και αγάπη για αυτό που κάνουν, αλλά και άνθρωποι που να στηρίζουν με τον τρόπο τους όλα τα παραπάνω, ο κόσμος θα γίνεται ομορφότερος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει σε ένα υπερθέαμα με ελεύθερη είσοδο!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Οι 7 νέες ταινίες της εβδομάδας – Στους κινηματογράφους από 30 Νοεμβρίου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μην χάσετε το «11ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας» με ελεύθερη είσοδο



    ΣΧΟΛΙΑ