• Architecture & Design

    Telescope House: Μία κατοικία σαν… τηλεσκόπιο


    Με την υπογραφή της Wendell Burnette Architects, αυτό το σπίτι θα θέλαμε πολύ να βρίσκεται σε ένα ελληνικό νησί και όχι στην έρημο της Αριζόνα, όπου ανήκει.

    Θυμίζει τα έργα του Frank Lloyd Wright. Με τη διαφορά πως αυτό το καταφύγιο έχει σχεδιαστεί για να υποχωρεί στο τοπίο της ερήμου Sedona στην πολιτεία της Αριζόνα, εκμεταλλευόμενο ένα υπάρχον τηλεσκοπικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε από δύο παράλληλες σειρές γηραιών δέντρων.

    Το επίκεντρο είναι ο εμβληματικός βράχος Cathedral Rock, ο οποίος είναι οπτικά μαγνητικός, ειδικά στο ηλιοβασίλεμα, όταν αυτό το βαθύ κόκκινο συγκρότημα βράχων από αιματίτη (θυμίζει σκουριά) εμφανίζεται μπροστά στον ψηλότερο άσπρο-γκρι γκρεμό των βουνών Munds και Lee.

    Ένα χερσαίο τηλεσκόπιο, ναι, με αυτό μοιάζει περισσότερο – επενδεδυμένο με χαλύβδινο ατσάλι που ξεπερνά τις καιρικές συνθήκες, βγαίνει προς την όψη σχηματίζοντας τη σκιά του καθιστικού με τους φακούς (μερικές φορές και το μπαλκόνι) για την απόλαυση υπέροχων ηλιοβασιλεμάτων όλο το χρόνο.

    Στον εσωτερικό tube-cum- διάδρομο, ο οποίος ανεπαίσθητα ανεβαίνει και βγαίνει προς τα ανατολικά, προσφέροντας πάντα μια περαστική «θέα ζεν», όταν τον διασχίζει κανείς μεταξύ υπνοδωματίων με νότιο προσανατολισμό και λουτρών με βόρειο προσανατολισμό, η αρχιτεκτονική μαγεία φώτων και σκιάς συνεχίζεται.

    Οι τηλεσκοπικές σκοτεινές εσωτερικές επιφάνειες (κάτοψη/τομή) πλαισιώνουν την εμπειρία που αλλάζει συνεχώς με τις σιωπηρές αντανακλάσεις φωτός/τοπίου.

    Περιβαλλοντικά, ο σχεδιασμός της Wendell Burnette Architects δίνει προτεραιότητα στη βιωσιμότητα με συμπαγή διάταξη, επένδυση από κορτέν για πυροπροστασία και στρατηγικά σκιασμένο γυαλί.

    Η στρατηγική θέρμανσης περιλαμβάνει σόμπα pellet, παθητικό ηλιακό κέρδος και ένα μελλοντικό φωτοβολταϊκό πεδίο με νότιο προσανατολισμό. Τα ανακυκλωμένα πάνελ από σκόνη ξύλου με σκούρα χρωστική ουσία συμβάλλουν στα εσωτερικά φινιρίσματα, καθώς δύο έργα τέχνης χαραγμένα σε χρονοδιαγράμματα αντικατοπτρίζονται στο νότιο προσανατολισμό και στο ηλιοστάσιο.

    Τελικά, είναι σαφές: το Telescope House κατοικεί πλέον αρμονικά στη γαλήνια κοιλάδα, τιμώντας τον μοναδικά βουκολικό χαρακτήρα του περιβάλλοντός του με μια χαμηλών τόνων και αναγκών, διαρκή αρχιτεκτονική παρουσία.

    Αν η αρχιτεκτονική είναι μια διαδικασία απόσταξης, όπως πρεσβεύουν οι αρχιτέκτονες της Wendell Burnette, τότε αυτό το έργο είναι και η ουσιαστικότερη απόδειξη.

    //

    https://wendellburnettearchitects.com



    ΣΧΟΛΙΑ