• Architecture & Design

    Αρχιτεκτονική: To “Τοwer-House” της Μάνης (pics)

    • NewsRoom
    σπίτι στη Μάνη


    Το “Tower-House” της Μάνης, όπως συνηθίζουν αν το αποκαλούν, είναι μια αρχιτεκτονική κατασκευή με μεγάλο ενδιαφέρον και υπέροχη θέα.

    Αρχιτεκτονικό γραφείο: SUTH
    Τοποθεσία: Μάνη, Ελλάδα
    Υπό την αιγίδα των αρχιτεκτόνων: Χρυσόστομος Θεοδωρόπουλος, Ελένη Λιβάνη
    Περιοχή: 200.0 m2
    Έτος κατασκευής: 2012
    Φωτογραφίες: Εριέττα Αττάλη
    Κατασκευαστές: Duravit, Sto, Dupont, Alumil

    σπίτι στη Μάνη

    Από τον αρχιτέκτονα:

    Ο λεγόμενος “Πύργος-σπίτι” (Tower house) έχει τη μορφή της κατοικίας και βρίσκεται στην εξωτερική μεριά της Μάνης στη Νότια Ελλάδας. Είναι ένας συνδυασμός αμυντικού πύργου και αγροικίας. Αυτό δημιουργήθηκε από μια μονολιθική, πέτρινη δομή με λίγα ανοίγματα, έτσι ώστε να προστατεύσει τους κατοίκους από την εκτεταμένη ζέστη καθώς και την πειρατεία. Το γύρω τοπίο χαρακτηρίζεται από στεγανά τοιχώματα αντιστήριξης που μεταμορφώνουν μια απότομη τοπογραφία σε μια σειρά οροπεδίων. Αυτά τα μακρά τείχη ήταν η πιο σημαντική ανθρωπογενής παρέμβαση σε αυτό το σκληρό τοπίο για αιώνες.

    σπίτι στη Μάνη σπίτι στη Μάνη

    Για το νέο Tower-house σκέφτομαι ακριβώς αυτό: Μια μάζα ανάμεσα στους υπάρχοντες διατηρημένους τοίχους αντιστήριξης και μερικά νέα σκυροδέματα. Δεν υπάρχουν ραφές στις λευκές, γυψοσανίδες, μόνο τα σκοτεινά πλαίσια των ανοιγμάτων. Δεν προβάλλονται στοιχεία από τον κύριο όγκο, εκτός από ένα χαλύβδινο πλαίσιο μπροστά από την κύρια όψη, που φιλοξενεί προσωρινές οθόνες.

    σπίτι στη Μάνη σπίτι στη Μάνη σπίτι στη Μάνη σπίτι στη Μάνη

    Το εσωτερικό του σπιτιού, με το σαλόνι διπλού ύψους και την ρηχή τραπεζαρία, τονίζει την ιδέα της τοπογραφίας της Μάνης. Απέραντη θέα της θάλασσας από το καθιστικό και κοντά στην τραπεζαρία και την κουζίνα. Το εσωτερικό περιλαμβάνει μια προστατευμένη και ήσυχη ζώνη στον δεύτερο όροφο, τον πυρήνα της κατοικίας.

    σπίτι στη Μάνη σπίτι στη Μάνη σπίτι στη Μάνη σπίτι στη Μάνη

    Η ιδέα εκφράζει, επίσης, ένα τυπικό, ελληνικό, πολιτιστικό ζήτημα. Την ανάγκη για ευελιξία του χώρου, λόγω της μελλοντικής ανάπτυξης της οικογένειας Έτσι, το σπίτι έχει σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να γίνει διπλή κατοικία στο μέλλον.

    Πηγή: www.archdaily.com



    ΣΧΟΛΙΑ