• City Stories

    Δέκα χρόνια Νέο Μουσείο Ακρόπολης: Το όνειρο που έγινε πραγματικότητα

    • NewsRoom


    Πέρασαν κιόλας δέκα χρόνια από την ημέρα που ο Αντώνης Σαμαράς, τότε υπουργός Πολιτισμού, στη διάρκεια ενός ζεστού απογεύματος του Ιουνίου εγκαινίαζε το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, στην ιστορική γειτονιά του Μακρυγιάννη. Στα πρώτα αυτά εγκαίνια, που έγιναν παρουσία πλήθους πολιτικών, απλών πολιτών και δημοσιογράφων, περίσσευε η συγκίνηση καθώς έπαιρνε σάρκα και οστά το όνειρο της δημιουργίας ενός νέου εμβληματικού χώρου στην σκιά του Ιερού Βράχου που θα φιλοξενούσε τα μοναδικά αθηναϊκά γλυπτά.

    Λίγες ημέρες αργότερα τα επίσημα εγκαίνια τελούσε ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής παρουσία πλήθους επισήμων από όλο τον κόσμο.

    Αναφερόμενος στις άπειρες δυσκολίες για την ολοκλήρωση του έργου, ο διευθυντής του Δημήτρης Παντερμαλής είχε πει τότε: «Το Μουσείο δεν αποτελεί το έργο ενός ανθρώπου ή μιας κυβερνήσεως, αλλά ένα έργο καθολικό, προσπάθεια πολλών ανθρώπων που κάτω από φυσιολογικές συνθήκες θα χρειαζόταν δέκα χρόνια ακόμη για να ανοίξει τις πύλες του».

    Η συνολική έκταση του Μουσείου είναι 21.000 τ.μ, ενώ διαθέτει εκθεσιακό χώρο 14.000 τ.μ σε σύγκριση με τα 1.450 τ.μ. του παλαιού Μουσείου.

    Μέσα στα δέκα χρόνια λειτουργίας του, το κατώφλι του έχουν περάσει 14.500.000 Έλληνες και ξένοι επισκέπτες.

    Γιορτάζοντας τα γενέθλιά του, το Μουσείο έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό έως τις 10 το βράδυ.

    Παράλληλα, από σήμερα γίνεται επισκέψιμη με ακόμη επιτόπια ανασκαφή. Οι επισκέπτες θα μπορούν να έχουν μια μοναδική αίσθηση για μια αθηναϊκή γειτονιά υπό την Ακρόπολη.

    Πρόκειται για την ανεσκαμμένη έκταση 4.000 τ.μ. στο -1 επίπεδο του μουσείου με κατάλοιπα σπιτιών, εργαστηρίων, λουτρών και δρόμων μιας αρχαίας αθηναϊκής γειτονιάς με διάρκεια ζωής από τα κλασσικά έως τα βυζαντινά χρόνια, σε επάλληλες φάσεις.

    Οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαμβάνουν πανοραμικά το μεγαλύτερο μέρος του εντυπωσιακού αρχιτεκτονικού παλίμψηστου, περπατώντας πάνω σε ένα μεταλλικό διάδρομο, σχήματος Π. Υπενθυμίζεται ότι, περίπου σ’ έναν χρόνο από τώρα, θα τοποθετηθεί η μεγάλη προθήκη -μήκους περίπου 36 μ.- στην οποία θα εκτίθενται πάνω από 1.200 κινητά ευρήματα που βρέθηκαν στην ανασκαφή, τα οποία θα διακρίνονται σε θεματικές κατηγορίες.

    Επιπλέον, ένας εκθεσιακός χώρος θα φιλοξενεί γλυπτά και ψηφιδωτά, καθώς και άλλα σημαντικά εκθέματα.



    ΣΧΟΛΙΑ